Șefii Poliției Iași și-au ascuns veniturile printr-un șiretlic. Le-am aflat salariile secrete
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Șefii Poliției Iași și-au ascuns veniturile printr-un șiretlic. Le-am aflat salariile secrete

GALERIE
salarii, politist
  • salarii, politist
- +

În acest an, şiretlicul anonimizării salariilor în declaraţiile de avere a fost preluat de mai toţi şefii din Poliţia ieşeană, după modelul angajaţilor Ministerului de Interne de la Centru. Totuşi, reprezentanţii legii nu au putut ascunde cu totul lefurile încasate: şeful cel mare din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi şi-a mărit considerabil sumele din conturi, iar unul dintre adjuncţii instituţiei tocmai şi-a cumpărat o maşină de lux. Totuşi, exemplul ascunderii veniturilor nu a fost preluat de către toţi: şeful Poliţiei Municipiului Iaşi şi-a lăsat la vedere salariile încasate. Chiar dacă ceilalţi le-au anonimizat cât au putut, forţând la maximum prevederile legale în materie, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au aflat totuşi, pe surse, ce salarii încasează şefii Poliţiei Iaşi.

Familia Gîtlan a investit şi în terenuri

Deşi leafa e ţinută la secret, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (Iaşi), comisarul şef Costel Gîtlan, are trecute mai multe tipuri de venituri în declaraţia de avere, care arată că nu o duce deloc rău. Chiar dacă în declaraţia sa de avere venitul salarial este anonimizat, la fel cum a fost şi în anul 2019, sursele “Ziarului de IaşI” ne-au precizat că şeful Inspectoratului ridică lunar din casieria instituţiei în jur de 11.000 de lei, aici fiind incluse orele suplimentare şi alte sporuri specifice.

Potrivit declaraţiei sale de avere completate în 2020, acesta deţine un depozit bancar deschis anul trecut la Banca Transilvania, în care a adunat pentru zile negre suma de 157.000 de lei, iar într-un altul, la BCR, a pus suma de 30.000 lei. În anul 2019, acesta a mai câştigat suma de 5.800 lei dintr-o bursă de masterat, de la UAIC Iaşi, şi alţi 13.000 lei din calitatea de membru în cadrul ATOP Iaşi. Familia Gîtlan deţine în proprietate un teren extravilan în Bârnova, de 1.000 de metri pătraţi, unul intravilan de 400 de metri în aceeaşi localitate, un altul de 760 de metri în Tătăruşi, localitatea sa de baştină, dar şi un apartament de 65 de metri pătraţi în municipiul Iaşi, şi o casă de locuit în Tătăruşi. Acesta circulă prin Iaşi la volanul unui autoturism Mercedes din anul 2007, proprietate personală. Soţia inspectorului şef al IPJ Iaşi, cadru didactic la o unitate de învăţământ din oraş, a avut anul trecut venituri salariale totale în valoare de 63.279 de lei. Adică o medie lunară de aproape 5.300 de lei.

Trei “haştag-uri” la venituri salariale

Adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, comisarul şef Mihai Svalja, a completat în declaraţia de avere trei “haştag-uri” la secţiunea venituri salariale. Sursele “Ziarului de IaşI” ne-au precizat însă că şi acesta ridică lunar un salariu apropiat de cel al şefului, dar în urma acestuia: aproximativ 10.000 lei “în mână”. La prima vedere, am putea spune că o duce mai puţin bine decât şeful său, deoarece, deşi câştigă cam la fel, are mai multe datorii la bănci. Cu toate acestea, Svalja este invidiat de către subalternii săi atunci când merge pe teren: conduce un bolid de lux, marca Audi, fabricat în anul 2016. Când însă se duce să-şi plătească ratele la bancă, nu e deloc de invidiat: acesta are o datorie bancară de 267.000 lei, şi încă una de 62.000 lei, ultimul împrumut fiind făcut anul trecut. Însă Svalja are cu ce să achite ratele, deoarece el, dar şi soţia, angajată la Spitalul Judeţean Vaslui, a avut anul trecut venituri de 174.000 lei. Adică, lunar, soţia aduce un venit mediu în casă de circa 14.500 de lei net. Cei doi locuiesc într-un apartament în municipiul Iaşi, în suprafaţă de 75 de metri pătraţi.

Şi la Rutieră se câştigă bine

Şeful Serviciului Rutier Iaşi, subcomisarul Mihai Şoric, are şi el anonimizat salariul în declaraţia de avere. Sursele “Ziarului de IaşI” spun însă că tânărul şef are un salariu de aproximativ 9.000 de lei, cu tot cu sporuri şi ore suplimentare. Acesta locuieşte într-o vilă de 200 de metri pătraţi în Valea Adâncă, imobil care figurează doar pe numele soţiei, agent de poliţie. Subcomisarul Şoric poate fi văzut prin oraş la volanul unui autoturism BMW, proprietate personală, iar soţia conduce un mai modest Volkswagen. De asemenea, chiar dacă imobilul este pe numele soţiei, creditele familiei sunt pe ambele nume, atât al soţiei, cât şi al soţului: un credit de 57.000 de euro scadent în anul 2035, şi un altul de 66.000 de lei scadent în 2022.

De remarcat este că unul dintre şefii Poliţiei din Iaşi, comisarul şef Doru Gabriel Panţîru, cel care conduce Poliţia Municipiului Iaşi, nu a vrut să folosească şiretlicul legislativ de anonimizare a veniturilor, ca urmare a unei prevederi ambigue referitoare la angajaţii Ministerului de Interne, şi a decis să îşi facă public venitul salarial. În declaraţia de avere depusă anul acesta, el a trecut pentru anul 2019 un venit total în sumă de 123.000 de lei net. Adică un salariu de aproximativ 10.000 lei lunar. Acesta s-a întors la Iaşi de puţin timp, el activând până în septembrie ca şef al IPJ Vaslui, fiind detaşat pe această funcţie în urmă cu trei ani. 

Şeful IPJ Iaşi şi-a dat instituţia în judecată pentru sporuri, dar nu le-a câştigat

Şeful Poliţiei Iaşi a pierdut pentru moment procesul intentat instituţiei pe care o conduce pentru a primi sporul de fidelitate de 20%. Inspectorul şef a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Afacerilor Interne. După mai multe termene în care Gîtlan a câştigat iar IPJ Iaşi, IGPR şi Ministerul de Interne au făcut recurs, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au dat verdictul final pe data de 20 noiembrie, iar potrivit acestuia, şeful poliţiei a pierdut momentan şansa de a-şi mări salariul, procesul urmând a se rejudeca. “Admite recursurile formulate de Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul Judeţean Iaşi împotriva sentinţei nr. 905/CA/19.06.2019 a Tribunalului Iaşi, pe care o casează în tot. Trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Definitivă”, se arată în dosarul cauzei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.