anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Şefa judecătorilor din Iaşi, anchetată de DNA, promovată la Curtea Supremă

GALERIE
cristina valeanu la concurs csm
 • cristina valeanu la concurs csm
- +

Cristina Văleanu a trecut concursul de promovare la ÎCCJ pe un post la Secţia Civilă. Urmează ca zilele acestea rezultatele finale să fie validate, iar CSM să emită hotărâri de numire pentru judecătorii care au promovat.

După două decenii de magistratură, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, judecătoarea Cristina Văleanu, va ajunge la cea mai înaltă instanţă din ţară. Văleanu este unul dintre cei 21 de judecători care au fost declaraţi admişi în urma concursului de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Concursul a fost alcătuit din trei probe, iar Cristina Văleanu a obţinut 83 de puncte. Candidaţii au prezentat mai întâi o lucrare, ulterior au susţinut un interviu în faţa reprezentanţilor CSM, iar în final au avut de trecut o probă scrisă. Cristina Văleanu a candidat pentru un post la Secţia Civilă. Contactată telefonic ieri, şefa judecătorilor din Iaşi nu a dorit să comenteze prea mult promovarea la ÎCCJ. „Urmează să mă hotărâsc dacă voi merge sau nu”, a spus Văleanu.
 
Este cercetată de DNA
 
Potrivit regulamentului, candidatii mai pot face contestaţii timp de trei zile, după care rezultatele concursului de promovare urmează să fie avizat de către Plenul CSM în maximum 15 zile. Ulterior, în funcţie de numărul de locuri, candidaţii pot ocupa propriu-zis scaunul de judecător la ÎCCJ. În cazul de faţă, la Curtea Supremă au fost scoase la concurs 29 de locuri şi au fost promovaţi 21 de judecători, ceea ce înseamnă că atât Cristina Văleanu, cât şi ceilalţi judecători care au candidat vor ajunge, în maximum o lună, la Bucureşti.
Preşedinta Curţii de Apel este cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind pusă sub învinuire toamna trecută, pentru favorizarea infractorului. Potrivit procurorilor, în perioada 18-20 octombrie 2010, Văleanu i-ar fi devoalat lui Radu Tărniceriu, la acea vreme preşedinte al Tribunalului Iaşi, că instituţia pe care o conduce a autorizat, la cererea DNA Iaşi, interceptarea unei persoane. Preşedinta Curţii de Apel nu a dorit, ieri, să comenteze pe baza acestui dosar al DNA. La rândul său, Radu Tărniceriu a menţionat că a fost audiat o singură dată în acest caz.
 
Războiul judecătoarei cu presa
 
După ce a fost pusă sub învinuire de către DNA Iaşi pentru favorizarea infractorului, Cristina Văleanu a înaintat către CSM o cerere de apărare a reputaţiei, însoţită de mai multe articole de presă. Judecătoarea ieşeană a susţinut că presa ar fi început asupra ei o campanie mediatică de denigrare, ba chiar că în spatele acestei campanii s-ar afla procurorii DNA care au furnizat informaţii confidenţiale către jurnalişti. „Doamna judecător precizează că imediat după emiterea la 4 septembrie 2012 a actului procedural de către procuror reprezentanţii mass-mediei locale au început să publice articole de presă în legătură cu această investigaţie penală, în pofida faptului că urmărirea penală în această fazăă este nepublică şi că această campanie denigratoare declanşată în presa locală se circumscrie unei anateme cu iz de «condamnare» asupra întregii sale cariere profesionale desfăşurată ca judecător pe parcursul unei perioade de peste 20 de ani”, se arată în hotărârea CSM prin care s-a admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale înaintată de Văleanu. Chiar dacă cererea judecătoarei a fost admisă, reprezentanţii CSM au respins acuzaţiile Cristinei Văleanu împotriva procurorilor de la DNA Iaşi. Această instituţie a fost cea care a început ancheta împotriva şefei judecătorilor de la Iaşi. Ulterior, dosarul a ajuns la structura centrală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.