Şeful de la ITM, doi inspectori, dar şi un inspector vamal, reţinuţi sub acuzaţii de luare de mită
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Şeful de la ITM, doi inspectori, dar şi un inspector vamal, reţinuţi sub acuzaţii de luare de mită

GALERIE
luare de mita
 • luare de mita
- +

Şeful ITM Ilfov, dar şi doi dintre inspectorii instituţiei şi un inspector vamal au fost reţinuţi de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită. Şeful ITM ar fi cerut de la un om de afaceri 10% din valoarea unui viitor contract pentru atribuirea preferenţială a lucrărilor vizate de contractul respectiv. Procurorii au instrumentat şi câteva fapte de luare de mită pentru punerea pe piaţă a unor măşti neconforme.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 7 decembrie 2021, a următorilor inculpaţi:

GAVRILĂ GEORGE, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),

NEAGU IULIAN-RĂZVAN, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale),

ANDREI FLORENTINA-ALINA, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale), 

COJOCARU DANIEL, inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),

asociat în cadrul unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale),

”În cursul zilei de 06 decembrie 2021, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 12 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Prahova, din care patru la sediul I.T.M. Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, a transmis, miercuri, DNA.

Procurorii arată că, în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul Gavrilă George, în calitate de şef al I.T.M. Ilfov şi ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât şi pentru inculpatul Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepţie), astfel încât I.T.M. Ilfov să atribuie în mod preferenţial un contract de lucrări.

Potrivit DNA, în zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 şi 06 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, împreună cu Neagu Răzvan Iulian, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective.

Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro). 

”La data de 6 decembrie 2021, Gavrilă George şi Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranşă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, a mai transmis DNA.

Tot în legătură cu respectivul contract, la data de 02 iulie 2021, în calitate de ordonator de credite al I.T.M. Ilfov, Gavrilă George i-ar pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport ale unor deşeuri de la locuinţa acesteia. La data de 08 iulie 2021, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare. 

”Într-un context separat, inculpatul Neagu Iulian Răzvan, în calitate de inspector de muncă în cadrul I.T.M Ilfov, la data de 14 ianuarie 2021 ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măşti faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu. Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgenţă, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măşti importate din China (1.700.000 măşti trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieţei naţionale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măştile respective nu ar fi echipamente individuale de protecţie”, a mai transmis DNA. 

Containerul respectiv fusese blocat iniţial de autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa – Agigea, întrucât nu îndeplinea condiţiile legale necesare pentru a fi introduse pe piaţă. 

Pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, inculpatul Cojocaru Daniel în calitate de inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în data de 13 ianuarie 2021, ar pretins suma de 8.700 dolari şi ar fi primit, de la acelaşi doi oameni de afaceri, prin intermediar, suma de 20.000 lei.

Similar, inculpatul Cojocaru Daniel ar mai fi pretins şi la data de 17 februarie 2021, suma de 8.700 dolari şi ar fi primit, de la acelaşi doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măşti importate din China.

După efectuarea unora dintre formalităţile vamale în Portul Constanţa – Agigea,  primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităţilor vamale. În acest context, ultima instituţie a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măştile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea şi securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul Neagu Iulian Răzvan care, în schimbul foloaselor anterior menţionate (de 2400 lei şi a unui bax de 2000 măşti faciale), ar fi emis adresa din care reieşea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar.

Într-un context separat, în alte trei împrejurări, inculpatul Neagu Iulian Răzvan ar fi pretins şi primit , în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancţiuni ori pentru a aplica sancţiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

La data de 7 decembrie 2021, cei cinci inculpaţi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti care a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor COJOCARU DANIEL, NEAGU IULIAN-RĂZVAN şi persoana fizică asociat în cadrul unei societăţi comerciale, faţă de GAVRILĂ GEORGE a dispus măsura arestului la domiciliu, iar faţă de ANDREI FLORENTINA-ALINA a fost dispusă măsura controlului judiciar. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X