Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şefii de la Registrul Comerţului vor avea mandat pe viaţă

GALERIE
registrul comertului_1
  • registrul comertului_1
- +

O iniţiativă legislativă a Senatului prevede ca directorul ONRC, adjuncţi şi ceilalţi directori din instituţie să aibă mandat pe perioadă nedeterminată.

 

Directorul general, directorii generali adjuncţi ai ONRC, directorii şi directorii adjuncţi ai oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale ar putea trece de la mandatul de 4 ani pe care îl au la unul pe perioadă nedetermină, potrivi unei iniţiative legislative depuse la Senat. ''Directorul general/directorii generali adjuncţi ai Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, directorii/directorii adjuncţi ai oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale care la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt în exerciţiul mandatului de ani pentru care au fost numiţi, mandatul acestora urmând a fi transformat de drept în exercitarea funcţiilor în cauză pe perioadă nedeterminată, prin ordin al ministrului justiţiei şi act adiţional, fără nicio altă formalitate, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi'', prevede Legea pentru modificarea articolului 10 din Legea nr. 26/1990 privind Registrul Comerţului depusă de senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu.

Legea depusă la Senat prevede că directorul general, directorii generali adjuncţi ai ONRC, directorii şi directorii adjuncţi ai oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale sunt selecţionaţi prin examen sau concurs şi numiţi în funcţie prin ordin al ministrului justiţiei. Iniţiatorii susţin în expunerea de motive că ''se impune renunţarea la instabilitatea creată de schimbarea periodică a structurilor de conducere ale ONRC şi oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale''.Senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu argumentează că selecţionarea acestora se face prin exeamen sau concurs, ''criteriu obiectiv, nelipsit de transparenţă, ce răspund exigenţelor profesionale cerute de această funcţie'' şi că având în vedere atribuţiile care le revin acestora au nevoie de timp.

''Luând în considerare că, printre alte atribuţii prevăzute de lege, directorul general aprobă înfiinţarea şi desfiinţarea birourilor teritoriale ale oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, ţinând cont de rezultatele financiare ale acestora şi de condiţiile administrative ale oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, respectiv aprobă înfiinţarea şi desfiinţarea ghişeelor de furnizare a informaţiilor înregistrate în registrul comerţului şi numeşte personalul ONRC şi al ofiiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, exercitarea acestora implică factorul timp'', susţin senatorii PSD Ioan Chelaru şi Ovidiu Donţu.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri