Şefi importanţi în spitale, ani de zile incompatibili. Două nume cunoscute în Iaşul medical
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Şefi importanţi în spitale, ani de zile incompatibili. Două nume cunoscute în Iaşul medical

GALERIE
medic
  • medic
- +

Agenţia Naţională de Integritate acuză  că, deşi deţineau funcţii, se ocupau şi de afaceri. Este vorba de dr. Luanda Mititiuc, directorul medical de la „Parhon“, şi de, Cristina Prelipcean, fost şef de clinică la „Sfântul Spiridon“. Ce afaceri medicale derulau şi câţi bani le aduceau?

 

Directorul medical al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“, dr. Luanda Mititiuc, a fost în stare de incompatibilitate timp de doi ani, conform constatărilor făcute de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Conform anunţului făcut de ANI, medicul a ocupat în acelaşi timp şi funcţia de director medical, dar şi cea de administrator al unei firme. „În perioada 22 noiembrie 2016 - 01 octombrie 2018 a exercitat simultan funcţia de director medical în cadrul Spitalului Clinic «Prof. Dr. C.I.Parhon» Iaşi şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016), coroborat cu art. 181, alin. (9) din acelaşi act normativ“, se precizează într-un comunicat emis ieri de ANI.

Astfel, conform declaraţiei de interese a dr. Mititiuc, a fost administrator asociat al SC EXCEL MED SRL până în 2018, când firma care oferea asistenţă medicală ambulatorie a fost radiată. În toate declaraţiile de interese din perioada 2016 - 2018 era menţionat că firma nu are profit, iar în declaraţia depusă în mai 2019 pentru anul 2018 au fost precizate beneficii de 5.871, fără să fie menţionată moneda. Tot în declaraţia de interese este precizat că are calitatea de acţionar şi la Zentiva S.A. şi OMV Petrom SA, având cumulat 33.000 de părţi sociale, cu valoare totală de 42.500; nici în acest caz nu este specificată valuta, cel mai probabil fiind vorba de lei. La sfârşitul lunii ianuarie, dr. Mititiuc a devenit director medical al spitalului pentru a doua oară, după ce a susţinut un concurs cu trei probe la care a fost notată cu nota 10. Contactată telefonic, dr. Luanda Mititiuc a susţinut că nu a fost informată cu privire la starea de incompatibilitate, şi că va reveni cu un punct de vedere ulterior.

Potrivit comunicatului ANI pe ultima listă neagră a celor găsiţi în incopatibilitate se află şi prof.univ.dr. Cristina Prelipcean, de la Secţia Clinici de Gastroenterologie a Spitalului Sfântul Spiridon. ANI precizează că „în perioada 22 noiembrie 2016 - 02 aprilie 2018, Cristina Prelipcean a deţinut şi exercitat simultan funcţia de medic Şef al Secţiei Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Spiridon» Iaşi şi calitatea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale“. Mai exact, în acea perioadă Cristina Prelipcean deţinea şi funcţia de administrator şi unic acţionar la Gastro Hep SRL Iaşi. Firma a fost înfiinţată în 2006, iar potrivit ultimelor date contabile depuse, în 2018, avea o cifră de afaceri de 235.681 lei, un profit de 74.622 lei, datorii de 1.789 lei şi 0 angajaţi.Cel mai mare profit l-ar fi înregistrat în 2017, cifra decla­rată fiind de 161.148. Potrivit datelor de pe site-ul Angenţiei Naţionale a Medicamentului, prin această firmă Cristina Prelipcean a beneficiat de mai multe contracte de sponsorizare pentru participare la diferite manifestări ştiinţifice din domeniu. Cristina Prelipcean este şi profesor la UMF, iar în perioada menţionată de ANI era şi membru al Senatului UMF. Potrivit declaraţiilor de interese şi de avere aflate pe site-ul UMF Iaşi, Cristina Prelipcean susţine că nu este acţionar la nicio „societate comercială, companie naţională, instituţie de credit precum şi asociaţie, fundaţie sau ONG“. Din declaraţia de avere pe cei doi ani menţionaţi de ANI rezultă că Prelipcean a câştigat aproximativ 300.000 de lei de la UMF Iaşi şi 150.000 de lei de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Cristina Prelipcean este soţia lui Dan Prelipcean, membru al cvartetului Voces, şi cumnata lui Bujor Prelipcean, directorul Filarmo­nicii Moldova.

Conform ANI, incompatibilii în cauză au fost informaţi despre procedura de evaluare, elemen­tele identificate precum şi drepturile de care beneficiază, „de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmitere unui punct de ve­dere scris“. (Mădălina OLARIU, Silvia CRAUS)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.