anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Şefi importanţi în spitale, ani de zile incompatibili. Două nume cunoscute în Iaşul medical

GALERIE
medic
 • medic
- +

Agenţia Naţională de Integritate acuză  că, deşi deţineau funcţii, se ocupau şi de afaceri. Este vorba de dr. Luanda Mititiuc, directorul medical de la „Parhon“, şi de, Cristina Prelipcean, fost şef de clinică la „Sfântul Spiridon“. Ce afaceri medicale derulau şi câţi bani le aduceau?

 

Directorul medical al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“, dr. Luanda Mititiuc, a fost în stare de incompatibilitate timp de doi ani, conform constatărilor făcute de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Conform anunţului făcut de ANI, medicul a ocupat în acelaşi timp şi funcţia de director medical, dar şi cea de administrator al unei firme. „În perioada 22 noiembrie 2016 - 01 octombrie 2018 a exercitat simultan funcţia de director medical în cadrul Spitalului Clinic «Prof. Dr. C.I.Parhon» Iaşi şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016), coroborat cu art. 181, alin. (9) din acelaşi act normativ“, se precizează într-un comunicat emis ieri de ANI.

Astfel, conform declaraţiei de interese a dr. Mititiuc, a fost administrator asociat al SC EXCEL MED SRL până în 2018, când firma care oferea asistenţă medicală ambulatorie a fost radiată. În toate declaraţiile de interese din perioada 2016 - 2018 era menţionat că firma nu are profit, iar în declaraţia depusă în mai 2019 pentru anul 2018 au fost precizate beneficii de 5.871, fără să fie menţionată moneda. Tot în declaraţia de interese este precizat că are calitatea de acţionar şi la Zentiva S.A. şi OMV Petrom SA, având cumulat 33.000 de părţi sociale, cu valoare totală de 42.500; nici în acest caz nu este specificată valuta, cel mai probabil fiind vorba de lei. La sfârşitul lunii ianuarie, dr. Mititiuc a devenit director medical al spitalului pentru a doua oară, după ce a susţinut un concurs cu trei probe la care a fost notată cu nota 10. Contactată telefonic, dr. Luanda Mititiuc a susţinut că nu a fost informată cu privire la starea de incompatibilitate, şi că va reveni cu un punct de vedere ulterior.

Potrivit comunicatului ANI pe ultima listă neagră a celor găsiţi în incopatibilitate se află şi prof.univ.dr. Cristina Prelipcean, de la Secţia Clinici de Gastroenterologie a Spitalului Sfântul Spiridon. ANI precizează că „în perioada 22 noiembrie 2016 - 02 aprilie 2018, Cristina Prelipcean a deţinut şi exercitat simultan funcţia de medic Şef al Secţiei Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Spiridon» Iaşi şi calitatea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale“. Mai exact, în acea perioadă Cristina Prelipcean deţinea şi funcţia de administrator şi unic acţionar la Gastro Hep SRL Iaşi. Firma a fost înfiinţată în 2006, iar potrivit ultimelor date contabile depuse, în 2018, avea o cifră de afaceri de 235.681 lei, un profit de 74.622 lei, datorii de 1.789 lei şi 0 angajaţi.Cel mai mare profit l-ar fi înregistrat în 2017, cifra decla­rată fiind de 161.148. Potrivit datelor de pe site-ul Angenţiei Naţionale a Medicamentului, prin această firmă Cristina Prelipcean a beneficiat de mai multe contracte de sponsorizare pentru participare la diferite manifestări ştiinţifice din domeniu. Cristina Prelipcean este şi profesor la UMF, iar în perioada menţionată de ANI era şi membru al Senatului UMF. Potrivit declaraţiilor de interese şi de avere aflate pe site-ul UMF Iaşi, Cristina Prelipcean susţine că nu este acţionar la nicio „societate comercială, companie naţională, instituţie de credit precum şi asociaţie, fundaţie sau ONG“. Din declaraţia de avere pe cei doi ani menţionaţi de ANI rezultă că Prelipcean a câştigat aproximativ 300.000 de lei de la UMF Iaşi şi 150.000 de lei de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Cristina Prelipcean este soţia lui Dan Prelipcean, membru al cvartetului Voces, şi cumnata lui Bujor Prelipcean, directorul Filarmo­nicii Moldova.

Conform ANI, incompatibilii în cauză au fost informaţi despre procedura de evaluare, elemen­tele identificate precum şi drepturile de care beneficiază, „de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmitere unui punct de ve­dere scris“. (Mădălina OLARIU, Silvia CRAUS)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.