anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Comunistul Petrenco face afaceri suspecte „şi pe stânga, şi pe dreapta”

Şef al comuniştilor basarabeni, vizat într-un dosar penal la Iaşi

GALERIE
Grigore Petrenco
 • Grigore Petrenco
- +

Inspectorii Fiscului au descoperit nereguli la modul de calcul şi plată a TVA la firma deţinut de soacra politicianului basarabean Grigore Petrenco (FOTO). Ar fi vorba, potrivit stadiului actual al verificărilor, de o „lipsă” la bugetul de stat de peste 160.000 lei, în condiţiile în care profitul net în 2013-2014 al societăţii înregistrată la Iaşi  a fost de 60.000 lei.

Banii nu au miros în politică pentru familia controversatului politician basarabean Grigore Petrenco. Aflat în arest preventiv pentru organizarea protestelor violente din septembrie 2015 din faţa Procuraturii Generale din Chişinău în calitate de lider al grupării antifasciste „Antifa”, fostul deputat comunist Grigore Petrenco este afectat direct de un dosar penal în care este implicată firma deţinută de soacra sa şi condusă de soţia lui, Lilia. Inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Iaşi au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pentru posibile fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani la societatea Atgaya. Potrivit informaţiilor publice, acţionar şi administrator al firmei este Svetlana Cotelnic (64 de ani), mama soţiei lui Grigore Petrenco, Lilia, care se ocupă efectiv de activitatea firmei distribuitoare de produse cosmetice pentru celebrul Atelier Make-Up Paris la Iaşi. Deşi el este un susţinător înverşunat al ideologiei comuniste, soţia lui a cunoscut succesul în afaceri la Iaşi, iar în 2014 şi-a dublat cifra de afaceri din anul precedent deşi nu a declarat că ar fi lucrat cu vreun angajat.

 
De unde au plecat suspiciunile
 
Rezultatele financiare aferente anului 2015 încă nu au fost făcute publice, însă din informaţiile „Ziarul de Iaşi” inspectorii fiscali au luat la puricat toată activitatea societăţii Atgaya de la înfiinţare şi până în vara anului 2015, verificând modul în care a fost declarată TVA aferentă tranzacţiilor derulate cu partenerii de afaceri. În urma inspecţiei fiscale, inspectorii au sesizat că firma soacrei liderului comunist Petrenco nu a declarat în totalitate TVA de plată, de unde a rezultat o „lipsă” la bugetul de stat de peste 160.000 lei, în condiţiile în care profitul net al societăţii în 2013-2014 a fost de 60.000 lei. „Sub aspectul stabilirii stării de fapt fiscale, elementele expuse anterior au valoarea unor factori obiectivi, care dovedesc implicarea societăţii în derularea unor practici abuzive prin practica continuă a nedeclarării la organul fiscal a TVA de plată decât parţial, de natură a procura avantaje fiscale şi alte beneficii pentru entitatea implicată. Nedeclararea şi subdeclararea la organul fiscal a operaţiunilor comerciale efectuate şi neînregistrarea în totalitate în evidenţa contabilă sunt efectuate cu scopul eludării şi diminuării obligaţiilor fiscale”, potrivit documentului ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, Svetlana Cotelnic este acuzată de încălcarea art 9, alin. 1, lit a) şi b) privind faptele de evaziune fiscală, respectiv „ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile şi omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.
 
Împrumuturi din alte state
 
În ceea ce priveşte sesizarea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, inspectorii fiscali au remarcat existenţa unor sume nejustificate în contabilitatea societăţii. Aceste sume ar proveni de la soţia lui Grigore Petrenco, Lilia, care nu realizează venituri pe teritoriul României, potrivit evidenţei fiscale. Concret, la începutul anului trecut, Lilia Petrenco ar fi împrumutat firma cu peste 160.000 lei (n.r. – sumă aproximativ egală cu prejudiciul calculat de inspectori în urma inspecţiei fiscale) şi a ridicat numerar din casierie peste 230.000 lei. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, au fost prezentate mai multe contracte de creditări, Lilia Petrenco justificând că la baza acestora au stat „sume dobândite din surse legale din alte state (Republica Moldova şi Rusia) pentru dezvoltarea afacerii”. Inspectorii au solicitat Oficiului să efectueze verificări suplimentare faţă de Lilia Petrenco în baza art 10, lit k, din legea privind spălarea banilor, respectiv referitoare la „alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au sunat, ieri, pe numărul societăţii Atgaya pentru a obţine un punct de vedere, dar nu a răspuns nimeni.
 
 
Cum au evoluat afacerile derulate de firmă
 
 
Deşi din momentul înfiinţării nu a declarat niciodată vreun angajat, datele raportate de societatea SC Atgaya SRL la AJFP Iaşi, publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, arată o evoluţie constantă a firmei. Astfel, după mai puţin de jumătate de an de la începerea activităţii, firma soacrei lui Petrenco a avut o cifră de afaceri de 10.000 lei şi pierderi de circa 29.000 lei, care pot fi justificate prin investiţia în înfiinţarea firmei. În numai un an, afacerile firmei au urcat până la peste 270.000 lei, doar că simultan au crescut şi pierderile până la 39.000 lei. Începând cu anul 2013, SC Atgaya SRL a început să devină profitabilă, soacra lui Petrenco reuşind să scoată un profit net de peste 63.000 lei, la o cifră de afaceri de 660.000 lei. De asemenea, concomitent cu creşterea cifrei de afaceri a crescut şi cuantumul datoriilor firmei, de la 145.000 în 2011, la peste 970.000 lei în 2013. În 2014, cifra de afaceri a crescut până la peste 1,2 milioane lei, iar profitul s-a diminuat nesemnificativ cu 2.000 lei. Totodată, cuantumul datoriilor firmei a crescut până la 1,3 milioane lei, în condiţiile în care valoarea activelor imobilizate este de 5.500 lei.
 
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.