Șeful CNCD despre cazul Colțescu: Apelativul utilizat este fără niciun dubiu unul rasist
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Șeful CNCD despre cazul Colțescu: Apelativul utilizat este fără niciun dubiu unul rasist

GALERIE
asztalos-csaba
 • asztalos-csaba
- +

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condamnă gestul arbitrului român Sebastian Colțescu, care a folosit apelativul ”negru” la adresa unui antrenor secund al echipei Istanbul Başakşehir din meciul de fotbal de miercuri seară contra lui Paris Saint Germain.

”Apelativul utilizat de arbitrul român este fără niciun dubiu unul rasist. Explicațiile acestuia cum că în limba română apelativul în speță nu are conotații rasiste, înseamnă altceva, nu stau în picioare. De ce? Chiar dacă societatea din România nu a avut o experiență istorică directă cu sclavia, discriminarea rasială, și pentru mulți cetățeni români nu e evident și clar conținutul rasist al apelativului ”negru”, acesta nu înseamnă că nu ar fi rasist”, a declarat Csaba Asztalos.

”De amintit că societatea din România a avut experiența dură a rasismului și discriminării romilor în perioada de robie, dar și după. Societatea din România nici până în zilele noastre au reparat rezonabil consecințele robiei și a altor forme de abuz și discriminare față de romi. Explicațiile arbitrului în speță îl caracterizează pe acesta, reflectă necunoașterea acestuia, faptul că nu știe că apelativul ”negru” este rasist, mai ales pentru o persoană care face parte din categoria rasială respectivă, și care a fost supusă istoric unor discriminări crunte, parte continuă și în prezent. Apelativul de ”negru” a fost și este cea mai puternică formă de etichetare și stigmatizare rasială”, a mai spus Csaba Asztalos.

În ceea ce privește apărarea lui Colțescu, șeful CNCD respinge argumentele aduse de arbitru: ”Este grav că un arbitru la un asemenea nivel, nu cunoaște aceste aspecte și reguli, în condițiile în care FIFA, UEFA și FRF de ani de zile duc o campanie puternică împotriva discriminării și combaterii rasismului în fotbal și pe stadioane, sancționând nenumărate incidente. În plină campanie a jucătorilor de susținere a luptei anti-rasism. Când președintele federației engleze de fotbal demisionează pentru un apelativ rasist folosit într-un interviu. Nu are relevanță dacă arbitrul a avut sau nu intenția de a discrimina (și cred în buna credință a acestuia), simpla utilizare a apelativului rasist are efecte discriminatorii față de persoanele vizate. Nu avem voie să distingem jucătorii pe criterii de rasă, mai ales prin apelative care istoric sunt cele mai puternice forme de etichetare și stigmatizare rasială.  Și nu putem să venim cu acel contraargument a ce se întâmplă în SUA, pentru că acolo distincția se realizează în cazul tuturor persoanelor, și a albilor, și cu apelative care nu sunt rasiste. Și atunci sosește întrebarea din partea celor care neagă că apelativul ar fi rasist: cum să-i spună? Să-i spună cum le spune și altor jucători, să nu folosească identificări rasiale. Orice jucător este om”.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X