anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

Șeful CJ Iași s-a supărat: "Aeroportul trebuie să plătească pentru incompetența liberalilor"

GALERIE
sedinta cj iasi
 • sedinta cj iasi
- +

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a transmis un comunicat ca răspuns la acuzațiile lansate de PNL, vizându-l în special pe consilierul Romeo Vatră. Redăm comunicatul în variantă integrală:

Având în vedere afirmațiile lansate în spațiul public de consilierul județean PNL Romeo Vatră, cu privire la activitatea Consiliului de Administrație al RA Aeroportul Iași și la faptul că actuala conducere a Consiliului Județean Iași a concediat echipa de directori ai aeroportului și a impus în funcția de președinte al C.A. o anumită persoană, facem precizarea că desemnarea membrilor C.A. s-a făcut în conformitate cu legislația în vigoare, în mod transparent, neexistând nicio contestație din partea vreunui candidat.

În ceea ce privește funcțiile de directori și modul de ocupare, acestea nu vor fi decise de Consiliul Județean ci de noul CA care, are în sarcină și stabilirea organigramei RA Aeroportul.

OUG 109/2011 stipulează faptul că directorii vor trebui numiți cu contract de mandat (pe perioadă determinată), ceea ce va conduce la un control transparent și riguros asupra activității întreprinderilor de stat și se vor supune unor indicatori de performanță. În cadrul selecției, candidații vor trebui să prezinte CA un proiect de management.

”Deși legea permite ca directorii de la Aeroport să fie numiți din rândul membrilor CA, s-a decis ca acest lucru să nu se întâmple, tocmai pentru a exista o mai bună transparență și exigență asupra activității. De aceea, funcția de director nu se va mai cumula cu cea de membru în CA, așa cum se stipulează în Hotărârea 105 a Consilierilor Județeni din 26 septembrie 2017. Probabil că aici există o durere foarte mare pentru domnul Vatră  deoarece persoana pe care consilierii județeni liberali o susțin va trebui să aleagă între a candida pentru postul de director sau a rămâne membru în consiliul de administrație, funcție de competența pe care o va demonstra.

O situație similară a existat în anul 2013 când, prin Hotărîrea 131 din 25 04 2013 s-a constituit Consiliul de Administrație care și-a terminat mandatul în acest an. Față de realitatea de atunci când, CA a fost numit în aprilie și organigrama a fost stabilită în luna august, acum, noul CA a stabilit deja noua organigramă. Dar probabil domnul consilier Vatră nu își mai amintește acest lucru deoarece în conducerea CJ erau chiar colegii de partid ai domniei sale și chiar nu are niciun interes să își amintească.

În 2013, întâi s-au ocupat funcțiile de președinte și vicepreședinte al CA și cele de directori și abia mai apoi, adică în luna august, au fost întocmite organigrama, statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare. Au scos posturile la concurs fără să aibă aprobată organigrama.

De această dată, noul CA a întreprins aceste demersuri foarte repede, tocmai motivat de faptul că trebuie să prezinte noile măsuri pentru planul de administrare și este necesară  noua organigramă.

Cât despre investițiile de la Aeroport, fiecare dintre membrii CA a venit cu propuneri pentru planul de administrare, și-au stabilit niște obiective prin scrisoarea de așteptări și declarația de intenție și indicatorii financiari și nefinanciari. Pentru a putea duce la îndeplinire ce și-a propus, CA are nevoie de personal și organigramă, de aceea a prevăzut și un nou post, cel de director tehnic.

Țin să amintesc, așa cum am adus la cunoștința plenului Consiliului Județean, că, Autoritatea de Management POS transport va exclude de la finanțare cheltuieli în sumă de 1893300 lei reprezentând corecția financiară totală (penalizare) propusă pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Aceasta, ca urmare a atribuirii <<contractului  de proiectare și execuție lucrări pentru extindere a platformei de parcare aeronave nr C41/18.04.2014 încheiat între RA Aeroportul si Asocierea Max Boegl România SRL, Lider SC Vega 93 SRL-Sc UTI Grup SA, în valoare de 7 573.200 lei, exclusiv TVA, prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, fără respectarea  condițiilor prevăzute la art. 252 lit b) din OUG 34/2006, respectiv fără a demonstra constrângeri de natură tehnică sau a unor drepturi de exclusivitate>>. Astfel, penalizarea propusă a se aplica este de 25% din valoarea contractului suplimentar. Și în acest caz, la conducerea RA Aeroportul SA se aflau tot colegi de partid ai domnului consilier Vatră și nu înțeleg de ce același aeroport pentru care se bate acum domnia sa trebuie să plătească pentru incompetența colegilor săi.

I-aș mai aminti domnului consilier că CJ nu poate aloca bani pentru investiții la Aeroport, pentru un motiv foarte simplu și anume, renunțarea de către dl. Marius Bodea, fost director al Aeroportului Iași și coleg de partid cu dl Vatră, la Serviciul de Interes Economic General, care dădea posibilitatea finanțării. În adresa înregistrată la Consiliul Județean cu nr 39205 din 14 decembrie 2015 se stipulează că << R.A. Aeroportul Iași consideră, la acest moment, că este justificată renunțarea la compensațiile și fondurile publice alocate pentru prestarea  serviciilor de interes economic general, începând cu 01.01.2016, și își asumă obligațiile și drepturile ce decurg din aplicarea acestei măsuri >>. Mă întreb oare acest lucru nu a fost făcut tocmai pentru ca forul tutelar, adică CJ, să nu poată avea control asupra modului în care sunt cheltuiți banii și încredințate anumite contracte? Totodată, l-aș ruga pe dl Vatră să spună, tot în spațiul public, dacă a avut contracte sau nu cu Aeroportul în timpul mandatului fostului CA și care este suma acestor contracte”,  a precizat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.