Şefa judecătorilor din Iaşi, anchetată de DNA, promovată la Curtea Supremă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şefa judecătorilor din Iaşi, anchetată de DNA, promovată la Curtea Supremă

GALERIE
cristina valeanu la concurs csm
  • cristina valeanu la concurs csm
- +

Cristina Văleanu a trecut concursul de promovare la ÎCCJ pe un post la Secţia Civilă. Urmează ca zilele acestea rezultatele finale să fie validate, iar CSM să emită hotărâri de numire pentru judecătorii care au promovat.

După două decenii de magistratură, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, judecătoarea Cristina Văleanu, va ajunge la cea mai înaltă instanţă din ţară. Văleanu este unul dintre cei 21 de judecători care au fost declaraţi admişi în urma concursului de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Concursul a fost alcătuit din trei probe, iar Cristina Văleanu a obţinut 83 de puncte. Candidaţii au prezentat mai întâi o lucrare, ulterior au susţinut un interviu în faţa reprezentanţilor CSM, iar în final au avut de trecut o probă scrisă. Cristina Văleanu a candidat pentru un post la Secţia Civilă. Contactată telefonic ieri, şefa judecătorilor din Iaşi nu a dorit să comenteze prea mult promovarea la ÎCCJ. „Urmează să mă hotărâsc dacă voi merge sau nu”, a spus Văleanu.
 
Este cercetată de DNA
 
Potrivit regulamentului, candidatii mai pot face contestaţii timp de trei zile, după care rezultatele concursului de promovare urmează să fie avizat de către Plenul CSM în maximum 15 zile. Ulterior, în funcţie de numărul de locuri, candidaţii pot ocupa propriu-zis scaunul de judecător la ÎCCJ. În cazul de faţă, la Curtea Supremă au fost scoase la concurs 29 de locuri şi au fost promovaţi 21 de judecători, ceea ce înseamnă că atât Cristina Văleanu, cât şi ceilalţi judecători care au candidat vor ajunge, în maximum o lună, la Bucureşti.
Preşedinta Curţii de Apel este cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind pusă sub învinuire toamna trecută, pentru favorizarea infractorului. Potrivit procurorilor, în perioada 18-20 octombrie 2010, Văleanu i-ar fi devoalat lui Radu Tărniceriu, la acea vreme preşedinte al Tribunalului Iaşi, că instituţia pe care o conduce a autorizat, la cererea DNA Iaşi, interceptarea unei persoane. Preşedinta Curţii de Apel nu a dorit, ieri, să comenteze pe baza acestui dosar al DNA. La rândul său, Radu Tărniceriu a menţionat că a fost audiat o singură dată în acest caz.
 
Războiul judecătoarei cu presa
 
După ce a fost pusă sub învinuire de către DNA Iaşi pentru favorizarea infractorului, Cristina Văleanu a înaintat către CSM o cerere de apărare a reputaţiei, însoţită de mai multe articole de presă. Judecătoarea ieşeană a susţinut că presa ar fi început asupra ei o campanie mediatică de denigrare, ba chiar că în spatele acestei campanii s-ar afla procurorii DNA care au furnizat informaţii confidenţiale către jurnalişti. „Doamna judecător precizează că imediat după emiterea la 4 septembrie 2012 a actului procedural de către procuror reprezentanţii mass-mediei locale au început să publice articole de presă în legătură cu această investigaţie penală, în pofida faptului că urmărirea penală în această fazăă este nepublică şi că această campanie denigratoare declanşată în presa locală se circumscrie unei anateme cu iz de «condamnare» asupra întregii sale cariere profesionale desfăşurată ca judecător pe parcursul unei perioade de peste 20 de ani”, se arată în hotărârea CSM prin care s-a admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale înaintată de Văleanu. Chiar dacă cererea judecătoarei a fost admisă, reprezentanţii CSM au respins acuzaţiile Cristinei Văleanu împotriva procurorilor de la DNA Iaşi. Această instituţie a fost cea care a început ancheta împotriva şefei judecătorilor de la Iaşi. Ulterior, dosarul a ajuns la structura centrală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.