
Secretele replicilor celebre din filme: Florin Lăzărescu dezvăluie ce se ascunde în spatele lor

Cum se scrie un scenariu? Ce se ascunde dincolo de replicile memorabile de pe ecran? Răspunsurile vor veni miercuri, 16 aprilie, în cadrul unei întâlniri cu scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu, invitat special al Clubului Logos de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
Evenimentul „Un scriitor ca-n filme” se va desfășura începând cu ora 12.30, în Aula „Alexandru Brăescu” a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași, și va fi moderat de elevele Bianca Lazăr și Teodora Sîrbu, sub coordonarea profesoarei Serinella Zara. Intrarea la eveniment este liberă și deschisă tuturor celor interesați.
Florin Lăzărescu va vorbi despre parcursul său din literatură spre cinema, despre colaborările cu regizori cunoscuți, despre provocările scrisului pentru marele ecran, dar și despre cum arată o discuție cu actori de la Hollywood.
„Este una dintre cele mai așteptate întâlniri, pe care am promis-o încă din 2023, la Noaptea Albă de Poezie FILIT. Mi-a scris o elevă și mi-a spus cât de mult își dorește să-l întâlnească pe Florin Lăzărescu în cadrul clubului. Florin Lăzărescu este foarte cunoscut ca scriitor și ca om de cultură. Însă, există un paradox: cei care organizează FILIT-ul – Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu – nu apar în evenimente care să le fie dedicate. În plus, ei sunt în Iași. Ar fi fost păcat ca un om atât de fain cum este Florin să nu fie mult mai des chemat, pentru că are întâmplări extraordinare în spate, atât legat de cărți, cât și legate de filme”, a declarat Serinella Zara, profesoară la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și coordonatoarea Clubului Logos, pentru „Ziarul de Iași”.
Profesoara a amintit și despre parteneriatul cu UMF Iași și cu profesorul Richard Constantinescu, în privința organizării evenimentului.
Despre Florin Lăzărescu
Florin Lăzărescu este prozator, scenarist și publicist român, absolvent al Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu un master în literatură comparată și antropologie. Este cunoscut atât pentru activitatea sa literară, cât și pentru contribuțiile în domeniul cinematografiei. Este cofondator și director artistic al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). A debutat în 2000 cu volumul de povestiri Cuiburi de vîsc, iar operele sale, precum romanele Trimisul nostru special și Ce se știe despre ursul panda, au fost apreciate de critici și traduse în numeroase limbi.
Activitatea sa cinematografică include scenarii pentru producții de succes, cum ar fi scurtmetrajul „Lampa cu căciulă” și lungmetrajul „Aferim!”, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale. Cărţile sale sunt traduse şi publicate în 10 limbi. Noaptea plec, noaptea mă‑ntorc (ediţia I, Polirom, 2021) a primit Premiul Naţional pentru Proză al „Ziarului de Iaşi” (ediţia 2022) şi Premiul Observator Lyceum pentru Proză (ediţia 2022).
Publicitate și alte recomandări video