Şefii judeţului trag terenul de sub Spitalul Mobil Leţcani. Unitatea medicală ar urma să fie dusă bucată cu bucată în Şorogari

marți, 26 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Şefii judeţului trag terenul de sub Spitalul Mobil Leţcani. Unitatea medicală ar urma să fie dusă bucată cu bucată în Şorogari

Administraţia judeţului va adopta în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre care va aduce parcul TransAgropolis din domeniul public al comunei Leţcani în domeniul public al judeţului Iaşi. 

Până acum, terenul respectiv se afla doar în administrarea Consiliului Judeţean. El a fost preluat cu exact 12 ani în urmă, în vederea construirii TransAgropolis – Transfrontier Agribusiness Suport, obiectiv finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare România-Ucraina-Moldova. Investiţia a fost finalizată în 2017, dar a funcţionat doar trei ani în scopul pentru care a fost realizată. CJ Iaşi a încercat în 2018 şi 2019 de mai multe ori să concesioneze pe cinci ani serviciile de administrare şi operare a parcului, pentru 18,5 milioane de lei, dar toate procedurile de licitaţie au eşuat din lipsă de ofertanţi.

De la parc la spital

Între timp, activităţi precum Târgul pentru fermieri Agralim abia începuseră să devină tradiţie când a izbucnit pandemia de Covid-19. În loc de târg, în 2020 a fost instalat în curtea extinsă a parcului un spital mobil cu peste 100 de containere speciale. Din septembrie 2020, complexul medical modular a funcţionat cu intermitenţe până în aprilie 2022, în total zece luni, iar din primăvara acelui an e închis şi se află în conservare. Amintim că, iniţial, funcţionarea complexului a fost asigurată cu personal de la Spitalul de Boli Infecţioase. Ulterior, el a fost dat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest (din care fac parte cele şase consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est) în comodat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Acum, Consiliul Judeţean ar vrea să reia tradiţia Agralim. „Expiră perioada de administrare a terenului în suprafaţă de 2 ha şi este necesar să fie asigurate condiţiile juridice necesare exploatării eficace în regim de continuitate a obiectului Parc «TransAgropolis-Transfrontier Agribusiness Suport» şi după anul 2026”, menţionează Raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

„Avem promisiunea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă-Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Mihail Grigore Sturdza» Iaşi că în cursul anului 2024 Spitalul Mobil va fi relocat pe un amplasament din proprietatea acestuia”, se arată de asemenea în adresa remisă luna trecută de CJ, sub semnătura preşedintelui Costel Alexe, Comunei Leţcani, respectiv primarului Stelian Turcu.

Amplasarea e mai simplă decât mutarea

Consiliul Judeţean a mai solicitat eliberarea amplasamentului, pentru reluarea activităţii Parcului TransAgropolis, dar lucrurile trenează: trebuie întocmite documentaţii tehnice şi obţinute avize pentru utilităţi, actualizarea Planului Urbanistic Zonal, studiu de fezabilitate, proiect tehnic etc. Nu în ultimul rând, „noul amplasament (baza ISU Iaşi de la Şorogari, n.r.) nu are asigurată deocamdată alimentarea cu apă potabilă şi canalizare, utilităţi esenţiale pentru relocarea şi operaţionalizarea spitalului mobil”, explică ministrul de Interne în răspunsul la o interpelare adresată de Marius Ostaficiuc când încă era deputat PSD.

Banii necesari pentru documentaţie şi amenajarea terenului, precum şi pentru mutarea propriu-zisă nu sunt însă prevăzuţi în varianta Bugetului de stat pe 2024 adoptată de Parlament şi intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut. În consecinţă, întreg complexul are toate şansele să stea nefolosit şi anul acesta în curtea TransAgropolis.

Spital închis, dar cu toată aparatura „în parametri funcţionali”

Singura consolare este că „starea echipamentelor din compunerea Spitalului mobil/ Modular din containere de logistică medicală pentru diagnostic şi tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 Ia nivelul Regiunii Nord-Est (construcţiile, echipamentele şi dotările) Ia preluarea unităţii spitaliceşti pentru o perioadă de 5 ani de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a fost în parametrii funcţionali şi nu au fost constatate defecţiuni majore”, precizează ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în acelaşi răspuns.

Amintim că achiziţia a costat în final 11 milioane de euro, cei mai mulţi bani, 10 milioane, provenind din bugetul judeţului Iaşi, iar restul, de la CJ Neamţ. Dar banii nu s-au mai întors la ieşeni şi la nemţeni: în mod cel puţin suspect, investiţia „a scăpat” nedecontată din linia specială deschisă pentru acest tip de achiziţii de Comisia Europeană în 2020. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii