Şeful DSP: La Iaşi nu se raportează toate cazurile de infecţii nosocomiale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sunt unităţi sanitare în oraş care declară, în continuare, că infecţiile intraspitaliceşti sunt sub 1%

Şeful DSP: La Iaşi nu se raportează toate cazurile de infecţii nosocomiale

GALERIE
infecţii nosocomiale
  • infecţii nosocomiale
- +

„Prima etapă în rezolvarea unei probleme este să recunoşti că ea există. Ne străduim să-i determinăm cât mai exact proporţiile“, a arătat Liviu Stafie 

Sistemul sanitar german poate lua lecţii de la cel ieşean. Conform statisticilor europene, infecţiile nosocomiale afectează între 5,1% şi 11,6% dintre pacienţi, media fiind de 7,1%. În unităţile sanitare ieşene însă, doar 1% dintre pacienţi contractează o infecţie intraspitalicească. „Vorbim evident de o subraportare a cazurilor de infecţii nosocomiale. Faptul că Iaşul se află, la nivel naţional, pe unul dintre primele locuri din acest punct de vedere, înseamnă că suntem mai aproape de adevăr. Nu înseamnă că nu se respectă condiţiile igienico-sanitare, ci că ne apropiem încet de realitate“, a spus şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Liviu Stafie. 

Conform statisticilor oficiale, în toate spitalele ieşene s-au înregistrat anul trecut 2.035 cazuri de infecţii nosocomiale. Cifra este de aproape 6 ori mai mare decât cea din 1999, când au fost raportate doar 354 de cazuri, fapt interpretat de reprezentanţii DSP ca un semn că raportările încep să se apropie de situaţia reală. În acelaşi timp, raportările de anul trecut sunt semnificativ mai mici decât cele din 2005, când s-au înregistrat oficial 2.320 de cazuri de infecţii nosocomiale.

Raportări incredibile: 0,08% la Pneumo, 0,05% la Infecţioase, 0,89% la Neuro

Pentru depistarea cazurilor de in­fecţii contractate în spitale a fost demarat în acest an un program naţional de supraveghere şi control al infecţiilor, la acesta participând zece unităţi sanitare ieşene. În sistemul „santinelă“ au fost descoperite semnificativ mai multe cazuri de infecţii spitaliceşti decât în sistemul verificărilor de rutină. În clinicile de chirurgie ale Spitalului „Sf. Spiridon“, verificările de rutină au relevat doar 88 de cazuri de infecţii, faţă de 236 descoperite în sistem santinelă. Dintre pacienţii internaţi în secţiile ATI, doar 42 ar fi contractat infecţii nosocomiale, conform verificărilor de rutină. Supravegherea sentinelă a descoperit însă alte 197.

La nivel european, 20% dintre cazurile de infecţii nosocomiale con­stă în pneumonii, iar 15% apar la nivelul plăgilor operatorii. La Iaşi, însă, în urmă cu 5 ani prevalenţa infecţiilor nosocomiale era de 0,08% la spitalul de Pneumoftiziologie, de 0,05% la cel de Boli Infecţioase, la cel de Neurochirurgie, de doar 0,89%, iar la spitalul „Sf. Spiridon“, de 0,84%. Anul trecut, procentul infecţiilor ra­portate crescuse la „Sf. Spiridon“ până la 1,66%, dar la Neurochirurgie rămăsese neschimbat. 

„În acest domeniu există încă mai multe probleme. Infecţia nosocomială trebuie recunoscută ca atare prin manifestările sale. Medicul trebuie să deceleze totodată dacă infecţia a apărut în spital, a fost adusă de afară de bolnav sau de un aparţinător sau dacă a fost cotnractată de la un coleg de salon. Oricum, este evident că aceste cazuri au început să fie raportate cu mai multă uşurinţă. Prima etapă în rezolvarea unei probleme este să recunoşti că ea există. Ne străduim să-i determinăm cât mai exact proporţiile“, a încheiat Stafie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.