Şeful Gărzii Naţional de Mediu, în cazul Arthur: Suspiciunea de braconaj există
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şeful Gărzii Naţional de Mediu, în cazul Arthur: Suspiciunea de braconaj există

GALERIE
arthur
  • arthur
- +

Şeful Gărzii Naţional de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă, referindu-se la uciderea ursului Arthur de către primţul Emanuel von und zu Liechtenstein, că automat are nişte suspiciuni atunci când nu are nicio dovadă că ursul împuşcat este cel care provoca pagube. El a precizat că nu i se pare normal ca statul să nu aibă un reprezentant atunci când are loc împuşcarea unui exemplar pentru care a fost acordată o derogare. De asemenea, a afirmat că nu i se pare normal nici ca, ”dacă o asociaţie de vânătoare obţine o derogare, să externalizeze activitatea de extragere”.

El a declarat în emisiunea online ”Judecata de acum” că iniţial a fost vorba despre ursoaice care ar fi făcut pagube.

“Acolo au fost enunţate de la bun început nişte ursoaice care au generat pagube. Ulterior a apărut ursul. Din august anul trecut, când au fost făcute estimările şi verificările în teren sumare până de curând, nu au mai existat niciun exemplar care să fi generat pagube. În contextul ăsta au apărut nişte observaţii şi pagube şi observaţii făcute de cei care au fondul de vânătoare care nu au fost fundamentate cu absolut nimic. Nu au fost fundamentate cu poze, documente, că respectivul urs ne-a făcut pagube. (...) Când faci analiza şi mergi în teren şi observi un exemplar care produce pagube, faci o descriere a exemplarului respectiv, este un urs bătrân, un urs viguros, este o ursoaică cu trei pui, faci nişte poze. Asta oricine merge în teren are un telefon cu care fotografiază. (...) Aici am suspiciuni. Când eu nu am nicio dovadă că exemplarul împuşcat e exemplarul din înregistrări video, fotografii, descrieri, automat am nişte suspiciuni”, a transmis Berceanu.

El a precizat că are nedumeriri şi legate de modul cum se acţionează în teren.

“Am nedumeriri legate de modul cum se acţionează în teren, Hârtiile care se fac şi respectivele observaţii ajung şi sunt însuşite de un reprezentant al Gărzii de Mediu şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Oamenii care îşi asumă o asemenea responsabilitate că semnează trebuie să se regăsească şi în momentul recoltării atunci când în teren de facto se află doar vânătorul şi asociaţia de vânătoare. Nu mi se pare normal ca statul care face actele până în momentul respectiv, în momentul împuşcării să nu aibă niciun specialist care să zică ”Asta e exemplarul sau nu este exemplarul pe care noi îl căutăm””, a transmis şeful Gărzii de Mediu.

El consideră că în cazul ursului Arthur există suspiciunea de braconaj.

“Dacă nu aveam nicio suspiciune sau dacă nici ceilalţi care fac control acum nu aveau nicio suspiciune, cazul s-ar fi încheiat. Sunt nişte suspiciuni un pic mai jos decât rezonabile, dar ele există că m-am uitat şi pe documente şi nu îmi par foarte bine întocmite şi atunci suspiciunea principală de braconaj există, am declarat că am această suspiciune şi vreau să văd că instituţiile statutului care fac analiza cazului şi se ocupă de caz mi le infirmă”, a explicat Octavian Berceanu.

Berceanu a fost întrebat dacă i se pare normal ca, în cazurile în care o asociaţie de vânătoare obţine o derogare, să externalizeze activitatea de extragere, răspunzând: “Nu mi se pare normal, mi se pare anormal şi trebuie rezolvat”.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.