Şedinţă importantă. Tentativă eşuata de a numi un viceprimar. USR preia frâiele urbanismului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Şedinţă importantă. Tentativă eşuata de a numi un viceprimar. USR preia frâiele urbanismului

GALERIE
sedinta cl iasi
  • sedinta cl iasi
- +

În cele două şedinţe extraordinare de Consiliu Local de ieri nu s-a reuşit decât desemnarea comisiilor de specialitate. O surpriză: USR a preluat şefia Comisiei de Urbanism. Desemnarea celui de-al doilea viceprimar, pe lângă cel propus deja de PNL, a eşuat în negocierile politice cu PSD şi USRPLUS, alianţa PNL-PMP neavând majoritate în CL.

Consilierii locali s-au reunit ieri în două şedinţe extraordinare consecutive. La mai bine de două luni de la data alegerilor locale, Consiliul Local (CL ) şi-a stabilit componenţa comisiilor de specialitate şi a aprobat primele hotărâri din actualul mandat.

Cei doi viceprimari nu au fost desemnaţi întrucât, deocamdată, negocierile dintre partide nu au atins un punct final. Deocamdată, singura propunere oficială pentru unul dintre cele două posturi a fost formulată de PNL (Daniel Juravle).

Negocierile se vor finaliza după alegerile parlamentare, dar liberalii au nevoie de voturi şi din partea USRPLUS sau PSD pentru a-şi impune voinţa: alianţa PNL - PMP numără doar 13 mandate, voturi insuficiente pentru a adopta deciziile importante pentru Iaşi.

Ce hotărâri au adoptat consilierii

Şase hotărâri au adoptat consilierii locali în prima şedinţă după constituirea comisiilor de specialitate: agenţii economici pot beneficia de o reducere a impozitului anual pe clădiri nerezidenţiale cu 50% dacă dovedesc că au fost obligaţi să-şi închidă afacerile pe perioada stării de urgenţă, redistribuiri ale excedentului bugetar şi rectificări de buget în cazul a trei servicii publice ale Primăriei (Ecopiaţa, CTP şi Salubris).

Pe alocuri, discuţiile au căpătat un accent electoral în logica campaniei pentru alegerile parlamentare. Bugetele celor trei instituţii au avut parte de diminuări ale bugetelor, în contextul pandemiei Covid-19.

Astfel, bugetul Ecopiaţa a fost diminuat la 6,5 milioane lei (de la 7,6 milioane lei), la CTP scăderea a fost de circa 16 milioane lei (bugetul rectificat ajunge la aproape 152 milioane lei), în timp ce veniturile Salubris au scăzut cu 16% până la concurenţa sumei de circa 95 milioane lei).

USRPLUS a preluat conducerea Comisiei de urbanism

Partidele din CL au negociat, ieri dimineaţă, timp de câteva ore componenţa comisiilor de specialitate. Prin liderii de grup (Ciprian Bostan - PNL, Filip Havârneanu - USRPLUS, Bogdan Balanişcu - PSD şi Florin Briaur - PMP), partidele au stabilit înfiinţarea a opt comisii de specialitate.

Negocierile au mers în logica algoritmului politic, în sensul că componenţa finală a fiecărei comisii a fost stabilită în funcţie de reprezentarea partidelor în CL. PNL şi USRPLUS deţin fiecare şefia a câte trei comisii, iar PSD şi PMP câte una.

Preşedinţii de comisii sunt: Alin Andrieş (PNL, Economie), Marian Dălban (PSD, Cultură), Călin Scripcaru (PNL, Sănatate), Iulian Nicolau (USRPLUS, Urbanism), Iulian Huşanu (USRPLUS, Muncă), Florin Briaur (PMP, Tineret şi Sport), Ana Raluca Roşu (USRPLUS, Mediu) şi Eduard Boz (PNL, Juridică).

PNL (11 mandate în CL) are în toate cele opt comisii câte trei reprezentanţi, iar USRPLUS (9 mandate) are trei membri în cinci comisii, iar câte doi în celelalte trei.

De asemenea, PSD (5 mandate) are câte cel puţin un reprezentant în fiecare comisie, în timp ce PMP (2 mandate) are reprezentare în patru comisii. Nu în ultimul rând, trei comisii (Urbanism, Tineret şi Juridică) au numărul maxim de membri (9), iar restul au câte şapte membri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.