Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Secretar de stat la Cultură: PSD cântă fals aria finanţărilor pentru Filarmonica şi Opera din Iaşi

GALERIE
filarmonica
  • filarmonica
- +

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu susţine că PSD "cântă fals aria finanţărilor" pentru noile sedii ale Filarmonicii şi Operei ieşene, adăugând că social-democraţii le cer liberalilor să facă în trei luni ceea ce ei n-au fost în stare să facă un mandat întreg.

Liviu Brătescu afirmă, într-un comunicat de presă, că PSD Iaşi a devenit brusc interesat dacă Ministerul Culturii va finanţa clădirile noi pentru Operă şi Filarmonică, după ce în timpul guvernării PSD nu s-a alocat niciun leu pentru vreunul din cele două obiective.

"PSD a inclus în programul de guvernare proiectul cu noua clădire pentru Opera din Iaşi. Am asistat chiar la o întrecere între Liviu Dragnea şi amicul său de la ALDE Varujan Vosganian, ambii promiţând că se va realiza acest obiectiv. Preocupaţi de bătălia pentru demolarea Justiţiei, cei din PSD au uitat să aloce în anii din urmă vreun leu pentru Operă în cadrul unor demersuri concrete măcar scriptice, fiind evident că nici nu aveau vreo idee clară în privinţa asigurării resurselor financiare necesare. Noi, liberalii, când am ajuns în minister nu am găsit niciun rând consemnat oficial despre acest obiectiv al Iaşului. El a rămas doar pe site-ul PSD din vremea când Dragnea conducea partidul“, afirmă secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu.

Totodată, Brătescu aminteşte că, în mai 2019, în campania pentru europarlamentare, ministrul PSD de atunci al Culturii, Daniel Breaz, "descăleca“ la Iaşi şi promitea construirea noului sediu pentru Opera din Iaşi.

"Era doar praf în ochi, cei din PSD invocau un program masiv de investiţii, doar că ulterior s-a aşternut o linişte mormântală. Una dintre soluţii rămâne obţinerea unor finanţări europene în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, dar şi asigurarea unor fonduri prin programul guvernamental de investiţii în domeniul culturii. PNL va găsi soluţii pentru a repara dezastrul lăsat de PSD. Însă e ridicol să întrebi guvernul PNL de ce nu face în doar trei luni ceea ce PSD a promis şi nu a făcut într-un mandat întreg“, spune secretarul de stat de la Ministerul Culturii.

Liviu Brătescu adaugă că vor fi asigurate sumele necesare pentru obiectivele culturale noi, el precizând că "astăzi lucrăm pe un buget care trebuie mai întâi să achite factura dezastrului din finanţele publice lăsat de PSD“.

"Le recomand social-democraţilor ieşeni să renunţe la tonalităţile stridente, fiind evident pentru toată lumea că PSD cântă fals aria finanţărilor pentru noile sedii ale Filarmonicii şi Operei“, mai spune secretarul de stat de la Ministerul Culturii.

În luna februarie, senatorul PSD de Iaşi Adrian Pănescu a adresat o întrebare către ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, privind soarta noilor clădiri pentru Filarmonică, dar şi pentru Opera din Iaşi.

În prezent, Opera ieşeană îşi ţine reprezentanţiile la Teatrul Naţional, existând de-a lungul timpului neînţelegeri între cele două instituţii, în timp ce sala Filarmonicii nu este funcţională, întrucât clădirea este în reabilitare de mai mulţi ani. În aceste condiţii, concertele orchestrei Filarmonicii se ţin în alte locaţii din oraş, care însă nu au acustica necesară pentru astfel de spectacole.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri