anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Secretarul de Stat Antony Blinken: ”Valul de violenţe” israeliano-palestiniene” a costat prea multe vieţi”

GALERIE
Antony_Blinken
  • Antony_Blinken
- +

Secretarul de Stat american Antony Blinken efectuează luni o vizită-fulger - prevăzută de mult timp - la Tel Aviv şi Ierusalim, iar marţi la Ramallah, după ce s-a întâlnit luni dimineaţa cu omologul său egiptean Sameh Shoukry la Cairo, în contextul unei noi spirale a violenţelor israeliano-palestiniene sângeroase, relatează AFP.

Antony Blinken se întâlneşte luni, la Ierusalim, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar marţi, la Ramallah, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, pe lângă care urmează să-şi reitereze apelul la reţinere. La sosirea pe aeroportul din Tel Aviv, el i-a îndemnat atât pe israelien, cât şi pe palestinieni să nu ”aţâţe tensiunile”.

Această vizită, a doua etapă a unui turneu în Orientul Mijloociu, a început duminică, în Egipt. Ea era prevăzută de mult timp, dar a luat altă turnură odată cu spirala violenţelor israeliano-palestiniene din ultimale zile.

”Ţine de responsabilitatea fiecăruia să ia măsuri pentru a potoili tensiunile, în loc să le aţăţe, să acţioneze pentru ca într-o bună zi oamenilor să nu le mai fie frică în comunităţile lor, în casele lor, în lăcaşurile lor de cult”, a subliniat, pe aeroport, la Tel Aviv, Blinken.

”Âsta e singurul fel de a pune capăt valului de violenţe care a costat prea multe vieţi - prea multe vieţi israeliene, prea multe vieţi palestiniene”, a subliniat el.

APEL LA DEZESCALADARE

”Îndemnăm toate părţile la calm şi să calmeze tensiunile”, a tunat Antony Blinken într-o conferinţăă de presă, alături de omologul său egiptean Sameh Shoukri, care a pledat, la rândul său, în favoarea unei ”soluţii drepte” la conflictul istraeliano-palestinian, aflat mai mult ca niciodată în impas.

Egiptul, diplomaţia egipteană şi mai ales serviciile egiptene de spionaj sunt solicitate cu regularitate să intervină în problema palestiniană.

Egiptul - prima ţară arabă care a semnat un acord de pace cu Israelul, în 1979, şi o ţară vecină cu Fâşia Gaza, aflată sub o blocadă israeliană de peste 15 ani - îi primeşte atât pe şefii de guvern israelieni, cât şi pe liderii diverselor partide palestiniene.

Preşedinţia egipteană a dat asigurări, din nou, că ”Egiptul a depus în ultimele zile eforturi într-o încercare de a controla flacăra tensiunilor”.

”Vreau să aud ceea ce oamenii afectaţi zi de zi (de conflict) au de spus”, a declarat şeful diplomaţiei americane postului saudit al-Arabiya.

În urma unor atacuri antipalestiniene, Guvernul lui Benjamin Netanyahu - cel mai de dreapta din istoria Israelului - a anunţat măsuri vizând pedepsirea rudelor autorilor atentatelor.

TENSIUNI ÎN CREŞTERE

Morţile, atât de partea palestiniană, cât şi de partea israeliană, s-au multiplicat din nou în ultimele zile - atentate, atacuri armate, raiduri aeriene şi măsuri punitive nu încetează să-şi răspunde unele altora, în pofida îndemnurilor internaţionale la ”reţinere”.

Duminică, forţe israeliene au pus sub sechestru casa familiei unui palestinian care a ucis şase israelieni şi o ucraineancă vineri, în Ierusalimul de Est - partea palestiniană a Oraşului Sfânt, ocupată şi anexată de Israel -, pentru a o demola.

Casa altui palestinian, care a rănit sâmbătă doi israelieni, un tată şi pe fiul acestuia, tot în Ierusalimul de Est, urma să fie pusă sub sechestru.

Gărzi palestiniene civile au ucis duminică un palestinian în Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel din 1967.

Luni, forţe palestiniene au ucis un palestinian la Hebron, în Cisiordania, au anunţat autorităţile israeliene.

Atacurile antiisraeliene au avut loc în urma unui raid israelian - cel mai sângeros de ani de zile - în Cisiordania, în care zece palestinieni au fost ucişi la Jenin, urmat de tiruri de rachetă din Fâşia Gaza către Israel şi atacuri aeriene israeliene ca represalii.

Aceste violenţe alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui nou război, iar Antony Blinken urmează să repete apelul american la reţinere luni, în faţa lui Benjamin Netanyahu, iar apoi a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

IMPAS ÎN CONFLICTUL ISRAELIANO-PALESTINIAN

Statele Unite şi Egiptul, unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului militar american, sunt actori diplomatici cu greutate, însă unii experţi consideră că marja de manevră a lui Antony Blinken pare limitată.

Washingtonul a condamnat un atac ”îngrozitor” în Ierusalimul de est, iar Antony Blinken urmează să-i îndemne pe Benjamin Netanyahu şi pe Mahmoud Abbas să ”ia urgent măsuri în vederea unei dezescaladări”, potrivit Departamentului de Stat american.

Însă, în privat, oficiali americani nu-şi ascund frustrarea faţă de escaladarea şi impasul în care se află conflictul israeliano-palestinian.

Prea puţine progrese sunt aşteptate pe frontul dezescaladării, însă Washingtonâul încearcă să reia legătura cu Benjamin Netanyahu, potrivit unor analişti.

O serie de oficiali s-au succedat recent pe la Ierusalim, iar unii experţi evocă o posibilă vizită a lui Benjamin Netanyahu la Casa Albă în februarie.

SUDAN

Pe frontul diplomatic egiptean, Antony Blinken l-a asigurat pe Sameh Shoukri de susţinearea Statelor Unite în vederea unei soluţii diplomatice în disputa Egiptului cu Sudanul şi Etiopia cu privire la mega barajul de la Addis Abeba pe Nil.

Această susţinere intervine în urma unei declaraţii-surpriză a liderului de facto al Sudanului, generalul pucist Abdel Fattah al-Burhan, care s-a declarat săptămâna trecută ”de acord în toate punctele” cu Etiopia, părând să retragă susţinerea Egiptului în dosarul barajului.

Antony Blinken a evocat totodată impasul politic din Sudan - unde civilii întâmpină dificultăţi să se întoarcă în Guvern - şi din Libia - unde a spus că vrea să vadă alegeri rapid.

El a revenit asupra problemei drepturilor omului în Egipt, un dosar în care preşedintele american Joe Biden promitea intransigenţă la începutul mandatului său.

Antony Blinken a declarat că speră la eliberarea celor peste 60.000 de deţinuţi politici din Egipt şi la deschiderea unui ”dialog naţional”, promis de aproape un an de către puterea egipteană.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.