![„Mina de aur” a economiei locale, la 3.000 km de Iași. Țările către care județul exportă cel mai mult](https://media.ziaruldeiasi.ro/2025/01/exporturi-768x432.jpg)
Șeful ANPC, față în față cu dezvoltatorii imobiliari din Iași. Afaceriștii s-au plâns de cât de greu se emit autorizațiile de construire
![Șeful ANPC, față în față cu dezvoltatorii imobiliari din Iași. Afaceriștii s-au plâns de cât de greu se emit autorizațiile de construire](https://media.ziaruldeiasi.ro/2024/06/Protectia_Consumatorului1-1024x768.jpeg)
Directorul general al ANPC a fost, ieri, prezent la Iași într-o vizită de lucru. Acesta s-a întâlnit cu mai mulți constructori, dar și cu reprezentanți ai acestora, în cadrul unei acțiuni de informare, desfășurată simultan, la nivel național, privind legislația în domeniul protecției consumatorilor de către dezvoltatorii imobiliari. Acesta s-a erijat într-un „avocat” al consumatorului și i-a invitat la dialog pe oamenii de afaceri, amintind totodată și obligațiile pe care aceștia le au față de cumpărători.
Ieri, la Iași, dezvoltatorii imobiliari au dat mâna cu mai mulți comisari ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei sesiuni de consiliere, prezidată chiar de directorul general al ANPC, Paul Anghel. Evenimentul a avut loc la Instituția Prefectului, în prezența a peste 20 de oameni de afaceri din acest sector imobiliar, care au participat la o lecție deschisă privind legislația în domeniu, au adresat întrebări și au vorbit despre problemele „groase” din Iași.
Astfel, plecând de la tematica întâlnirii, dedicată legislației în domeniul protecției consumatorilor de către dezvoltatorii imobiliari, șeful ANPC a amintit cadrul legislativ, normativele europene și a punctat câteva obligații pe care le au constructorii față de cumpărători. În acest context s-au trecut în revistă dispozițiile legale privind creditele pentru consumatori, suprafețele minime, clauzele abuzive din contracte și antecontracte, practicile comerciale incorecte, cât și obligația asigurării branșamentelor sau garanțiile de 2, respectiv 3 și 10 ani, pentru buna execuție sau pentru viciile ascunse.
„Pe lângă atributul de control există și atributul de consiliere al operatorilor economici și din perspectiva asta, cred că ar fi bine ca atunci când întâmpinați neclarități, ne anunțați și solicitați control voluntar. Proiectul de control voluntar al ANPC-ului presupune ca o echipă de comisari să se deplaseze la dumneavoastră, la punctul de lucru sau la sediul social și să fiți consiliați în ceea ce privește legislația în domeniul Protecției Consumatorului, pentru a găsi răspunsurile de care aveți nevoie”, a spus directorul general al ANPC, Paul Anghel.
Acesta a precizat că întâlniri similare au avut loc în mai multe județe, pentru a veni cumva în sprijinul antreprenorilor din domeniu, care se confruntă acum cu scădere a cererii. Cel puțin, în cazul apartamentelor mai generoase ca suprafață, de peste 100 de metri pătrați, care se vând tot mai greu, după cum povestesc unii dezvoltatori imobiliari din Iași.
„Marjele sunt mai mari la apartamentele mai mari. Cu toții am vrea să construim numai apartamente de 200 de metri, fără aproape niciun loc de parcare, să fie doar spații verzi. În schimb, dintr-o plajă de 10 tipuri de apartamente de la 40 de metri pătrați la 100, acelea la 40 pleacă primele, 45 următoarele și ultimele, când e gata și proiectul, poate s-or vinde și cele mari (…) Le facem în felul acesta pentru că așa cer investitorii”, a susținut Cosmin Zamosteanu, fiul unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași.
Totuși, în ciuda condițiilor actuale din piață, tânărul antreprenor a apreciat că, din punctul său de vedere, Iașul stă mult mai bine în domeniul construcțiilor, chiar și față de capitală, spune acesta: „În Iași, ca lichiditate, cred că suntem cu mult peste București și peste Cluj”.
Alți dezvoltatori au vorbit, în schimb, despre autorizațiile de construire și cât de greu sunt eliberate la Iași. „La noi, în Iași problema cea mai groasă este primăria. Autorizația de construcție nu se eliberează decât după 3,4,5 sau 6 ani. Ați știut asta?”, l-a întrebat retoric pe șeful ANPC, omul de afaceri Lucian Caras. Deloc surprins, directorul ANPC, Paul Anghel i-a transmis că la fel se întâmplă și în București, amintind subtil despre viitoarele alegeri și despre ocazia fiecăruia de a vota și schimba ceea ce nu funcționează.
10 acțiuni de control la dezvoltatorii imobiliari, într-un an și jumătate
La Iași, din 2023 și până în prezent, potrivit datelor puse la dispoziție ZdI, de către comisarul șef regional al ANPC, Monica Pintilie, au fost efectuate 10 acțiuni de control, iar în cazul a 3 operatori economici au fost descoperite și abateri. Este vorba despre neafișarea pe site a plachetelor SAL-SOL, neafișarea plachetei cu telefonul consumatorului – 0219551, neafișarea pe site a unui link vizibil în homepage denumit PROTECȚIA CONSUMATORILOR -ANPC și neafișarea la punctul de lucru a informațiilor privind denumirea operatorului economic și codul unic de înregistrare de la Registrul Comerțului. Potrivit sursei citate, au fost aplicate 4 amenzi, în valoare totală de 10.000 lei și 3 avertismente.
În ceea ce privește numărul de reclamații înregistrate la Iași, care îi vizează pe dezvoltatorii imobiliari, de anul trecut și până în prezent, comisarii ANPC au primit 27 de sesizări.
Publicitate și alte recomandări video