Şefii Aeroportului ieşean aleargă după doi iepuri. Unde se ridică noul terminal?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Şefii Aeroportului ieşean aleargă după doi iepuri. Unde se ridică noul terminal?

GALERIE
avion
  • avion
- +

Regia a scos la licitaţie actualizarea studiilor tehnice şi de fezabilitate atât pentru extinderea terminalelor existente, cât şi pentru construirea unui complex aeroportuar pe cealaltă parte a pistei.

Creşterea traficului de pasageri şi prezenţa Aeroportului Iaşi în Master Planul Naţional de Transport şi pe lista proiectelor eligibile pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru dezvoltarea unui sistem de transport multimodal sunt cele două motive pentru lansarea procedurii de licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Suma de 3,36 de milioane de lei (4 milioane cu TVA) pusă la bătaie era prevăzută în planul de achiziţii al regiei publicat la începutul anului. Licitaţia pentru realizarea Master Planului Integrat şi a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul Dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi a fost lansată ieri.

Componenta financiară contează în proporţie de o treime din preţul ofertat, celelalte două treimi fiind atribuite ofertei tehnice.

Termenul afişat pentru primirea ofertelor este a treia zi de Crăciun, respectiv 27 decembrie 2018, iar durata contractului a fost fixată la 11 luni (caietul de sarcini prevede doar 9).

Noul SF „va avea la bază analizele, studiile şi evaluările iniţiale realizate în cadrul studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic întocmit în 2008 pentru modernizarea tuturor spaţiilor, instalaţiilor şi sistemelor utilizate la nivelul Aeroportului Iaşi, precum şi studiul de fezabilitate realizat în 2017 privind extinderea terminalului T2, în vederea suplimentării traficului de pasageri, utilizând situaţia actuală a terminalelor“ aerogării, se menționează în caietul de sarcini.

Este vorba, practic, de proiectul care ar urma să fie construit dincolo de pistă faţă de terminalele existente acum, dar şi de reconfigurarea sau unirea celor trei existente acum.

Realizarea proiectului mare figurează însă în a doua jumătate a unei liste cu caracter informativ a Ministerului Transporturilor, ce conţine 148 de proiecte destinate finanţării prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Estimat la 122,13 milioane de euro, Iaşul se află cu acest proiect abia pe poziţia 86 a Anexei 2 (neprioritare), după aeroporturi precum Timişoara, Cluj, Bacău, Sibiu şi Bucureşti, fără să aibă menţionat un termen de finalizare. Craiova este singurul aeroport pentru care s-a semnat un contract fazat şi căruia i s-au virat deja peste 30 de milioane de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.