Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Secretele numirii lui Petru Movilă în funcţia de city manager. S-a făcut pe ascuns

GALERIE
chirica movila
  • chirica movila
- +

Fostul deputat Petru Movilă a fost răsplătit cu o funcţie publică, după ce, în Consiliul Local, cei doi consilieri PMP ajută la formarea unei majorităţi. Movilă va avea mai mult atribuţii de reprezentare a municipalităţii în relaţia cu Guvernul, Parlamentul, Prefectura sau Consiliul Judeţean.

Noul administrator public al Iaşului va avea un rol mai mult de reprezentare decât unul de gestionare a politicilor Primăriei Iaşi. Numirea în funcţie a fostului deputat Petru Movilă s-a făcut într-un mod netransparent, la sfârşitul săptămânii trecute.

Municipalitatea nu a făcut un anunţ public, iar noul administrator public chiar a negat, într-o declaraţie acordată „Ziarului de Iaşi”, că ar fi semnat contractul de management cu primarul Mihai Chirica. Edilul nu a putut fi contactat în weekend pe această temă, dar surse politice ne-au declarat că a fost deja semnat contractul de către ambele părţi.

Mai mult, au fost stabilite, de principiu, şi atribuţiile pe care le va exercita administratorul public. Aceste atribuţii sunt mai mult de reprezentare a Primăriei în relaţia cu structuri ale statului şi nu au o legătură directă cu serviciile municipalităţii.

Numirea lui Petru Movilă s-a făcut într-un context politic: fostul deputat este şef al PMP Iaşi, iar cei doi consilieri PMP din Consiliul Local contribuie la asigurarea unei majorităţi în plen.

Recent, o altă funcţie din executivul Primăriei a fost ocupată în urma intereselor politice: Cezar Baciu (USRPLUS) a devenit viceprimar în urma „votului de aur” prin care pune şi el umărul la construirea majorităţii în CL. Baciu a fost exclus din USR, dar a contestat decizia în instanţă.

Ce atribuţii va avea Petru Movilă

Noul administrator public al Iaşului va desfăşura activităţi în ceea ce priveşte relaţia Primăriei Iaşi cu Parlamentul şi Guvernul, conform informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”, din perspectiva obţinerii de fonduri pentru proiectele promovate de municipalitate.

De asemenea, Petru Movilă va asigura colaborarea între administraţia locală şi cea judeţeană (Prefectură, Consiliul Judeţean). Un proiect în care probabil se va implica fostul deputat vizează construirea Spitalului Regional de Urgenţă.

Surse ZDI spun că alte atribuţii ale administratorului public ţin de operaţionalizarea Asociaţiei „Moldova se dezvoltă” (unde Iaşul este asociat cu alte oraşe din Moldova) şi Asociaţiei Metropolitane de Transport Public.

În ceea ce priveşte aparatul de specialitate al primarului, atribuţiile care ţin de serviciile din cadrul instituţiei vor fi exercitate de către cei doi viceprimari (Daniel Juravle şi Cezar Baciu), dar, până acum, nu au fost anunţate public.

Care sunt condiţiile pentru ocuparea funcţiei de administrator public

Ocuparea funcţiei de administrator public este reglementată prin Codul Administrativ aprobat în anul 2019. Potrivit legii, numirea în post se face prin dispoziţia primarului care are ca anexă contractul de management. Legea nu prevede organizarea unui concurs, dar, în alte oraşe, primarii au ales să facă o selecţie publică de candidaţi.

Persoanele care  pot ocupa funcţia trebuie să fi absolvit studii superioare economice, administrative, tehnice sau juridice.

„În baza contractului de management, administratorul public poate îndeplini atribuţii de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. Primarul poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite” – acestea sunt principalele reglementări din Codul Administrativ cu referire la funcţia de administrator public.

Cine este Petru Movilă

Noul administrator public al Iaşului a fost deputat de Iaşi în perioada 2004 – 2020: patru mandate, din partea PD, PDL şi, în final, PMP. Anul trecut, partidul său (PMP) nu a obţinut destule voturi pentru a putea intra în Parlament.

La capitolul studii, Movilă este licenţiat în Inginerie Mecanică şi a absolvit programe de instruire la Institutul Naţional de Administraţie, Institutul Diplomatic Român şi Colegiul Naţional de Apărare. În mediul privat, Petru Movilă a lucrat timp de 10 ani (1994 – 2004) la Grupul de firme Conex, condus de omul de afaceri Ioan Prisecaru.

În ceea ce priveşte cariera sa politică, Petru Movilă s-a numărat printre cei care au iniţiat două proiecte importante la Iaşi: înfiinţarea SMURD şi a Institutului de Oncologie. El s-a remarcat şi prin faptul că a fost primul demnitar care a deschis un cabinet parlamentar în Republica Moldova.

Alte două momente din cariera sa politică au atras atenţia publică: înfiinţarea Comisiei de anchetă privind intenţia fostului Guvern Tăriceanu de a privatiza compania Antibiotice (privatizare care nu a mai fost făcută) şi iniţierea Legii A8 – prima lege aprobată de Parlament prin care Guvernul este obligat să construiască o autostradă (A8 Iaşi - Targu Mureş)

Unul dintre efectele concrete ale acestei legi vizează faptul că de implementare se ocupă Ministerul Transporturilor, în condiţiile în care anterior derularea proiectului era împărţită între diverse autorităţi, iar, de exemplu, tronsonul Iaşi – Tg. Neamţ trebuia realizat de Comisia Naţională de Prognoză (o decizie a fostului guvern PSD care a stârnit numeroase controverse).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri