Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi

GALERIE
autobuz
  • autobuz
- +

Doi ani va fi perioada de graţie când nu se vor plăti rate. Vor fi comisioane la acordare. Dobânda nu a fost negociată încă, dar ţinând cont de credite asemănătore din ţară, va fi cu 2 puncte procentuale peste dobânda EURIBOR la 6 luni. Gradul de îndatorare a municipiului va fi în jur de 15%.

Una dintre primele hotărâri care vor fi adoptate de către noul Consiliu Local va viza contractarea unui împrumut de 15 milioane euro. Pe ordinea de zi a plenului din 15 iulie a fost inclus un proiect în acest sens, scopul municipalităţii fiind de a folosi banii pentru achiziţia a cel puţin 70 de autobuze. 

Creditul va fi contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). „Maturitatea este de până la 12 ani, inclusiv o perioadă de graţie de doi ani pentru rambursarea împrumutului. Rambursarea principalului se va face în rate semestriale egale. Dacă contractul se încheie în anul 2016, se estimează ca rambursarea să înceapă în ce de-al doilea semestru al anului 2018“, se arată în proiectul de hotărâre privind contractarea creditului. Deocamdată, în pre-acordul încheiat cu BERD nu se precizează şi dobânda, ci doar faptul că „marja finală va fi negociată luând în considerare rezultatele evaluării companiei şi va depinde atât de condiţiile financiare, de garantare a împrumtului, cât şi de condiţiile de piaţă“. 

Unul dintre ultimele credite BERD avute în vedere de o autoritate locală este cel de la Arad, unde primăria a negociat un împrumut în condiţii asemănătoare cu o dobândă EURIBOR (6 luni) plus 2 puncte procentuale. În ceea ce priveşte alte costuri, Primăria Iaşi va achita un comision de acordare a creditului (150.000 euro, 1% din va­loarea totală), un comision de angajament (0,5% din suma neutilizată, plătibil începând cu 90 de zile de la semnarea acordului) şi un eventual comision de rambursare anticipată cuprins între 1% şi 3% în funcţie de momentul în care se face plata, suma minimă de rambursare fiind de 1,5 mi­lioane euro.

De asemenea, Primăria trebuie să achite şi onorariile şi cheltuielile consilierului juridic angajat de BERD, care pot ajunge până la 50.000 euro. În pre-acord, se mai arată că BERD intenţionează să mobilizeze fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică, respectiv 35.000 euro înainte de semnarea acordului şi 250.000 euro după semnarea contractului.

„BERD a confirmat interesul în vederea participării la acest proiect prin furnizarea unei finanţări pe termen lung, sub forma unui credit senior acordat municipalităţii în valoare de până la 15 mi­lioane euro şi a confirmat dorinţa de a colabora cu municipalitatea pentru a pregăti finanţarea solicitată, inclusiv prin mobilizarea angajaţilor şi consultanţilor externi“, au precizat reprezentanţii primăriei. În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 12,76%. Prognoza pentru 2017 arată o creştere de până la 14,44%, dar, în anii imediat următori, gradul va scădea până la 10,47% în 2020 întrucât vor fi stinse alte credite contractate de primărie din 2005 încoace. 

 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.