Şeful Consiliului Concurenţei nu are explicaţii de ce aveam preţuri aşa de mari la carburanţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Şeful Consiliului Concurenţei nu are explicaţii de ce aveam preţuri aşa de mari la carburanţi

GALERIE
Chiritoiu
  • Chiritoiu
- +

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a estimat, marţi, că există şanse să aibă în ianuarie primele concluzii privind investigaţia făcută pe piaţa carburanţilor, astfel încât să înainteze şi o propunere.

Bogdan Chiriţoiu a spus, marţi, în cursul unei audieri la Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, că n-are o explicaţie privind preţurile la carburanţi, care sunt mai mari din România decât în Bulgaria, dar sub media din Uniunea Europeană (UE). Mai exact, în Bulgaria sunt cele mai mici preţuri la benzină din UE, urmată de România, iar, la motorină, România se află în a doua parte a clasamentului, sub media europeană, conform preşedintelui Consiliului Concurenţei.

Oficialul i-a dat acest răspuns senatorului ALDE Daniel Zamfir, care a afirmat că nu i se pare normal ca românii să plătească mai mult pentru benzină şi motorină decât bulgarii, în condiţiile în care 30% din acestă producţie provine din intern în România. „Pe logica mea, problema la noi este că am o firmă foarte mare. La ei e mai rău, că au o firmă şi mai mare. Lukoil-ul este mai mare decât este Petromul la noi. Vă dau dreptate, că nu am o explicaţie. Sper să o am într-o lună de zile (n.red. - în ianuarie) şi să venim cu vreo propunere”, a precizat Chiriţoiu.

Mai exact, în cursul audierilor, Chiriţoiu a precizat că OMV Petrom are o cotă de aproximativ 50% din piaţa de carburanţi, iar toate celelalte companii îşi stabilesc preţurile în funcţie de preţurile acestuia, fără să existe o înţelegere propriu zisă.

În plus, în cursul lunii octombrie, oficialul de la Autoritatea de Concurenţă a confirmat că reprezentanţii Consiliului şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice au început să studieze, dacă poate fi plafonat preţul la carburanţi pentru o anumită perioadă. În prezent, Consiliul Concurenţei analizează piaţa carburanţilor. În acest context, Zamfir i-a cerut preşedintelui Consiliului Concurenţei ca, la începutul lunii februarie, să vină în Parlament cu rezultatele analizei privind piaţa carburanţilor şi piaţa bancară. „Noi punem întrebări sectorial. Adică cerem date”, i-a răspuns Chiriţoiu, după câteva momente de pauză.

În plus, preşedintele Autorităţii de Concurenţă a subliniază că dacă Autoritatea este minţită chiar companiile mari sunt sancţionate, reamintind sancţiunea aplicată Raiffeisen Bank, care a minţit într-o scrisoare către instituţie. „Domnul preşedinte, la începutul lui februarie, vrem raportul pe carburanţi şi celelalte acţiuni la celelalte bănci în legătură cu practicile înşelătoare”, a insistat ulterior Zamfir. De această dată, Chiriţoiu nu a tăcut.

De asemenea, în cursul acestor audieri, preşedintele Consiliului Concurenţei a afirmat că Autoritatea încă procesează datele colectate acum un an de la patru mari bănci, atunci când s-a referit la durata unei investigaţii. Mai exact, autoritatea a făcut inspecţii inopinate, acum un an, la unele dintre cele mai mari patru bănci din sistemul bancar românesc, respectiv BCR, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank şi Bancpost. „Viteză în timp real nu avem. Avem forţă – amenzi mari. Oriunde în Eruopa o investigaţie din aceasta (n.red. - precum cea din domeniul bancar) ţine doi ani. Nu suntem ca ANPC”, a precizat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai menţionat că, în timpul inspecţiilor, autoritatea ia mai multe date de la companii, date pe care, ulterior, le verifică prin intermediul propriilor soft-uri. „Nouă trebuie să ne apară că Raiffeisen a vorbit cu BCR. Dacă n-am dovada comunicării între ei, nu putem. La asigurări avem faptul că au discutat între ei, la UNSAR, că piaţa merge prost şi trebuie să crească preţurile”, a detaliat Chiriţoiu. Oficialul de la Autoritatea de Concurenţă a mai spus că instituţia nu a mai pierdut niciun caz de patru ani, dar pentru acest lucru trebuie să meargă în instanţă cu dosare foarte bine puse la punct.

În plus, durata unei investigaţii este prelungită de întreaga procedură. Ulterior colectării datelor, Comisia Europeană trebuie să valideze toate cazurile mari, ca să nu fie o aplicare neunitară a legislaţiei de concurenţă. Apoi, dosarul este trimis companiilor, care au alocată o lună pentru un răspuns. „Este o problemă cu care confruntă tot sistemul european. Suntem în linie”, a mai spus Chiriţoiu. Acesta a subliniat că autorităţile de concurenţă se plâng că procedura durează prea mult mai ales în cazul sectorului IT-ului, unde tehnologia se dezvoltă foarte repede.

La începutul lunii decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a anunţat că a efectuat inspecţii inopinate la Banca Comercială Română (BCR, locul 1 al sistemului bancar, ca active), Raiffeisen Bank (4), UniCredit Bank (5), Bancpost (9) şi la alte 21 de societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale din domeniul serviciilor financiare. Inspecţiile s-au derulat în cadrul a două investigaţii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.