Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sedii ale Muzeului Brukenthal, inchise. Conducerea face apel la comunitate sa ajute muzeul

GALERIE
muzeul_national_brukenthal_s
  • muzeul_national_brukenthal_s
- +

Mai multe sedii ale Muzeului Brukenthal din Sibiu, intre care si parterul Palatului Brukenthal, au fost inchise, centralele termice au fost oprite, iar in birouri functioneaza doar un bec, dupa ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul institutiei, suma fiind de noua ori mai mica decat necesarul.

Managerul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, ca unitatea a luat "masuri extreme" in incercarea de a face economii la buget, avand in vedere ca Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul institutiei pentru anul in curs, reducerea intrand in vigoare inca din luna martie.

"Finantarea pe martie 2013, suma oferita, a fost de 21.000 de lei, bunuri si servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru ca am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decat finantarea. Ce ne facem, ca mai este factura la gaz, care e bezmetica, 70.000 de lei? Mai e factura la paza, 54.000 de lei, apa, canal, curatenie in muzeu, salubrizarea si toate celelalte", a declarat Sabin Luca.

Potrivit acestuia, suma primita este "de noua ori mai mica decat necesarul lunar al muzeului".

"Ni se spune ca a scazut cu 22% subventia, dar nimeni nu cred ca a bagat de seama cresterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. In birourile Muzeului National Brukenthal va functiona cate un singur bec. Gazul s-a taiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar daca legea are niste reglementari, ca trei zile consecutiv sa fie o temperatura anume, inainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru ca deja suntem cu o gaura de plata de 150.000 de lei restante. Va dati seama cand vine factura de luna trecuta, cand a functionat gazul...", a spus Sabin Luca.

Potrivit acestuia, in incercarea de a face economie, a fost inchis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expozitiile pe care le gazduieste. De asemenea, s-a inchis expozitia "Tezaur" din incinta Muzeului de Istorie.

"Dar pentru ca masurile acestea nu sunt indeajuns, oricum va dati seama ca e o economie minuscula, se inchide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vanatoare, total. In toate celelalte sedii, seful de sectie si muzeograful de serviciu au obligatia sa umble prin expozitii tot timpul si, acolo unde nu este vizitator in sala, sa stinga lumina. Masurile au inceput de vineri si trebuie sa dau dreptate colegilor: ne simtim ca la priveghi in muzeu: e frig, e intuneric, dar poate ca ne-am atins visurile...", a afirmat managerul Muzeului National Brukenthal.

Potrivit lui Luca, in anul 2012, Muzeul de istorie a farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vanatoare de 11.158 de persoane.

Sabin Luca a facut un apel la comunitate pentru a veni in sprijinul functionarii muzeului.

"Va mai rugam un alt lucru. Nu sa ni se dea bani nemeritati. Nu vrem sa cersim, dar va rugam sa ne sprijiniti. Daca cineva vrea sa ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Sa cumpere de la noi. Asta ne ajuta foarte mult. Ruland produsele, vin bani ca venituri proprii si reusim sa platim facturile. Rugam sa se cumpere carti si materialele promotionale. Daca se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea", a spus Luca.

In plus, directorul Muzeului National Brukenthal a facut un apel la societatile de furnizare a gazului si energiei electrice pentru esalonarea datoriilor pana in vara, cand vor exista incasari mai mari si vor putea fi platite facturile restante.

"Vom plati odata cu sezonul de vara, pentru ca atunci vin incasari. Vom plati in mod cert aceste facturi. Sa ne sprijine in acest demers (societatile de furnizare a gazului si curentului - n.r.) sa putem esalona acum pentru ca noi nu avem voie sa avem datorii. Datoriile atrag penalitati. Si este chiar caz penal daca angajam plati mai mari decat alocatia bugetara. Nimanui nu-i pasa ca cineva dintr-un birou luminat si calduros a hotarat ca noi trebuie sa facem ceva impotriva realitatilor. Dar se pare ca asa se actioneaza aici", a spus Sabin Luca.

El a adaugat ca a facut memorii catre societatile de furnizare a gazului si curentului pentru esalonarea datoriilor si ca lucreaza impreuna cu colegii din muzeu la intocmirea unui "program inchegat prin care sa se solicite sprijinul comunitatii".

Muzeul National Brukenthal din Sibiu are in componenta sa mai multe unitati muzeale, cea mai veche - Palatul Brukenthal din centrul orasului - fiind primul muzeu deschis oficial in Romania.

In anul 2012, numarul total de vizitatori ai expozitiilor Muzeului National Brukenthal a fost de 378.181, unitatea clasandu-se pe locul al patrulea in tara, dupa Castelul Bran, Complexul National Muzeal "Astra" Sibiu si Muzeul Antipa. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri