Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Seceta a uscat o treime din județ. Restrictii draconice la alimentarea cu apa in mai multe localitati

Din cele aproape 100 de mii de hectare de culturi agricole compromise, 11 mii sunt afectate în totalitate.

GALERIE
Seceta_Iasi
  • Seceta_Iasi
- +

Pe parcursul lunii iulie, mai mult de o treime din suprafața agricolă a județului a fost raportată ca fiind calamitată de secetă. Potrivit prefectului Bogdan Cojocaru, totalul suprafețelor cultivate pentru care vor fi solicitate despăgubiri a depășit zilele acestea 95 de mii de hectare. Raportările sunt realizate de către reprezentanții primăriilor și sunt transmise către comisia stabilită în acest sens În județ, culturile agricole acoperă aproximativ 270 de mii de hectare.

De remarcat că 11 mii de hectare sunt afectate 100 la sută. Prefectul a remarcat că cea mai mare parte a acestora sunt în zona din centrul județului unde ApaVital a impus restricții severe. Amintim că directorul societății de apă avertiza cu două luni în urmă că, în sezonul cald, ApaVital se transformă în „sursă de irigații”.

Termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică sunt 1 august (inclusiv), pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și 15 noiembrie 2022, pentru celelalte culturi agricole. Procesele-verbale vor fi întocmite până pe 15 august, respectiv 30 noiembrie, iar rapoartele de sinteză trebuie să fie gata după încă 15 zile, 30 august, respectiv 15 decembrie 2022.

La sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații în zona Iașului, dar în niciun caz nu pe măsura deficitului de apă din sol.

Așa cum am mai relatat, zeci de localități din mai multe comune din județ sunt în continuare în regim strict de alimentare cu apă: Bârnova, Belcești, Coarnele Caprei, Deleni, Fântânele, Focuri, Gropnița, Movileni, Plugari, Probota, Românești, Șipote, Trifești și Vlădeni, până pe 31 iulie inclusiv, iar Lespezi și Tătăruși, până pe 31 august. ApaVital invocă necesitatea refacerii rezervelor de apă și solicită localnicilor consumarea rațională a apei.

Restricțiile sunt impuse diferit, astfel:

  • Lespezi va avea apă în intervalele orare 5-10 și 19-23
  • Tătăruși, între 18-8 (în localitățile Tătăruși, Uda și Pietrosu)
  • Bârnova 5-9 și 18-22 (Pietrăria și Păun)
  • Movileni (satele Movileni, Potângeni, Larga Jijia și Iepureni) și Românești (satele Românești, Avântu și Ursoaia) 7-12 și 17-22
  • Belcești (Munteni, Satu Nou, Ruși, Ulmi și Liteni), Coarnele Caprei (localitățile Coarnele Caprei și Arama), Deleni (satele Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut), Focuri și Gropnița (Mălăiești, Gropnița, Forăști, Bulbucani, Sîngeri și Săveni), doar între orele 8-10 și 18-21
  • Fântânele, Plugari, Probota, Șipote, Trifești și Vlădeni vor avea apă pe tot parcursul zilei, între orele 6-22.

Restricțiile nu afectează municipiul Iași, care beneficiază de mai multe surse de apă. 

Cititi si: Un ieșean s-a dat de gol că folosește apa pentru grădină după ce a făcut o reclamație la ApaVital

Cititi si: Secetă - ApaVital strânge şi mai mult robinetul. Programul de furnizare a apei, restrâns dramatic în zeci de localităţi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri