anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi

GALERIE
autobuz
 • autobuz
- +

Doi ani va fi perioada de graţie când nu se vor plăti rate. Vor fi comisioane la acordare. Dobânda nu a fost negociată încă, dar ţinând cont de credite asemănătore din ţară, va fi cu 2 puncte procentuale peste dobânda EURIBOR la 6 luni. Gradul de îndatorare a municipiului va fi în jur de 15%.

Una dintre primele hotărâri care vor fi adoptate de către noul Consiliu Local va viza contractarea unui împrumut de 15 milioane euro. Pe ordinea de zi a plenului din 15 iulie a fost inclus un proiect în acest sens, scopul municipalităţii fiind de a folosi banii pentru achiziţia a cel puţin 70 de autobuze. 

Creditul va fi contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). „Maturitatea este de până la 12 ani, inclusiv o perioadă de graţie de doi ani pentru rambursarea împrumutului. Rambursarea principalului se va face în rate semestriale egale. Dacă contractul se încheie în anul 2016, se estimează ca rambursarea să înceapă în ce de-al doilea semestru al anului 2018“, se arată în proiectul de hotărâre privind contractarea creditului. Deocamdată, în pre-acordul încheiat cu BERD nu se precizează şi dobânda, ci doar faptul că „marja finală va fi negociată luând în considerare rezultatele evaluării companiei şi va depinde atât de condiţiile financiare, de garantare a împrumtului, cât şi de condiţiile de piaţă“. 

Unul dintre ultimele credite BERD avute în vedere de o autoritate locală este cel de la Arad, unde primăria a negociat un împrumut în condiţii asemănătoare cu o dobândă EURIBOR (6 luni) plus 2 puncte procentuale. În ceea ce priveşte alte costuri, Primăria Iaşi va achita un comision de acordare a creditului (150.000 euro, 1% din va­loarea totală), un comision de angajament (0,5% din suma neutilizată, plătibil începând cu 90 de zile de la semnarea acordului) şi un eventual comision de rambursare anticipată cuprins între 1% şi 3% în funcţie de momentul în care se face plata, suma minimă de rambursare fiind de 1,5 mi­lioane euro.

De asemenea, Primăria trebuie să achite şi onorariile şi cheltuielile consilierului juridic angajat de BERD, care pot ajunge până la 50.000 euro. În pre-acord, se mai arată că BERD intenţionează să mobilizeze fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică, respectiv 35.000 euro înainte de semnarea acordului şi 250.000 euro după semnarea contractului.

„BERD a confirmat interesul în vederea participării la acest proiect prin furnizarea unei finanţări pe termen lung, sub forma unui credit senior acordat municipalităţii în valoare de până la 15 mi­lioane euro şi a confirmat dorinţa de a colabora cu municipalitatea pentru a pregăti finanţarea solicitată, inclusiv prin mobilizarea angajaţilor şi consultanţilor externi“, au precizat reprezentanţii primăriei. În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 12,76%. Prognoza pentru 2017 arată o creştere de până la 14,44%, dar, în anii imediat următori, gradul va scădea până la 10,47% în 2020 întrucât vor fi stinse alte credite contractate de primărie din 2005 încoace. 

 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.