Luptători români, foști colegi cu americanii în Afganistan, se împușcă acum între ei în Congo. Dezvăluiri terifiante ale unui fost militar ieșean
„Solda” lunară care începe de la 5000 de dolari e incomparabil mai mare decât cea primită la unitate. În Ucraina e încă și mai mare.
În căutare de aventură, dar și de un job bine plătit, ieșeni cu o anumită pregătire militară au ales să meargă în inima Africii. Cei mai experimentați aveau stagii în Afganistan și Irak, dar și în Legiunea Străină. Pentru aceștia, misiunile din conflictul înghețat din estul Republicii Congo nu erau complicate. Regiunea Kiwu de Nord este râvnită inclusiv de grupări din statele vecine, Rwanda și Uganda, pentru pământul fertil, dar mai ales pentru resursele aurifere. Misiunea luptătorilor străini, inclusiv români, este să păzească aceste mine, dar și transporturile și alte activități guvernamentale, ne-a povestit unul dintre ieșenii care și-a negociat oferta de plecare în zonă.
Discuția a fost purtată sub anonimat cu unul dintre reprezentanții lui Horațiu Potra, un fost membru al Legiunii Străine franceze devenit cunoscut după susținerea sa declarată pentru Călin Georgescu – și acesta un „fost”, dar candidat la alegerile prezidențiale anulate.
Ieșeanul, proaspăt pensionat după stagiul complet la Batalionul „Lupii Negri”, a cerut mai mult decât cei 5000 de dolari propuși în contract. Banii oferiți de emisarul lui Potra sunt plata pentru fiecare din cele trei luni de activitate la care se adaugă una de concediu. O altă cerință a ieșeanului a fost posibilitatea de a-și alege membrii grupei cu care urma să lucreze în Congo. A fost refuzat, deși CV-ul lui era corespunzător, astfel că omul nu a mai plecat în 2024 să se bată pentru guvernul Republicii Congo. A ținut în schimb legătura cu ceilalți ieșeni de acolo, în perspectiva unei viitoare renegocieri.
Ceilalți par să nu știe că Wagner s-a retras
Horațiu Potra a preluat locurile lăsate vacante de retragerea armatei lui Prigojin, gruparea Wagner. Nu a fost o predare/primire oficială, povestește fostul combatant de la Lupii Negri, care pune înțelegerea dintre Potra și autorități pe sprijinul acordat de Frank Timiș. Legătura dintre cei doi era mai veche: omul de afaceri exploatează mai multe mine în vestul Africii, iar Horațiu Potra asigură paza lor.
De cealaltă parte, rebelii care fac incursiuni în Congo nu par să fie la curent cu înlocuirea Wagner cu alți luptători. Dar sunt mai bine plătiți și mai bine echipați, ne spune fostul „lup negru”. Printre ei sunt și americani, plecați în Congo la fel ca ieșenii și ceilalți români, și sunt șanse ca foștii aliați din Afganistan să se împuște acum între ei în Congo.
De altfel, el nu crede că cei care au murit acolo ori au fost răniți anul acesta au căzut victime unei ambuscade. Există tactici și strategii de angajare a luptei dintr-o ambuscadă, ne-a spus fostul militar, care a făcut comparație cu pregătirea și intervențiile la care a participat în Afganistan. „Nu sari din mașină să te ascunzi după roți când ai instalată pe ea o mitralieră de putere”, a explicat interlocutorul nostru, adăugând că în asemenea situații nu te poți baza pe forțele locale, care fug primele.
Polițiști, jandarmi și „mercenariat românesc”
El nu vede cu ochi buni nici plecarea în Congo a unor polițiști și jandarmi care au posibilitatea să-și suspende contractele în anumite condiții pentru o perioadă de până la doi ani. O dată, pentru că reprezinți o instituție de interes național, apoi pentru că trebuie să raportezi permanent unde ești, pe ce traseu mergi și, în fine, pentru că un teatru de război nu este o manifestație de stradă, fie ea una violentă.
Există însă și situații în care ai noștri s-au descurcat de minune. „Mercenariat românesc” a numit fostul „lup negru” aceste ipostaze în care unele persoane luau cei 5.000 de dolari și plăteau înapoi 2.000 ca să primească un sector ușor: pază la un hotel sau pe un aeroport. „Erau plătiți cu 3.000 de dolari și nu ieșeau la luptă. E de râsul curcilor”, spune veteranul.
Dar de ce aleg militarii ieșeni să plece?
Primii militari ieșeni au plecat în Legiunea Străină la sfârșitul anilor ’90, iar lor le-a fost cel mai ușor să-și găsească loc în Congo. Acum sunt 12-13 foști militari din Iași în serviciul guvernului congolez, alături de conaționali din forțele speciale din Tg. Mureș și Buzău, ne-a mai spus interlocutorul. De ce au plecat? Din cauza condițiilor din timpul stagiului, dar și a legii neunitare care îi așteaptă la pensie și care le calculează cuantumuri diferite celor cu grade și activități similare.
Pe de altă parte, plata în Congo era întotdeauna în bancnote noi, cu serii consecutive, „îți era și frică să nu fie false”. În ziua de leafă, o cameră de hotel devenea pentru scurt timp contabilitate, unde veneau câteva persoane cu serviete metalice în care banii erau deja pregătiți în fișicuri cu bandă bancară, dar de pe care lipsea numele băncii.
Ieșeanul care ne-a oferit toate aceste detalii a făcut comparație cu „solda” celor plecați în Ucraina și unde plata începe de la 350 de dolari pe zi. În unele cazuri ajunge și la 1000 de dolari. „Sunt români, chiar ieșeni și acolo”, a adăugat el. Reporterii ZdI au scris mai multe materiale jurnalistice despre luptătorii din județ care activează pe teritoriul Ucrainei, împotriva invadatorilor ruși.
Publicitate și alte recomandări video