Şeful CJ Iaşi vrea roboţi care să distrugă microbii în spitale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Şeful CJ Iaşi vrea roboţi care să distrugă microbii în spitale

GALERIE
robot
  • robot
- +

Managerii spitalelor ieşene s-au întâlnit ieri, de la ora 10.00, cu conducerea Consiliului Judeţean(CJ) Iaşi. Prin­cipala temă pusă în discuţie a fost cea a infecţiilor nosocomiale, care au repre­zentat întotdeauna o problemă în unită­ţile medicale.

Maricel Popa, preşedintele CJ a propus ca spitalele ieşene să achiziţioneze unul sau mai mulţi roboţi Xenex, care poate distruge microbii.

„Problema infecţiilor nosocomiale este una acută, pe care fiecare conducător de spital o ştie, dar o ţine sub preş, şi care trebuie scoasă la iveală. Spitalele din Vest folosesc roboţi Xenex pentru dezinfecţie, pe care aş vrea să le introducem şi în unităţile medicale ieşene. Pentru spitalele administrate de CJ (n. red. Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, Spitalul de Pneumoftiziolo­gie, Spitalul de Copii Sfânta Maria, Maternitatea Elena Doamna, Mater­ni­tatea Cuza Vodă şi Spitalul de Neu­rochirurgie) avem aceste dispozitive prinse în proiectul de investiţii, iar în cazul unităţilor medicale ar trebui gân­dit un proiect pentru Guvern, care să prevadă şi dotarea cu acest tip de aparatură tehnică“, a precizat Maricel Popa, preşedintele CJ.

Conform acestuia, un astfel de robot costă aproximativ 60.000 de euro şi dacă nu vor exista suficienţi bani pentru achiziţionarea unuia în toate spitalele, CJ va continua demersurile ca, printr-un program naţional, măcar la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ şi Spitalul de Neurochirurgie să fie cumpărat câte unul pentru a-i fi dovedită utilitatea.

Profesorul Carmen Do­robăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a subliniat că în cazul unităţii pe care o administrează combaterea acetstor infecţii consumă cei mai mulţi bani şi că aparatul va fi eficient şi în cazul germenilor multirezistenţi, care nu cedează la dezinfectanţii neobişnuiţi.

Întâlnirea a atins şi subiectul lipsurilor din unităţile sanitare ieşene, astfel că fiecare manager şi-a expus problemele şi proiectele pe care le are în vedere pentru perioada viitoare. Cei mai mulţi dintre aceştia au vorbit despre necesitatea dotării spitalelor cu echipamente medicale, despre spaţiile de care ar mai avea nevoie şi despre lucrările pe care le vom realiza.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.