Şefa judecătorilor din Iaşi, anchetată de DNA, promovată la Curtea Supremă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şefa judecătorilor din Iaşi, anchetată de DNA, promovată la Curtea Supremă

GALERIE
cristina valeanu la concurs csm
  • cristina valeanu la concurs csm
- +

Cristina Văleanu a trecut concursul de promovare la ÎCCJ pe un post la Secţia Civilă. Urmează ca zilele acestea rezultatele finale să fie validate, iar CSM să emită hotărâri de numire pentru judecătorii care au promovat.

După două decenii de magistratură, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, judecătoarea Cristina Văleanu, va ajunge la cea mai înaltă instanţă din ţară. Văleanu este unul dintre cei 21 de judecători care au fost declaraţi admişi în urma concursului de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Concursul a fost alcătuit din trei probe, iar Cristina Văleanu a obţinut 83 de puncte. Candidaţii au prezentat mai întâi o lucrare, ulterior au susţinut un interviu în faţa reprezentanţilor CSM, iar în final au avut de trecut o probă scrisă. Cristina Văleanu a candidat pentru un post la Secţia Civilă. Contactată telefonic ieri, şefa judecătorilor din Iaşi nu a dorit să comenteze prea mult promovarea la ÎCCJ. „Urmează să mă hotărâsc dacă voi merge sau nu”, a spus Văleanu.
 
Este cercetată de DNA
 
Potrivit regulamentului, candidatii mai pot face contestaţii timp de trei zile, după care rezultatele concursului de promovare urmează să fie avizat de către Plenul CSM în maximum 15 zile. Ulterior, în funcţie de numărul de locuri, candidaţii pot ocupa propriu-zis scaunul de judecător la ÎCCJ. În cazul de faţă, la Curtea Supremă au fost scoase la concurs 29 de locuri şi au fost promovaţi 21 de judecători, ceea ce înseamnă că atât Cristina Văleanu, cât şi ceilalţi judecători care au candidat vor ajunge, în maximum o lună, la Bucureşti.
Preşedinta Curţii de Apel este cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind pusă sub învinuire toamna trecută, pentru favorizarea infractorului. Potrivit procurorilor, în perioada 18-20 octombrie 2010, Văleanu i-ar fi devoalat lui Radu Tărniceriu, la acea vreme preşedinte al Tribunalului Iaşi, că instituţia pe care o conduce a autorizat, la cererea DNA Iaşi, interceptarea unei persoane. Preşedinta Curţii de Apel nu a dorit, ieri, să comenteze pe baza acestui dosar al DNA. La rândul său, Radu Tărniceriu a menţionat că a fost audiat o singură dată în acest caz.
 
Războiul judecătoarei cu presa
 
După ce a fost pusă sub învinuire de către DNA Iaşi pentru favorizarea infractorului, Cristina Văleanu a înaintat către CSM o cerere de apărare a reputaţiei, însoţită de mai multe articole de presă. Judecătoarea ieşeană a susţinut că presa ar fi început asupra ei o campanie mediatică de denigrare, ba chiar că în spatele acestei campanii s-ar afla procurorii DNA care au furnizat informaţii confidenţiale către jurnalişti. „Doamna judecător precizează că imediat după emiterea la 4 septembrie 2012 a actului procedural de către procuror reprezentanţii mass-mediei locale au început să publice articole de presă în legătură cu această investigaţie penală, în pofida faptului că urmărirea penală în această fazăă este nepublică şi că această campanie denigratoare declanşată în presa locală se circumscrie unei anateme cu iz de «condamnare» asupra întregii sale cariere profesionale desfăşurată ca judecător pe parcursul unei perioade de peste 20 de ani”, se arată în hotărârea CSM prin care s-a admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale înaintată de Văleanu. Chiar dacă cererea judecătoarei a fost admisă, reprezentanţii CSM au respins acuzaţiile Cristinei Văleanu împotriva procurorilor de la DNA Iaşi. Această instituţie a fost cea care a început ancheta împotriva şefei judecătorilor de la Iaşi. Ulterior, dosarul a ajuns la structura centrală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.