anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Şedinţa cu cuţitele pe masă la Consiliul Judeţean : „Nu vă văd bine, aveți grijă ce faceți”

GALERIE
sedinta_CJ_Iasi
 • sedinta_CJ_Iasi
- +

Aleșii PNL s-au grăbit să amâne constituirea Consiliului Județean ca parte civilă pentru recuperarea celor 150 de mii de lei, paguba de până acum calculată de procurori în Dosarul „Baba-Alexe”. Vicepreședintele Marius Dangă, care a condus ședința de ieri, a dat asigurări că o cerere de recuperare a prejudiciului va fi depusă înainte să se împlinească termenul de prescriere.

 

Întrunirea consilierilor județeni pe marginea procedurii de constituire a administrației județului ca parte civilă în procese în care figurează ca parte vătămată a decurs așa cum se anticipa deja: majoritatea PNL-PMP a impus fără probleme amânarea revendicării eventualelor prejudicii abia la capătul procesului penal. Direcția Juridică va trebui să întreprindă demersurile în asemenea cazuri, singura condiție fiind ca deschiderea acțiunii civile să fie făcută înainte de termenul de prescripție.

Prilejul a fost oferit de solicitarea procurorilor ca administrația județului să se pronunțe în debutul celor două procese, Baba-Alexe și Lăcrămioara Ursu, dacă solicită achitarea prejudiciilor estimate la 150 de mii, respectiv 73 de mii de lei în acest moment sau la finalizarea proceselor penale. Aleșii PNL și ai PMP susțin ideea așteptării, cei ai USR și ai PSD sunt adepții constituirii ca parte civilă acum. Ambele posibilități sunt legale, diferența fiind durata obținerii prejudiciului (dacă a fost constatat de instanță).

Așa stând lucrurile, alianța majoritară a adoptat o hotărâre în acest sens, lăsând astfel fără obiect proiectele propuse de opoziție pentru fiecare dintre cele două dosare penale.

Ședința a durat o oră și a fost presărată cu mai multe replici tăioase. Nu au lipsit trimiterile la cazuri delicate și nu tocmai în regulă din istoria Consiliului Județean.

„Nu vă văd bine, aveți grijă ce faceți”

Primul steguleț pe acest veritabil câmp de bătălie a fost pus de vicepreședintele Marius Dangă, care a condus ședința în prezența președintelui acuzat Costel Alexe. Dangă s-a referit la situația de la Spitalul „Elena Doamna”, unde Consiliul de Administrație amână luarea unei decizii în privința managerului după ce, în aprilie, Consiliul Județean l-a evaluat „nesatisfăcător”. „Suntem în situația de a iniția o plângere penală pentru Consiliul de Administrație de la «Elena Doamna»”, a spus vicele, invocând producerea unui prejudiciu. Președintele CA al spitalului este Ion Lorin Urcaciu, consilier județean PSD, care a absentat ieri de la ședința CJ. „Nu vă văd bine, aveți grijă ce faceți”, i-a transmis Marius Dangă în lipsă.

Inevitabil, în discuție a fost adus și subiectul spitalului amplasat la Lețcani. „În proiectul de hotărâre privind înființarea spitalului mobil scrie că președintele și vicepreședinții CJ vor monitoriza implementarea proiectului. Sunteți direct responsabil pentru eșecul de acolo”, i-a spus apoi vicele Marius Dangă fostului vice Romeo Olteanu. „O să vedem asta la momentul potrivit, o să mergem și după aceste prejudicii”, a adăugat Dangă. „Mai bine v-ați pregăti dumneavoastră să dați socoteală pentru altele, că intrăm în altele”, i-a replicat Olteanu.

Șerban: „Cu cât vorbește mai mult, cu atât spune mai multe prostii!”

Rămas fără clasă, consilierul liberal Constantin Șerban a gafat grav, apostrofându-l în ședința publică pe consilierul Mihail Bogdan de la USR: „Cu cât vorbește mai mult, cu atât spune mai multe prostii!” Derapajul lui Șerban nu a fost sancționat în niciun fel de Dangă, ci dimpotrivă, fiind susținut – cum altfel? – de Uscatu (PMP).

Nervozitatea celor din tabăra majoritară a continuat să crească. „Dacă acea detașare (a lui Vlad Baba, după câteva ore de «stagiu» după angajarea în cabinetul președintelui Costel Alexe, n.r.) a fost ilegală, vă zic că cel puțin detașarea d-lui (Marius) Bodea în prima zi de mandat din consilier personal al președintelui (CJ Mihai Adomniței, n.r.) direct în funcția de director general al Aeroportului a fost ilegală. Dar și aceea a fost legală. De asemenea, și detașarea d-lui (Gheorghe) Corjăuțeanu, la fel (în septembrie 2010, din postul de consilier al președintelui CJ Constantin Simirad la conducerea Aeroportului, n.r.). Și detașările făcute de d-nul (Maricel) Popa pe la Drumuri și Poduri din consilieri personali în funcționari publici. Deci considerăm că practica pe care a avut-o Consiliul Județean a fost una legală”, și-a justificat Marius Dangă opoziția față de proiectele inițiate de USR pentru constituirea CJ parte civilă în faza preliminară a proceselor.

Consilier PNL despre directorul Baba: „Omul a muncit, omul trebuie plătit”

„Să nu uităm că d-nul (Vlad) Baba (directorul Școlii Populare de Artă, inculpat în același dosar cu Costel Alexe și cu șeful serviciului Resurse Umane din CJ, n.r.) a prestat muncă pe post de director. Munca aceea trebuie retribuită. Omul a muncit, omul trebuie plătit”, a intervenit un alt consilier liberal, Sorin Trandafirescu.

El a explicat astfel că prejudiciul estimat acum de procurori ar putea fi altul în momentul în care CJ ar decide să-l revendice. Trandafirescu a atras atenția asupra faptului că administrația județului ar trebuie să constituie suma revendicată (225 de mii de lei în total) drept provizion într-un buget de aproape 560 de milioane de lei, cât are la dispoziție CJ anul acesta. „Creăm o mare dezordine numai pentru faptul că vrem noi să ne constituim acum parte civilă”, a opinat Sorin Trandafirescu.

Constantin Șerban a revenit strigând din nou după prejudiciile de la spitalul mobil și de la drumul de la Prisecani, „asfaltat cu 8 ani în urmă, dar sacrificat de președintele Maricel Popa ca să se facă unul nou betonat. Dar cine plătește daunele?”. Liderul grupului PSD, Cristian Stanciu, a pus lucrurile la punct: „Deocamdată, nici în cazul spitalului mobil de la Lețcani, și nici în cazul drumului de la Prisecani, nu avem nicio solicitare a organelor de anchetă cu privire la constatarea, constituirea ca parte vătămată a unui prejudiciu într-un proces penal”.

Cititi si: Cum vrea Costel Alexe să cheltuie banii ieșenilor în acest an. Comparații cu alte județe

Cititi si: Zid în jurul lui Alexe. Zid în jurul lui Baba. Cine va plăti prejudiciile?

Cititi si: Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.