anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Seceta a uscat o treime din județ. Restrictii draconice la alimentarea cu apa in mai multe localitati

Din cele aproape 100 de mii de hectare de culturi agricole compromise, 11 mii sunt afectate în totalitate.

GALERIE
Seceta_Iasi
 • Seceta_Iasi
- +

Pe parcursul lunii iulie, mai mult de o treime din suprafața agricolă a județului a fost raportată ca fiind calamitată de secetă. Potrivit prefectului Bogdan Cojocaru, totalul suprafețelor cultivate pentru care vor fi solicitate despăgubiri a depășit zilele acestea 95 de mii de hectare. Raportările sunt realizate de către reprezentanții primăriilor și sunt transmise către comisia stabilită în acest sens În județ, culturile agricole acoperă aproximativ 270 de mii de hectare.

De remarcat că 11 mii de hectare sunt afectate 100 la sută. Prefectul a remarcat că cea mai mare parte a acestora sunt în zona din centrul județului unde ApaVital a impus restricții severe. Amintim că directorul societății de apă avertiza cu două luni în urmă că, în sezonul cald, ApaVital se transformă în „sursă de irigații”.

Termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică sunt 1 august (inclusiv), pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și 15 noiembrie 2022, pentru celelalte culturi agricole. Procesele-verbale vor fi întocmite până pe 15 august, respectiv 30 noiembrie, iar rapoartele de sinteză trebuie să fie gata după încă 15 zile, 30 august, respectiv 15 decembrie 2022.

La sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații în zona Iașului, dar în niciun caz nu pe măsura deficitului de apă din sol.

Așa cum am mai relatat, zeci de localități din mai multe comune din județ sunt în continuare în regim strict de alimentare cu apă: Bârnova, Belcești, Coarnele Caprei, Deleni, Fântânele, Focuri, Gropnița, Movileni, Plugari, Probota, Românești, Șipote, Trifești și Vlădeni, până pe 31 iulie inclusiv, iar Lespezi și Tătăruși, până pe 31 august. ApaVital invocă necesitatea refacerii rezervelor de apă și solicită localnicilor consumarea rațională a apei.

Restricțiile sunt impuse diferit, astfel:

 • Lespezi va avea apă în intervalele orare 5-10 și 19-23
 • Tătăruși, între 18-8 (în localitățile Tătăruși, Uda și Pietrosu)
 • Bârnova 5-9 și 18-22 (Pietrăria și Păun)
 • Movileni (satele Movileni, Potângeni, Larga Jijia și Iepureni) și Românești (satele Românești, Avântu și Ursoaia) 7-12 și 17-22
 • Belcești (Munteni, Satu Nou, Ruși, Ulmi și Liteni), Coarnele Caprei (localitățile Coarnele Caprei și Arama), Deleni (satele Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut), Focuri și Gropnița (Mălăiești, Gropnița, Forăști, Bulbucani, Sîngeri și Săveni), doar între orele 8-10 și 18-21
 • Fântânele, Plugari, Probota, Șipote, Trifești și Vlădeni vor avea apă pe tot parcursul zilei, între orele 6-22.

Restricțiile nu afectează municipiul Iași, care beneficiază de mai multe surse de apă. 

Cititi si: Un ieșean s-a dat de gol că folosește apa pentru grădină după ce a făcut o reclamație la ApaVital

Cititi si: Secetă - ApaVital strânge şi mai mult robinetul. Programul de furnizare a apei, restrâns dramatic în zeci de localităţi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.