Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şedinţă cu scântei: Cabinetul deputatului-fantomă încinge spiritele în Consiliul Local

GALERIE
banicioiu
  • banicioiu
- +

Până la urmă, Nicolae Bănicioiu nu a primit spaţiu pentru un birou parlamentar.

Nucleul dur al consilierilor locali ai PSD îl sprijină în continuare fără probleme pe primarul Mihai Chirica. Fără aportul aleşilor PSD, edilului şef al Iaşului i-ar fi aproape imposibil să-i fie aprobate proiectele propuse în plen.

Consilierii PSD îi oferă susţinerea necesară lui Chirica, în condiţiile în care şeful PSD Iaşi Maricel Popa nu ratează niciun moment să-l atace politic pe fostul său aliat. În rândul consilierilor PSD, există şi unii aleşi care îi pun beţe în roate primarului, dar inte­resul acestora este unul strict personal.

Plenul Consiliului Local a aprobat ieri majoritatea proiectelor discutate, singurii care s-au împotrivit la unele decizii fiind liberalii. În grupul aleşilor PSD apar şi unele fricţiuni: de exemplu, Marius Aur, de câteva luni, pleacă mereu din plen fix înainte de a fi supuse la vot planurile urbanistice zonale.

Această atitudine a consilierului a putut fi observată imediat după ce plenul CL a dat undă verde la construirea unei locuinţe colective în faţa unei vile în care stă o rudă de-a sa.

Surse din PSD spun că, de atunci, a intervenit o supă­rare a lui Aur pe Chirica. La polul opus se află consilierul Florin Traian Ciobotariu, care nu scapă nicio ocazie să-l laude pe primarul Chirica, indiferent de context, iar de cele mai multe ori o face într-un stil patetic. De ase­me­nea, ceilalţi consilieri PSD se încolonează, de cele mai multe ori, în spatele primarului şi îi aprobă iniţiativele fără probleme.

Acest lucru se întâmplă deşi liderii PSD de la organizaţia judeţeană l-au criticat în mai multe rânduri pe Mihai Chirica, cel puţin în ulti­mele luni, dar fără a avea vreun ecou în rândul consilierilor. Liderii PSD au ameninţat şi cu excluderi, la un moment dat, dar decla­raţiile acestora se pare că au fost doar pentru deliciul presei.

Plenul CL a respins atribuirea unui spaţiu deputatului Bănicioiu

Unul dintre proiectele propuse în plenul de ieri a fost atribuirea unui spaţiu de 77 mp, în zona centrală, deputatului Nicolae Băni­cioiu (ex-PSD, acum la Pro România, partidul lui Victor Ponta). Bănicioiu este de doi ani parlamentar de Iaşi, impus pe lista PSD, iar activitatea lui în legislativ este mai mult decât modestă.

Fost ministru al Sănătăţii în guvernarea Ponta, „deputatul-fantomă“ Băni­cioiu este prieten atât cu primarul Chirica, cât şi cu viceprimarul Gabriel Harabagiu. Libe­ralii au refuzat din start ideea atribuirii unui spaţiu, consilierul Etienne Ignat argumentând că, deşi face parte din Comisia responsibilă cu avizarea unor astfel de proiecte, el nu a fost convocat la şedinţa în care s-a stabilit atribuirea.

„Şedinţa nu a fost convocată conform regulamentului CL. Eu nu am fost convocat, deci nici acest aviz nu cred că este legal“, a spus Ignat. În schimb, consilierul PSD Mihai Gavril a susţinut că neatribuirea spaţiului către Bănicioiu plasează hotărârea CL în afara legii.

„Exprimarea din lege e oarecum imperativă: (autorităţile locale, n.r.) pun la dispoziţie (parlamentarilor, partidelor politice etc., n.r.), nu există nicio marjă de negociere, atât timp cât spaţiile respective există şi sunt acceptate“, a spus Gavril. La rândul său, primarul Mihai Chirica a declarat că Bănicioiu, în calitate de parlamentar, are „un drept legitim“ care nu poate fi contestat decât cu „rea-voinţă“.

„Creaţi o cutumă care poate deveni periculoasă“, a spus primarul. La momentul votului, în sala de plen erau 21 de consilieri, iar cinci dintre aceştia (toţi liberali) au votat împotriva atribuirii spaţiului către Bănicioiu, iar restul (consilieri PSD, ALDE şi PMP) au votat în favoarea proiectului. Însă, necesarul minim de voturi era de 18 astfel încât proiectul să fie aprobat.

După respingerea proiectului, vicele Harabagiu a replicat imediat că, în şedinţa următoare a plenului, executivul ar trebui să propună rezilierea contractelor de închiriere în cazul tuturor parlamentarilor. „Doar la unul singur“, a intervenit prompt Mihai Chirica, cu gândul la deputatul PNL Marius Bodea.

În schimb, consilierul PSD Mihail Pintilei a amintit că unii colegi social-de­mocraţi au lipsit de la vot. În context, demn de precizat este că majoritatea de două treimi din CL, necesară pentru a putea fi aprobate hotărâri cu privire la gestionarea patrimoniului, este asigurată, de obicei, de consilierii PSD (14), ALDE (2) şi PMP (2).

„Eu stau şi mă întreb dacă este corect să părăseşti şe­dinţa de CL înainte de terminarea lucrărilor şi dacă există vreo prevedere legală în regulamentul nostru, dacă nu, va trebui să votăm nişte sancţiuni pentru aceste atitudini pentru că, uitaţi ce se-ntâmplă: ori, în mod voit au plecat să nu se realizeze cvorumul (de fapt, el se referea la majoritatea PSD-ALDE-PMP, n.r.) şi, practic, exact ce a spus colegul Gavril - ne facem de râs: nu re­pectăm legea“, a spus Pintilei.

Imediat, preşe­dintele de şedinţă, Paul Boişteanu (PSD) a propus Comisiei juridice să ia note explicative celor care au părăsit sala de şedinţă.

Liberalii nu mai vor concerte de Sărbătorile Iaşului

Un alt punct controversat de pe ordinea de zi a fost aprobarea unui buget de 930.000 lei pentru evenimentele organizate în cadrul Sărbătorilor Iaşului. Din această sumă, executivul nu a justificat la modul clar cum se vor cheltui 852.000 lei (concerte şi cheltuieli de publicitate/promovare).

Aceşti bani vor fi atribuiţi fără licitaţie şi, dacă tradiţia ultimilor ani se menţine, firmele beneficiare vor fi din rândul celor care au o relaţie privilegiată cu municipalitatea.

În context, liberalii au propus un amendament pentru retragerea sumei de 800.000 lei din finanţarea programului, sumă ce reprezintă alocarea pentru concertul din faţa Palatului Culturii (700.000 lei) şi pentru trei spectacole folclorice din cartiere (100.000 lei).

„Considerăm că priorităţile Iaşului sunt altele“, a spus liberalul Răzvan Timofciuc, care a ţinut să precizeze că Pri­măria „aruncă lăutăreşte bani pentru tot felul de paranghelii“. Amendamentul a fost res­pins la vot, iar proiectul a trecut în forma dorită de Mihai Chirica, primarul având susţinerea consilierilor PSD, ALDE şi PMP.

Un moment tensionat al şedinţei a fost când liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz, a cerut justificarea unei suplimentări de fonduri la Ateneul Tătăraşi. Liberalul a precizat că nu a găsit în proiectul de hotărâre explicaţii cu privire la modul în care se vor cheltui aceşti bani.

Intervenţia lui Boz a stârnit o reacţie vehementă din partea primarului, Mihai Chirica fiind cel care l-a promovat pe Andrei Apreutesei la şefia Ateneului. Prima­rul a subliniat că activitatea de la Ateneu este acum „foarte bună“, iar, pe vremea când avea un şef de la PNL (Liviu Brătescu) „consuma bani cu nemiluita fără un pic de rezultat“.

„Lovim într-o instituţie care scoate mii de oameni în stradă, care oferă cultură, ceea ce nu reuşesc să facă alţii cu bugete de 10, 20, 30 ori mai mari. Luaţi-vă mâinile de pe Ateneu. (...) Ateneul Tătăraşi trebuie să pulseze cultură în acest oraş pentru că nu mai avem altă sursă, (...) pentru că miile de scaune ocupate pe care le vedeţi în faţa Primăriei (Ateneul ţine spectacole în stradă în această perioadă, n.r.) oferă cultură pentru noi toţi, pentru oamenii care trebuie să fie extraşi din mlaştina asta de mizerie culturală în care ne zbatem de 28 de ani“, a spus Mihai Chirica.

Ulterior, el a părăsit sala de plen în timp ce Boz a avut o nouă intervenţie pe temă. Nu în ultimul rând, plenul de ieri a consemnat şi o dublă măsură în modul în care liberalii judecă proiectele de hotărâre.

În premieră pentru ultimele şedinţe, liberalii au dat undă verde vânzării prin licitaţie a două terenuri centrale şi, culmea, unul dintre beneficiari va fi chiar un lider PSD, respectiv Gabriel Surdu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri