
Secretele de la Hanu’ Vișoianu. Imobiliarul Cătălin „Tolea” Tudosă pune alături pe picioare și un hotel de 4 stele

Cătălin Tudosă recunoaște că în HoReCa nu este ca în imobiliare: banii se fac mai greu. Cu Hanu’ Vișoianu din Lunca Cetățuii țintește să intre pe piața evenimentelor: nunți, botezuri, dar și întâlniri de afaceri. „Este un domeniu cu multe dificultăți. Avem la restaurant 40 de angajați, ceea ce înseamnă salarii de plătit, concedii, taxe mari, la care adăugăm și o legislație care se modifică mereu“, arată „Tolea“. Acum urmează să fie angajați doi bucătari din Sri Lanka
Dezvoltatorul imobiliar Cătălin Tudosă, cunoscut sub numele de Tolea, își intensifică prezența și în industria ospitalității, în ciuda provocărilor pe care omul de afaceri le asociază acestui sector. După ce a deschis în urmă cu trei ani restaurantul Hanu’ Vișoianu din Lunca Cetățuii, în cartierul Vișoianu pe care tot el l-a dezvoltat, Cătălin Tudosă își extinde acum activitatea, transformând localul într-un hotel de patru stele și, totodată, are în plan să deschidă un centru comercial lângă blocurile turn, care să includă și trei săli de evenimente.
Citiți aici integral Ziarul de Business ediția nr. 11
Omul de afaceri a declarat pentru „Ziarul de Iași“ că un restaurant presupune investiții mari și profituri relativ mici, dar crede în același timp că poate fi o afacere viabilă pentru cei care o administrează direct.
„O să deschidem trei săli de evenimente de mărimi diferite în Vișoianu, pentru nunți și alte ocazii speciale, nu restaurante a la carte, pentru că este multă bătaie de cap cu ele. Eu am angajat un manager care să se ocupe de operarea zilnică a afacerii, o face chiar foarte bine, însă, în opinia mea, un restaurant este o afacere rentabilă doar pentru cei care se implică direct în administrarea și managementul său. Este o afacere grea și se fac bani puțini, multă muncă, pe investiție mare și profit mic, de asta spun că restaurantul este poate o afacere bună pentru cei care îl administrează direct. L-am făcut mai mult pentru că trebuia un restaurant în zonă, în cartierul Vișoianu, iar cineva fără resursele necesare ar fi realizat probabil un local de calitate inferioară. Cât privește transformarea restaurantului într-un hotel de patru stele, consider că reprezintă un pas important pentru afacere. Ne așteptăm ca noile facilități să atragă și mai mulți oaspeți și să crească totodată numărul de clienți ai restaurantului“, ne-a declarat Cătălin Tudosă.
Când a intrat Tolea în industria HoReCa
Restaurantul a fost inaugurat în anul 2021, în pandemie, și a reușit să se impună repede pe piață, iar asta nu ne-o spune el, ci se vede după datele financiare raportate de societate la Ministerul Finanțelor. De la deschidere, restaurantul a reușit să își dubleze cifra de afaceri în doi ani și să își mărească substanțial profitul. Hanu’ Vișoianu a încheiat primul an de activitate cu afaceri de aproximativ 2,9 mil. lei și un profit net de 59.000 lei. În următorii doi ani, rezultatele financiare au continuat să crească, cifra de afaceri ajungând la 6,1 mil. lei în 2022 și la 6,5 mil. lei în 2023, cu profit net de aproape 743.000 lei în 2022, de circa 13 ori mai mare față de un an înainte, în timp ce anul trecut câștigul net a atins pragul de 1 milion de lei.
Cătălin Tudosă se pregătea să aducă bani de acasă pentru a ține restaurantul „pe linia de plutire“
Această creștere a fost posibilă datorită managementului eficient, ne explică datele chiar omul de afaceri, care a mai adăugat că atunci când a deschis restaurantul se aștepta să vină cu bani de acasă în primii ani de activitate.
„Am deschis acest restaurant pentru că am observat o nevoie pentru un local premium în zonă. Dar vă spun sincer că atunci când l-am deschis nu mă așteptam să fie pe profit din primul an. Credeam că va trebui să vin cu bani pentru a susține afacerea în primii ani. Însă, datorită managementului eficient și a unei echipe dedicate, restaurantul a devenit profitabil mult mai repede decât mă așteptam“, a afirmat omul de afaceri.
Are 42 de camere la hotel
Acesta a investit acum în extinderea capacităților de cazare, adăugând 32 de camere noi, dintre care 6 apartamente, la cele 10 camere deja existente. Este un upgrade care permite trecerea la statutul de hotel de patru stele, dar care va deschide și noi oportunități de afaceri și va contribui la creșterea traficului de clienți pentru restaurant, crede Cătălin Tudosă.
Cu toate că businessul îi merge bine, recunoaște că industria ospitalității vine cu mai multe provocări față de afacerile în imobiliare. În prezent, la restaurant are angajați 40 de oameni, atât români, cât și străini, care au fost instruiți să prepare mâncăruri tradiționale. A avut inițial șapte angajați străini, dintre care trei au plecat de la el după o perioadă de timp. La momentul actual plănuiește să mai angajeze doi bucătari din Sri Lanka.
„Este un domeniu cu multe dificultăți. Avem la restaurant aproape 40 de angajați, ceea ce înseamnă salarii de plătit, concedii, taxe mari, la care adăugăm și o legislație care se modifică mereu. Avem și angajați străini, desigur, unii au plecat după o perioadă, dar ceilalți au demonstrat loialitate. Am avut șapte, trei au plecat. De asemenea, am instruit personalul străin să prepare mâncăruri tradiționale, precum sarmalele. Urmează să angajăm doi bucătari din Sri Lanka. Nu este ușor să ai un business în industria ospitalității. Sunt atâtea de gestionat, care necesită mult efort și atenție, ca să asigurăm atât bunul mers al afacerii, cât și satisfacția angajaților și clienților noștri“, se plânge omul de afaceri.
Restaurantul atrage în special persoane cu venituri medii, majoritatea clienților fiind, în mod surprinzător, din afara zonei Vișoianu, mai aflăm de la el. Ansamblul Vișoianu este în prezent format din 14 blocuri, dintre care 8 sunt blocuri turn, la care se adaugă și 20 de case. Omul de afaceri spune că este un complex rezidențial care găzduiește în total 2.000 de apartamente, care ar putea fi extins cu încă pe atâtea apartamente.
Vor fi 8 blocuri turn pe bd. Poitiers
Un alt proiect imobiliar dezvoltat de Cătălin Tudosă este cel de pe Bulevardul Poitiers, pe lângă Continental, aproape de intersecția străzilor Bucium – Trei Fântâni – Poitiers. Ansamblul va avea la final 11 clădiri, dintre care 8 blocuri turn. Și Cat Construct Grup, firma prin intermediul căreia omul de afaceri construiește, a raportat pe anul trecut afaceri în creștere: circa 39 mil. lei, de la o cifră de afaceri de 29,5 mil. în anul 2022 (plus 32%), iar profitul net pe exercițiul financiar trecut a fost de 7,5 mil. lei, de la 4 mil. lei în 2022 (plus 90%).
Publicitate și alte recomandări video