anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi

GALERIE
autobuz
  • autobuz
- +

Doi ani va fi perioada de graţie când nu se vor plăti rate. Vor fi comisioane la acordare. Dobânda nu a fost negociată încă, dar ţinând cont de credite asemănătore din ţară, va fi cu 2 puncte procentuale peste dobânda EURIBOR la 6 luni. Gradul de îndatorare a municipiului va fi în jur de 15%.

Una dintre primele hotărâri care vor fi adoptate de către noul Consiliu Local va viza contractarea unui împrumut de 15 milioane euro. Pe ordinea de zi a plenului din 15 iulie a fost inclus un proiect în acest sens, scopul municipalităţii fiind de a folosi banii pentru achiziţia a cel puţin 70 de autobuze. 

Creditul va fi contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). „Maturitatea este de până la 12 ani, inclusiv o perioadă de graţie de doi ani pentru rambursarea împrumutului. Rambursarea principalului se va face în rate semestriale egale. Dacă contractul se încheie în anul 2016, se estimează ca rambursarea să înceapă în ce de-al doilea semestru al anului 2018“, se arată în proiectul de hotărâre privind contractarea creditului. Deocamdată, în pre-acordul încheiat cu BERD nu se precizează şi dobânda, ci doar faptul că „marja finală va fi negociată luând în considerare rezultatele evaluării companiei şi va depinde atât de condiţiile financiare, de garantare a împrumtului, cât şi de condiţiile de piaţă“. 

Unul dintre ultimele credite BERD avute în vedere de o autoritate locală este cel de la Arad, unde primăria a negociat un împrumut în condiţii asemănătoare cu o dobândă EURIBOR (6 luni) plus 2 puncte procentuale. În ceea ce priveşte alte costuri, Primăria Iaşi va achita un comision de acordare a creditului (150.000 euro, 1% din va­loarea totală), un comision de angajament (0,5% din suma neutilizată, plătibil începând cu 90 de zile de la semnarea acordului) şi un eventual comision de rambursare anticipată cuprins între 1% şi 3% în funcţie de momentul în care se face plata, suma minimă de rambursare fiind de 1,5 mi­lioane euro.

De asemenea, Primăria trebuie să achite şi onorariile şi cheltuielile consilierului juridic angajat de BERD, care pot ajunge până la 50.000 euro. În pre-acord, se mai arată că BERD intenţionează să mobilizeze fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică, respectiv 35.000 euro înainte de semnarea acordului şi 250.000 euro după semnarea contractului.

„BERD a confirmat interesul în vederea participării la acest proiect prin furnizarea unei finanţări pe termen lung, sub forma unui credit senior acordat municipalităţii în valoare de până la 15 mi­lioane euro şi a confirmat dorinţa de a colabora cu municipalitatea pentru a pregăti finanţarea solicitată, inclusiv prin mobilizarea angajaţilor şi consultanţilor externi“, au precizat reprezentanţii primăriei. În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 12,76%. Prognoza pentru 2017 arată o creştere de până la 14,44%, dar, în anii imediat următori, gradul va scădea până la 10,47% în 2020 întrucât vor fi stinse alte credite contractate de primărie din 2005 încoace. 

 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

#rezist şi #îndrăznesc

Briscan ZARA

#rezist şi #îndrăznesc

Iată, se prevăd zorii unei noi mişcări oarecum asemănătoare cu cea #rezist. E vorba despre #îndrăznesc începută de oamenii care ar trebui să educe ţara asta, de profesori. După ani de zile în care au fost trataţi ca nişte ţărani de pe moşia unui boier, în care li s-a furat din demnitate încetul cu încetul, până au ajuns la fel de jos ca nişte iobagi, totul pe faţă, totul legal, acum iată că s-au răsculat, le-a ajuns cuţitul la os şi au ieşit în stradă.

Cu ce te îmbraci azi?

Cristina DANILOV

Cu ce te îmbraci azi?

Veți spune că nu haina în sine contează, ci sensul pe care i-l putem da. Pentru ca ea, haina, să aibă un efect asupra proceselor noastre de gândire, trebuie să-i atașăm un sens simbolic. Dar ceva nu putem ignora,dacă vrem să arătăm o anumită imagine despre noi înșine, trebuie, așadar, să fim atenți la ceea ce simbolizează o ținută în percepția colectivă. 

Lista eşecurilor noastre: clasa politică de azi

Mihai DORIN

Lista eşecurilor noastre: clasa politică de azi

După finalizarea intrării noastre în UE şi în NATO, clasa politică se comportă ca o vietate parazitară, a cărei singură raţiune de a exista pare să fie consolidarea privilegiilor şi boicotarea controlului european. S-a ajuns atât de departe în această materie încât ar sacrifica chiar copilul născut prematur – integrarea euro-atlantică – de dragul perpetuării la putere. Iar faptul că europenismul este doar mimat este de notorietate.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca greva profesorilor mai este justificata daca tinem cont ca Guvernul le-a facut o oferta concreta de majorare a salariilor?

vezi raspunsuri