Șefii de la Drumuri Regionale Iași, război pe zeci de mii de lei în instanță, de la postări pe Facebook

joi, 20 martie 2025, 12:00
4 MIN
 Șefii de la Drumuri Regionale Iași, război pe zeci de mii de lei în instanță, de la postări pe Facebook

Conflictul dintre cei doi directori ai Regionalei Drumuri Naționale a ajuns în instanță. După ce a fost făcut în toate felurile pe Facebook de directorul regional executiv Ovidiu Laicu (foto stânga), directorul regional Dănuț Pilă (foto dreapta) l-a dat în judecată, cerând ca acesta să-i plătească 100.000 lei ca daune morale și să publice într-un ziar local hotărârea judecătorească.

Banii ar urma să fie donați centrelor sociale din județ. După trei ani prin instanțe, cei doi combatanți își încordează mușchii pentru bătălia finală.

Bătălia dintre Pilă și Laicu s-a mutat din instanță pe internet

Conflictul dintre Pilă și Laicu durează de mai bine de 10 ani. Numit în funcție în timpul guvernării Boc, Dănuț Pilă a fost demis în 2012, când la putere a ajuns alianța PNL-PSD. Membru PSD, Laicu a fost numit director în locul lui Pilă. Acesta a contestat decizia și a obținut reintegrarea pe post, doar pentru a fi demis din nou, pentru că Laicu nu a putut fi clintit din loc. După 7 procese desfășurate între Pilă și Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în subordinea căreia funcţionează Regionala, s-a ajuns la o soluție de compromis. Amândoi au rămas directori: Pilă – director regional, iar Laicu – director regional executiv. Diferența consta în dreptul la semnătură, pixul rămânând în mâna lui Laicu.

Bătălia pentru fotoliul de șef al drumurilor naționale din zona Moldovei, încheiată cumva în justiție, s-a mutat pe internet. Periodic, Laicu îl lua la țintă pe pagina sa de Facebook pe Dănuț Pilă, acesta fiind obiectul a numeroase postări pe care le-a considerat denigratoare și defăimătoare, făcute ca parte a unei campanii menite să conducă la demiterea sa.

„Incompetent”, „analfabet”, „habarnist” sau „securici” se numără printre cele mai elegante calificative folosite de Laicu la adresa adversarului său. Unele postări atingeau sfera penalului, Pilă fiind acuzat că „a schilodit și omorât oameni pe drumul european” sau că ar fi făcut „șmenuri” și „combinații”. Uneori, postarea începea cu referiri la un anume „Pănuț Dilă”, pentru ca pe parcurs și această minimă precauție, a inversării inițialelor, să dispară. Urmarea a fost procesul de daune morale deschis de Pilă împotriva lui Laicu în martie 2022.

Judecătorii consideră că pamfletele lui Laicu sunt mai degrabă limbaj violent și agresiv

În întâmpinarea depusă la dosar, Laicu s-a apărat afirmând că demersul său era unul legal și perfect legitim, protejat de dreptul la liberă exprimare și menit să asigure informarea opiniei publice. Postările nu reprezentau altceva decât pamflete, el fiind un iubitor al acestui gen literar. De altfel, nici nu l-ar fi vizat pe Pilă, fiind vorba de personaje fictive. Același lucru l-a spus Laicu și în interogatoriul luat de judecători.

Magistrații Judecătoriei au respins apărarea lui Laicu. Postările sale depășeau cadrul liberei exprimări, fiind defăimătoare și injurioase. Pamfletul este un gen literar caracterizat de un limbaj dur, dar în care autorul, prin satiră, înfierează anumite aspecte negative ale societății sau trăsături de caracter ale unei persoane. Or, formulările lui Laicu erau „departe de a putea fi catalogate ca aparținând unei specii lierare. Acestea sunt jigniri grave aduse demnității și onoarei persoanei”, după cum au apreciat judecătorii.

„Instanţa respinge această apărare, mesajele fiind departe de stilul literar invocat, fiind un limbaj violent şi agresiv, suburban şi care nu poate nici pe departe fi comparat cu o creaţie/specie literară”, au adăugat aceștia. În plus, deși afirma că pamfletele sale vizau personaje fictive, nu pe Dănuț Pilă, Laicu nu a putut preciza la ce alt „personaj” în afara adversarului său se puteau referi. Magistrații Judecătoriei l-au condamnat pe Laicu la plata unor daune morale de 25.000 lei.

Ultima înfruntare dintre Pilă și Laicu

Sentința a fost contestată de Laicu în fața Tribunalului. În apel, nu a mai afirmat că postările nu se refereau la Pilă, ci a făcut o prezentare pe larg a conflictului cu acesta, apreciind că procesul ar fi fost o nouă modalitate de șicanare din partea adversarului său. Nici noua abordare a lui Laicu nu i-a convins pe judecători că scrierile sale ar fi protejate de dreptul la exprimare.

„Expresiile de genul «impostor», «incompetentul incompetenților», «incompetent sadea», «habarnist», «analfabetul tehnic» cu referire la intimat, încalcă demnitatea umană și au un caracter pur injurios și ofensator, ce nu s-ar putea circumscrie libertății de exprimare. Astfel, acestea aduc atingere demnității umane, dreptului la imagine și în esență, vieții private a reclamantului, astfel că nu se încadrează în limitele libertății de exprimare și trebuie cenzurate”, au arătat magistrații. Ei au acceptat totuși reducerea la 15.000 lei a daunelor morale datorate de Laicu lui Pilă. Pronunțată luni, hotărârea Tribunalului poate fi contestată cu recurs.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii