Conform Administrației Naționale ,,Apele Române”, râurile Bahlui și Miletin au secat pe anumite sectoare. În ceea ce privește râul Bahlui este vorba despre stația hidrometrică Podu Iloaiei, iar dacă ne referim la râul Miletin, despre stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad.
Astfel, Administrația face apel la „folosirea rațională a apei” în condițiile în care debitul Dunării este în scădere, unele râuri au secat și sute de localități sunt afectate de scăderea rezervelor și furnizează apă doar în anumite intervale orare.
„Alte două râuri din spațiul hidrografic Prut-Bârlad au secat. Este vorba despre râul Bahlui, stația hidrometrică Podu Iloaiei și râul Miletin, la stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad. „Facem un apel la folosirea rațională a apei astfel apa de băut să ajungă pentru toți”, mai spun Apele Române în postarea de pe Facebook, ce este însoțită de imagini care arată cât de scăzut este nivelul apei pe unele sectoare hidrografice”, avertizează sursa citată într-o postare pe Facebook.
Instituția a mai precizat că 41 de secțiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă necesare pentru folosințe) se află sub debitul minim necesar satisfacerii cerințelor de apă. Spre exemplu, lacul Amara din județul Buzău, a dispărut complet și, în lipsa ploilor, o zonă nisipoasă a rămăs în loc.
De ce seacă râurile?
Așa cum susțin specialiștii din domeniu, principala cauza ar fi reprezentată se contextul climatic cu care ne confruntăm în ultimii ani, adică ploile nu generează cantități de apă atât cât ar trebui pentru refacerea ciclului natural al apei.
Mai mult decât atât, seceta este un factor foarte important pentru dispariția unor lacuri sau chiar a unor râuri, cum e și cazul celor din Iași.
,,Toate acestea coroborate cu necesitățile oamenilor de a avea apă curentă și uneori folosindu-se de sursele cele mai la îndemână, adică din râuri sau lacuri, fac in așa fel încât ca lacurile sau râurile mici sa dispară în totalitate sau parțial.
Dispariția acestor ape nu afectează doar așezările omenești, ci pun in dificultate și multe specii de animale, plante, mai exact întreg ecosistemul cunoscut în zone cu apă, pe de-o parte că sunt obligate să se readapteze condițiilor noi și pe de altă parte că pot chiar dispărea în totalitate”, a declarat Daniel Badea, doctorand în cadrul Facultății de Geografie din Iași.
De asemenea, este foarte posibil ca, în viitor, lipsa apei sau deficitul ei, sa ne facă mult mai responsabili în gestionarea acestei resurse și să fim obligați să o folosim cu simt de răspundere.
,,Vedem tot mai des că există perioada în care marile companii de furnizare a apei limitează distribuirea sau chiar nu are necesarul de apa pentru a o putea distribui către consumatori. Indicat ar fi să se încerce a se găsi surse de subsol pentru apa. Cu siguranță cei care au o fântână proprie sau un puț, cei care stau la casă, sunt mult mai câștigați pentru că au apă tot timpul”, a conchis Daniel Badea.
Sursa foto: Aritena Răduț, Codrii Iașilor
Publicitate și alte recomandări video