Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Românii şi străinii care vin în vizită la Bucureşti fac obligatoriu un popas la Cocoșatu - un loc de legendă, de la marginea Capitalei. Ceva mai spre centrul oraşului, micii se fac şi acum după o reţetă care, în 1870, i s-a părut demnă de consemnat unui jurnalist francez din acele timpuri. Iată povestea lor.
Micii... Sunt ai noştrii, au ba? Sunt ruda mai săracă a cevapilor (cevapcici) sârbeşti? Ne-am trezit, pur şi simplu, cu ei în taverne şi i-am adoptat? Ori... au fost născociţi din nimereală, pe Covaci la numărul 3, cum spune povestea? Că povestea... aşa zice: micul care sfârâie astăzi pe grătarele românilor de pretutindeni a apărut la crâşma unui anume Iordache Ionescu, din strada Covaci, 3.
Nea Sandu, de la Cocoșatu, ne spune povestea: „Nemaiavând maţe, intestinele alea pentru cârnaţi, a început să tragă mici. Şi i-a pus pe grătar. Şi de atunci au rămas micii. E o poveste care-i veche, veche...Eu cred că este reală, pentru că poporul român întotdeauna a fost foarte, foarte inventiv”.
Nea Sandu a intrat în breaslă... prin anii '60. Şi-a făcut ucenicia la Sohatu, în Călăraşi. L-a întâlnit apoi pe celebrul Ion Oiţă. Au bătut palma. Şi împreună... au făcut micul vedetă.
„Am lucrat la o reţetă pe care am perfecţionat-o pe zi ce trece. Nu există ţară în lumea asta care să nu vină să servească mici de la Cocoşatu”, se laudă nea Sandu.
Maestrul are aproape şapte decenii de viaţă. Şi poveşti cât pentru şapte vieţi. Din '92... afacerea sa e-n buza DN-ului, la Cocoşatu, în Băneasa. Cu grătarul, fumul şi... reţeta sa secretă.
- Vreau şi eu 6.
- 6. La pachet sau aici?
- La pachet!
- Muştar, pâine tăticu?
- Muştar, pâine...
Reporter: Că suntem între noi, vorba aia: care-i reţeta, care-i secretul?
Nea Sandu: Reţeta e puţin secretă...48 de ore trebuie să şadă carnea la macerat. După ce s-a făcut, o băgăm la cameră frigorifică.
- Vită, oaie, porc? Amestec?
- Vită şi porc. Numai aşa lucrăm. Şi condimentele necesare care se pun. Asta... Aici e o chestie pe care...
- Dar tot nu-mi spuneţi reţeta.
- Ăsta-i singurul suspans care trebuie... Şi dacă staţi lângă mine şi tot nu-i faceţi! Ne provoacă nea Sandu.
Pe reţeta care a făcut locul celebru mulţi i-au oferit bani grei. Nea Sandu nu s-a lăsat convins.
„Pe bani foarte mulţi. Şi de aici, şi de afară. Mai ales din Israel, care... Şi acum încă se roagă de mine ca să merg cu ei acolo. Şi n-am vrut să plec”, spune nea Sandu.
Textul integral, pe digi24.ro
Cuvinte cheie: + reteta mici cocosatu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |