
Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu anunță brusc, odată cu campania electorală, vești bune pentru autostrada A8

Un secretar de stat de la Ministerul Transporturilor spune că toate loturile Autostrăzii Unirii vor fi în licitație până la sfârșitul anului. Declarația este privită cu scepticism în rândul activiștilor pro-autostradă.
„Atâta timp cât voi coordona infrastructura rutieră a României, vom dezvolta împreună (cu președintele CJ Costel Alexe, n.r.) proiectele majore ale Iașului și ale Moldovei, în special Autostrada Unirii A8 și proiectele din jurul municipiului Iași”. Declarația aparține secretarului de stat de la Transporturi Ionel Scrioșteanu (PNL), prezent la ceremonia de învestire a Consiliului Județean.
„Până la sfârșitul anului vor începe licitațiile pentru această porțiune Tg. Neamț-Iași-Ungheni. Așa cum am discutat și cu autoritățile din Republica Moldova, ținta noastră este ca până în 2028-2030 să ajungem cu autostrada la Ungheni, urmând ca și autoritățile din R. Moldova să finalizeze anul viitor studiul de fezabilitate și să avem continuitate cam în același orizont de timp până la Chișinău”, a precizat Ionel Scrioșteanu. Lucrările pe teren ar putea să înceapă în primăvara lui 2026, pentru că prima parte din contract va fi cea de proiectare.
Cum stăm pe A8
Amintim că, la începutul lunii octombrie, A8 ieșeană a „bifat” și ultima comisie tehnico-economică (cea interministerială) și ar urma să primească până la sfârșitul aceleiași luni hotărârea de guvern pe baza căreia cele patru loturi însumând 93 km de la Moțca la Ungheni vor putea să intre în licitație.
Până la sfârșitul anului, toate loturile din sectorul montan vor fi scoase la licitație, a adăugat secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor. În acest moment, mai sunt 3 loturi din cele 8 ale acestui sector care încă nu au intrat în procedura de achiziție. Primele două pentru care au fost semnate contractele – Moțca-Tg. Neamț, anul trecut, și Tg. Mureș-Miercurea Nirajului, în februarie anul acesta – încă nu au intrat în faza de șantier. În continuarea lor, următoarele două, câte unul pe fiecare parte a munților, sunt în etapa de evaluare a ofertelor. În fine, cele patru loturi din mijloc se află în etapa de verificare a documentației la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Unul dintre ele, Joseni-Ditrău, a intrat în licitație pe 14 octombrie, cu termen de depunere a ofertelor 25 noiembrie.
Cât privește costul autostrăzii, A8 are finanțare de la bugetul de stat și din Programul Transport. Un memorandum a fost depus la Ministerul Finanțelor pentru continuarea procedurilor de achiziție, a mai spus secretarul de stat, referindu-se la „zona de supracontractare”, adică la împrumuturile guvernamentale pentru construirea de autostrăzi, între care și A8.
„Campanie electorală”
Ionel Apostol, de la „Împreună pentru A8”, s-a arătat sceptic față de termenele avansate de secretarul de stat. Cunoscutul activist pro-autostradă a remarcat că declarațiile sunt făcute înaintea alegerilor. Cel puțin în privința tronsonului ieșean al Autostrăzii Unirii, el a atras atenția că încă este în vigoare contractul încheiat în 2021 cu Consitrans care prevede actualizarea studiului de fezabilitate, dar și realizarea proiectului tehnic. Or, licitațiile ar urma să fie lansate în pachet proiectare plus execuție pentru fiecare lot. Prin urmare, Ionel Apostol nu crede că va fi vreo procedură lansată anul acesta. Nici sectorul montan nu va înainta prea repede. Cofondatorul Asociației „Împreună pentru A8” a estimat că cel mult încă un lot va mai fi urcat pe platforma electronică de achiziții publice. Dincolo de aceste proceduri, el a invocat posibilitatea contestării procedurilor, ceea ce va amâna momentul deschiderii șantierelor.
Citește și:
- Imagini „spectaculoase” cu Autostrada „Unirii”. Cum arată traseul A8 de la Moțca până la Prut?
- Intrăm în 2024 fără niciun metru din Autostrada Unirii în lucru
Publicitate și alte recomandări video