Conducerea celui mai mare spital din regiunea Moldovei spune ca eventualele fonduri redirectionate de la spitalele private ar fi de mare folos. Spitalul „Sf. Spiridon" are peste o mie de paturi si trateaza cazuri venite din toata regiunea Moldovei. In urma cu cinci zile, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca, de la 1 martie 2013, cand ar urma sa intre in vigoare noul contract-cadru, spitalele private nu vor mai primi fonduri de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Banii astfel economisiti ar urma sa ajunga la spitalele publice, in special spitalele de urgenta de interes strategic, printre acestea numarandu-se si Spitalul „Sf. Spiridon".
„Sunt de parere ca o astfel de decizie ar putea sa aiba repercusiuni bune asupra sistemului public de sanatate, insa nu trebuie ocolit nici sistemul privat. Totusi, pentru o functionare corecta a ambelor sisteme, ar trebui sa avem si asigurari de sanatate private. Daca banii de la spitalele private s-ar redistribui pentru clinicile de anestezie si terapie intensiva, care nu sunt finantate deloc, ar fi foarte bine. Noi avem cheltuieli foarte mari cu aceasta clinica, sunt si pacienti pentru care cheltuim sute de mii de lei, poate chiar pacienti care au fost transferati de la spitale private", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon".
Deocamdata, incantate de hotararea ministrului Sanatatii par a fi doar conducerile spitalelor publice, cele de la unitatile medicale private exprimandu-si dezacordul in aceasta privinta. In Iasi, noua spitale private au contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cele mai mari dintre ele fiind Arcadia Hospital si Spitalul „Sf. Sava". De altfel, din totalul bugetului de care dispune CJAS, catre spitalele private pleaca 5,35%, respectiv in jur de 5 milioane de euro anual. Reprezentantii spitalelor private au anuntat deja ca exista riscul ca preturile sa creasca in eventualitatea in care se va aplica decizia ministrului Sanatatii.
Publicitate și alte recomandări video