Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şeful Consiliului Concurenţei nu are explicaţii de ce aveam preţuri aşa de mari la carburanţi

GALERIE
Chiritoiu
  • Chiritoiu
- +

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a estimat, marţi, că există şanse să aibă în ianuarie primele concluzii privind investigaţia făcută pe piaţa carburanţilor, astfel încât să înainteze şi o propunere.

Bogdan Chiriţoiu a spus, marţi, în cursul unei audieri la Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, că n-are o explicaţie privind preţurile la carburanţi, care sunt mai mari din România decât în Bulgaria, dar sub media din Uniunea Europeană (UE). Mai exact, în Bulgaria sunt cele mai mici preţuri la benzină din UE, urmată de România, iar, la motorină, România se află în a doua parte a clasamentului, sub media europeană, conform preşedintelui Consiliului Concurenţei.

Oficialul i-a dat acest răspuns senatorului ALDE Daniel Zamfir, care a afirmat că nu i se pare normal ca românii să plătească mai mult pentru benzină şi motorină decât bulgarii, în condiţiile în care 30% din acestă producţie provine din intern în România. „Pe logica mea, problema la noi este că am o firmă foarte mare. La ei e mai rău, că au o firmă şi mai mare. Lukoil-ul este mai mare decât este Petromul la noi. Vă dau dreptate, că nu am o explicaţie. Sper să o am într-o lună de zile (n.red. - în ianuarie) şi să venim cu vreo propunere”, a precizat Chiriţoiu.

Mai exact, în cursul audierilor, Chiriţoiu a precizat că OMV Petrom are o cotă de aproximativ 50% din piaţa de carburanţi, iar toate celelalte companii îşi stabilesc preţurile în funcţie de preţurile acestuia, fără să existe o înţelegere propriu zisă.

În plus, în cursul lunii octombrie, oficialul de la Autoritatea de Concurenţă a confirmat că reprezentanţii Consiliului şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice au început să studieze, dacă poate fi plafonat preţul la carburanţi pentru o anumită perioadă. În prezent, Consiliul Concurenţei analizează piaţa carburanţilor. În acest context, Zamfir i-a cerut preşedintelui Consiliului Concurenţei ca, la începutul lunii februarie, să vină în Parlament cu rezultatele analizei privind piaţa carburanţilor şi piaţa bancară. „Noi punem întrebări sectorial. Adică cerem date”, i-a răspuns Chiriţoiu, după câteva momente de pauză.

În plus, preşedintele Autorităţii de Concurenţă a subliniază că dacă Autoritatea este minţită chiar companiile mari sunt sancţionate, reamintind sancţiunea aplicată Raiffeisen Bank, care a minţit într-o scrisoare către instituţie. „Domnul preşedinte, la începutul lui februarie, vrem raportul pe carburanţi şi celelalte acţiuni la celelalte bănci în legătură cu practicile înşelătoare”, a insistat ulterior Zamfir. De această dată, Chiriţoiu nu a tăcut.

De asemenea, în cursul acestor audieri, preşedintele Consiliului Concurenţei a afirmat că Autoritatea încă procesează datele colectate acum un an de la patru mari bănci, atunci când s-a referit la durata unei investigaţii. Mai exact, autoritatea a făcut inspecţii inopinate, acum un an, la unele dintre cele mai mari patru bănci din sistemul bancar românesc, respectiv BCR, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank şi Bancpost. „Viteză în timp real nu avem. Avem forţă – amenzi mari. Oriunde în Eruopa o investigaţie din aceasta (n.red. - precum cea din domeniul bancar) ţine doi ani. Nu suntem ca ANPC”, a precizat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai menţionat că, în timpul inspecţiilor, autoritatea ia mai multe date de la companii, date pe care, ulterior, le verifică prin intermediul propriilor soft-uri. „Nouă trebuie să ne apară că Raiffeisen a vorbit cu BCR. Dacă n-am dovada comunicării între ei, nu putem. La asigurări avem faptul că au discutat între ei, la UNSAR, că piaţa merge prost şi trebuie să crească preţurile”, a detaliat Chiriţoiu. Oficialul de la Autoritatea de Concurenţă a mai spus că instituţia nu a mai pierdut niciun caz de patru ani, dar pentru acest lucru trebuie să meargă în instanţă cu dosare foarte bine puse la punct.

În plus, durata unei investigaţii este prelungită de întreaga procedură. Ulterior colectării datelor, Comisia Europeană trebuie să valideze toate cazurile mari, ca să nu fie o aplicare neunitară a legislaţiei de concurenţă. Apoi, dosarul este trimis companiilor, care au alocată o lună pentru un răspuns. „Este o problemă cu care confruntă tot sistemul european. Suntem în linie”, a mai spus Chiriţoiu. Acesta a subliniat că autorităţile de concurenţă se plâng că procedura durează prea mult mai ales în cazul sectorului IT-ului, unde tehnologia se dezvoltă foarte repede.

La începutul lunii decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a anunţat că a efectuat inspecţii inopinate la Banca Comercială Română (BCR, locul 1 al sistemului bancar, ca active), Raiffeisen Bank (4), UniCredit Bank (5), Bancpost (9) şi la alte 21 de societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale din domeniul serviciilor financiare. Inspecţiile s-au derulat în cadrul a două investigaţii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri