anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Sediu nou pentru Operă, spațiu pentru Biblioteca Județeană și dotarea Filarmonicii, pe lista priorităților lui Costel Alexe la CJ (P)

GALERIE
foto dezbatere cultura
 • foto dezbatere cultura
- +

Costel Alexe și-a prezentat prioritățile pentru domeniul cultural ieșean, ca viitor președinte al Consiliului Județean. Printre acestea se numără identificarea unui spațiu nou pentru Biblioteca Județeană, un sediu nou pentru Operă, reabilitarea și dotarea Filarmonicii.

Domeniul cultural este cheia de boltă a Iașului, în jurul căreia s-a construit comunitatea, instituțiile, faima acestui pol al României. Este fundamental ca următorii ani să ne găsească pregătiți strategic pentru a compensa anii pierduți sub guvernările PSD, care au marginalizat aproape până la dispariție instituțiile de cultură, evenimentele și perspectivele acestui instrument de dezvoltare. În statele dezvoltate ale UE și în Europa Centrală mai nou, cultura a devenit un motor al economiei vii, care generează evenimente, atrage turiști, creează emulație, sensibilizează mediul de afaceri și conturează perspective unor întregi sectoare economice, pe orizontală. Mediul educațional, universitățile, zona de servicii și multe altele vor avea un partener și un deschizător de drumuri. Vom face din cultură un pilon al dezvoltării județului pentru că există capacități și capabilități în acest domeniu care să contribuie semnificativ la valoarea adăugată pentru imaginea, bugetul și dezvoltarea de ansamblu a Iașului”, a spus Costel Alexe.

Atenție sporită asupra sediilor instituțiilor culturale

Pentru actuala conducere a CJ Iași, problema sediului Bibliotecii Județene Gh. Asachi a fost tratată cu superficialitate, consideră Costel Alexe.

În prezent, activitatea Bibliotecii Județene Gh. Asachi se desfășoară în spații improvizate, nedemne pentru o bibliotecă județeană. Aceasta nu va fi doar o bibliotecă, ci un spațiu al evenimentelor și dialogului cultural, un loc al dezbaterilor, conferințelor în care să fie atrași tineri, oameni de cultură din tot județul nu doar acolo unde există filiale.“, a spus Costel Alexe.

Filarmonica de Stat este o altă instituție care necesită o atenție sporită. Aceasta necesită lucrări de reabilitare și dotare.

În prezent, Filarmonica susține concerte în mai multe săli închiriate: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (16%), Palas Mall (10%) și alte săli (24% – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Catedrala Catolică, Mitropolie etc.). Sălile enumerate nu au calitățile acustice necesare desfășurării activității concertistice. Împreună cu Guvernul României şi Primărie, vom aloca sumele necesare pentru finalizarea investiției de reabilitarea a Filarmonicii de Stat, Sala „Ion Baciu”. Fondurile pot proveni fie de la Compania Națională de Investiții, fie pe baza unei finanțări europene, încadrată în axele dedicate pentru exercițiul financiar european 2021-2027”, a mai adăugat Costel Alexe.

 

Comandat de Partidul Național Liberal - filiala Iași, executat de SC Grupul de Presă Medianet SRL, site: www.ziaruldeiasi.ro, cod mandatar financiar 21200012

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.