anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Șeful CJ Iași s-a supărat: "Aeroportul trebuie să plătească pentru incompetența liberalilor"

GALERIE
sedinta cj iasi
 • sedinta cj iasi
- +

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a transmis un comunicat ca răspuns la acuzațiile lansate de PNL, vizându-l în special pe consilierul Romeo Vatră. Redăm comunicatul în variantă integrală:

Având în vedere afirmațiile lansate în spațiul public de consilierul județean PNL Romeo Vatră, cu privire la activitatea Consiliului de Administrație al RA Aeroportul Iași și la faptul că actuala conducere a Consiliului Județean Iași a concediat echipa de directori ai aeroportului și a impus în funcția de președinte al C.A. o anumită persoană, facem precizarea că desemnarea membrilor C.A. s-a făcut în conformitate cu legislația în vigoare, în mod transparent, neexistând nicio contestație din partea vreunui candidat.

În ceea ce privește funcțiile de directori și modul de ocupare, acestea nu vor fi decise de Consiliul Județean ci de noul CA care, are în sarcină și stabilirea organigramei RA Aeroportul.

OUG 109/2011 stipulează faptul că directorii vor trebui numiți cu contract de mandat (pe perioadă determinată), ceea ce va conduce la un control transparent și riguros asupra activității întreprinderilor de stat și se vor supune unor indicatori de performanță. În cadrul selecției, candidații vor trebui să prezinte CA un proiect de management.

”Deși legea permite ca directorii de la Aeroport să fie numiți din rândul membrilor CA, s-a decis ca acest lucru să nu se întâmple, tocmai pentru a exista o mai bună transparență și exigență asupra activității. De aceea, funcția de director nu se va mai cumula cu cea de membru în CA, așa cum se stipulează în Hotărârea 105 a Consilierilor Județeni din 26 septembrie 2017. Probabil că aici există o durere foarte mare pentru domnul Vatră  deoarece persoana pe care consilierii județeni liberali o susțin va trebui să aleagă între a candida pentru postul de director sau a rămâne membru în consiliul de administrație, funcție de competența pe care o va demonstra.

O situație similară a existat în anul 2013 când, prin Hotărîrea 131 din 25 04 2013 s-a constituit Consiliul de Administrație care și-a terminat mandatul în acest an. Față de realitatea de atunci când, CA a fost numit în aprilie și organigrama a fost stabilită în luna august, acum, noul CA a stabilit deja noua organigramă. Dar probabil domnul consilier Vatră nu își mai amintește acest lucru deoarece în conducerea CJ erau chiar colegii de partid ai domniei sale și chiar nu are niciun interes să își amintească.

În 2013, întâi s-au ocupat funcțiile de președinte și vicepreședinte al CA și cele de directori și abia mai apoi, adică în luna august, au fost întocmite organigrama, statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare. Au scos posturile la concurs fără să aibă aprobată organigrama.

De această dată, noul CA a întreprins aceste demersuri foarte repede, tocmai motivat de faptul că trebuie să prezinte noile măsuri pentru planul de administrare și este necesară  noua organigramă.

Cât despre investițiile de la Aeroport, fiecare dintre membrii CA a venit cu propuneri pentru planul de administrare, și-au stabilit niște obiective prin scrisoarea de așteptări și declarația de intenție și indicatorii financiari și nefinanciari. Pentru a putea duce la îndeplinire ce și-a propus, CA are nevoie de personal și organigramă, de aceea a prevăzut și un nou post, cel de director tehnic.

Țin să amintesc, așa cum am adus la cunoștința plenului Consiliului Județean, că, Autoritatea de Management POS transport va exclude de la finanțare cheltuieli în sumă de 1893300 lei reprezentând corecția financiară totală (penalizare) propusă pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Aceasta, ca urmare a atribuirii <<contractului  de proiectare și execuție lucrări pentru extindere a platformei de parcare aeronave nr C41/18.04.2014 încheiat între RA Aeroportul si Asocierea Max Boegl România SRL, Lider SC Vega 93 SRL-Sc UTI Grup SA, în valoare de 7 573.200 lei, exclusiv TVA, prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, fără respectarea  condițiilor prevăzute la art. 252 lit b) din OUG 34/2006, respectiv fără a demonstra constrângeri de natură tehnică sau a unor drepturi de exclusivitate>>. Astfel, penalizarea propusă a se aplica este de 25% din valoarea contractului suplimentar. Și în acest caz, la conducerea RA Aeroportul SA se aflau tot colegi de partid ai domnului consilier Vatră și nu înțeleg de ce același aeroport pentru care se bate acum domnia sa trebuie să plătească pentru incompetența colegilor săi.

I-aș mai aminti domnului consilier că CJ nu poate aloca bani pentru investiții la Aeroport, pentru un motiv foarte simplu și anume, renunțarea de către dl. Marius Bodea, fost director al Aeroportului Iași și coleg de partid cu dl Vatră, la Serviciul de Interes Economic General, care dădea posibilitatea finanțării. În adresa înregistrată la Consiliul Județean cu nr 39205 din 14 decembrie 2015 se stipulează că << R.A. Aeroportul Iași consideră, la acest moment, că este justificată renunțarea la compensațiile și fondurile publice alocate pentru prestarea  serviciilor de interes economic general, începând cu 01.01.2016, și își asumă obligațiile și drepturile ce decurg din aplicarea acestei măsuri >>. Mă întreb oare acest lucru nu a fost făcut tocmai pentru ca forul tutelar, adică CJ, să nu poată avea control asupra modului în care sunt cheltuiți banii și încredințate anumite contracte? Totodată, l-aș ruga pe dl Vatră să spună, tot în spațiul public, dacă a avut contracte sau nu cu Aeroportul în timpul mandatului fostului CA și care este suma acestor contracte”,  a precizat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.