Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi

GALERIE
autobuz
  • autobuz
- +

Doi ani va fi perioada de graţie când nu se vor plăti rate. Vor fi comisioane la acordare. Dobânda nu a fost negociată încă, dar ţinând cont de credite asemănătore din ţară, va fi cu 2 puncte procentuale peste dobânda EURIBOR la 6 luni. Gradul de îndatorare a municipiului va fi în jur de 15%.

Una dintre primele hotărâri care vor fi adoptate de către noul Consiliu Local va viza contractarea unui împrumut de 15 milioane euro. Pe ordinea de zi a plenului din 15 iulie a fost inclus un proiect în acest sens, scopul municipalităţii fiind de a folosi banii pentru achiziţia a cel puţin 70 de autobuze. 

Creditul va fi contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). „Maturitatea este de până la 12 ani, inclusiv o perioadă de graţie de doi ani pentru rambursarea împrumutului. Rambursarea principalului se va face în rate semestriale egale. Dacă contractul se încheie în anul 2016, se estimează ca rambursarea să înceapă în ce de-al doilea semestru al anului 2018“, se arată în proiectul de hotărâre privind contractarea creditului. Deocamdată, în pre-acordul încheiat cu BERD nu se precizează şi dobânda, ci doar faptul că „marja finală va fi negociată luând în considerare rezultatele evaluării companiei şi va depinde atât de condiţiile financiare, de garantare a împrumtului, cât şi de condiţiile de piaţă“. 

Unul dintre ultimele credite BERD avute în vedere de o autoritate locală este cel de la Arad, unde primăria a negociat un împrumut în condiţii asemănătoare cu o dobândă EURIBOR (6 luni) plus 2 puncte procentuale. În ceea ce priveşte alte costuri, Primăria Iaşi va achita un comision de acordare a creditului (150.000 euro, 1% din va­loarea totală), un comision de angajament (0,5% din suma neutilizată, plătibil începând cu 90 de zile de la semnarea acordului) şi un eventual comision de rambursare anticipată cuprins între 1% şi 3% în funcţie de momentul în care se face plata, suma minimă de rambursare fiind de 1,5 mi­lioane euro.

De asemenea, Primăria trebuie să achite şi onorariile şi cheltuielile consilierului juridic angajat de BERD, care pot ajunge până la 50.000 euro. În pre-acord, se mai arată că BERD intenţionează să mobilizeze fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică, respectiv 35.000 euro înainte de semnarea acordului şi 250.000 euro după semnarea contractului.

„BERD a confirmat interesul în vederea participării la acest proiect prin furnizarea unei finanţări pe termen lung, sub forma unui credit senior acordat municipalităţii în valoare de până la 15 mi­lioane euro şi a confirmat dorinţa de a colabora cu municipalitatea pentru a pregăti finanţarea solicitată, inclusiv prin mobilizarea angajaţilor şi consultanţilor externi“, au precizat reprezentanţii primăriei. În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 12,76%. Prognoza pentru 2017 arată o creştere de până la 14,44%, dar, în anii imediat următori, gradul va scădea până la 10,47% în 2020 întrucât vor fi stinse alte credite contractate de primărie din 2005 încoace. 

 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.