Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Secretar de stat: autostrada A7 ar ajunge la Paşcani până în 2025

GALERIE
conferinta usr plus iasi (1)
  • conferinta usr plus iasi (1)
- +

Adrian Covăsnianu consideră că autostrada A7 ar ajunge la Paşcani până în 2025. Din A8, cel mai avansat tronson e cel montan. El a explicat şi de ce e riscantă încercarea de a introduce porţiunea Ungheni-Iaşi-Tg. Neamţ în Planul Naţional de Redresare.

Secretarul de stat Adrian Covăsnianu (Ministerul Transporturilor) a prezentat ieri stadiul proiectelor de autostradă A7 şi A8. Pentru legătura spre Tg. Mureş (A8), Covăsnianu spune că cel mai avansat tronson e cel montan (la nivel tehnic), iar spre sudul ţării (A7) primul sector care va fi scos la licitaţie pentru execuţie - în acest an - este tronsonul Ploieşti - Buzău. La sectorul montan din A8, planul este să fie construite, în primă fază, capetele de autostradă.

„Sectorul montan este singurul mai avansat din autostrada A8. Suntem în revizuirea unui studiu de fezabilitate, au fost unele sincope şi întârzieri din partea proiectantului, dar am făcut unele diligenţe şi simţim o altă mobilizare. Acum, suntem undeva la 61% din studiu, avem traseul sectorului montan definitivat, studiile geotehnice sunt destul de avansate“, a declarat secretarul de stat.

Demnitarul a adăugat că proiectantul a garantat predarea studiilor geotehnice la jumătatea lunii iunie 2021, iar acordul de mediu pentru întreg sectorul montan ar urma să fie obţinut în octombrie 2021.

„La sfârşitul acestui an, ar trebui să avem studiul de fezabilitate finalizat“, a susţinut Adrian Covăsnianu.

Într-o astfel de situaţie, spune secretarul de stat, se creează premisele obţinerii unei finanţări în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru construcţia capetelor sectorului montan. Un astfel de demers ar securiza, ulterior, ideea realizării întregului tronson (Tg. Mureş - Tg. Neamţ) prin intermediul fondurilor europene.

În ceea ce priveşte sectorul Ungheni - Iaşi - Tg. Neamţ, Covăsnianu spune că e „riscantă“ încercarea de a introduce şi acest tronson spre finanţare în PNRR întrucât abia în următoarele săptămâni ar urma să fie stabilit proiectantul, după care ar urma realizarea studiului de fezabilitate. Propunerea de a include şi acest sector în PNRR a venit de la Asociaţia „Împreună pentru A8“.

„Nu am spus «nu» la această idee. (...) Aici, lucrurile sunt mai riscante, în ce sens: dacă pe sectorul montan avem deja un studiu în lucru, dincoace nu avem nimic deocamdată. E un decalaj de timp pe care este destul de greu să-l recuperăm“, a spus Covăsnianu.

El a adăugat că regulile PNRR sunt destul de clare: în aprilie 2022, orice proiect propus trebuie să aibă studiul gata, inclusiv cu avize. Totuşi, spune secretarul de stat, ideea este în analiză, în sensul unei sectorizări a tronsonului astfel încât să fie finanţate părţi din traseu. Într-o astfel de situaţie, prioritar ar urma să fie traseul de la Iaşi spre Tg. Neamţ, pe principiul că acest lucru ar rezolva şi centura Nord a Iaşului, alături de ocolirile prevăzute pentru Podu Iloaiei şi Tg. Frumos.

„Încercăm să promovăm această idee (...) în funcţie de discuţiile care vor fi cu viitorul proiectant“, a conchis Adrian Covăsnianu.

În ceea ce priveşte autostrada A7 (Ploieşti - Paşcani), secretarul de stat a susţinut că primul tronson care ar va fi scos la licitaţie pentru execuţie este Ploieşti - Buzău, sectorul cel mai avansat din punct de vedere al finalizării studiului de fezabilitate.

„Tronsoanele A7 se vor implementa etapizat, cu o diferenţă de câteva luni. Astfel, se creează premisele ca undeva în anii 2024 şi 2025 să avem autostrada A7 până în zona Paşcaniului“, a explicat Adrian Covăsnianu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri