Şeful ITM Ilfov, prins de DNA în timp ce primea mită
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Şeful ITM Ilfov, prins de DNA în timp ce primea mită

GALERIE
George Gavrilă
 • George Gavrilă
- +

George Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost prins în timp ce primea mită pentru atribuirea unui contract, a informat, miercuri, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de marţi, a mai multor persoane: George Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale); Iulian-Răzvan Neagu, inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, pentru trei infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale); Florentina-Alina Andrei, inspector de muncă tot în cadrul ITM Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale); Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).

În acelaşi dosar a fost reţinut şi un asociat în cadrul unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale),

DNA informează că luni au fost efectuate percheziţii domiciliare în 12 locaţii situate în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova, din care patru la sediul ITM Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

 

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada 18 mai - 13 septembrie, George Gavrilă, în calitate de şef al ITM Ilfov şi ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât şi pentru Iulian Răzvan Neagu (membru în comisia de recepţie), astfel încât ITM Ilfov să atribuie în mod preferenţial un contract de lucrări.

"În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie şi 6 decembrie, George Gavrilă ar fi primit, împreună cu Răzvan Iulian Neagu, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către ITM Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro). Luni, Gavrilă George şi Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranşă din mita convenită, 3.000 lei, respectiv 2.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante", arată DNA.

Tot în legătură cu respectivul contract, anchetatorii spun că la data de 2 iulie, în calitate de ordonator de credite al ITM Ilfov, Gavrilă i-ar pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport a unor deşeuri de la locuinţa acesteia, iar la data de 8 iulie, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.

Într-un context separat, notează procurorii, Iulian Răzvan Neagu, în calitate de inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, la data de 14 ianuarie ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021 ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 de măşti faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

"Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgenţă o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măşti importate din China (1.700.000 măşti trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea ITM (autoritate de supraveghere a pieţei naţionale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măştile respective nu ar fi echipamente individuale de protecţie", menţionează procurorii.

Containerul respectiv fusese blocat iniţial de autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa - Agigea, întrucât produsele nu îndeplineau condiţiile legale necesare pentru a fi introduse pe piaţă.

"Pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, Daniel Cojocaru, în calitate de inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în data de 13 ianuarie, ar pretins suma de 8.700 dolari şi ar fi primit, de la acelaşi doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei", afirmă procurorii anticorupţie.

Similar, spune DNA, Daniel Cojocaru ar mai fi pretins şi la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari şi ar fi primit, de la aceiaşi doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măşti importate din China.

"După efectuarea unora dintre formalităţile vamale în Portul Constanţa - Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităţilor vamale. În acest context, ultima instituţie a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măştile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea şi securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar, pe inspectorul Iulian Răzvan Neagu care, în schimbul foloaselor anterior menţionate (de 2.400 lei şi a unui bax de 2.000 măşti faciale), ar fi emis adresa din care reieşea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar", precizează anchetatorii.

Într-un context separat, în alte trei împrejurări, procurorii spun că Iulian Răzvan Neagu ar fi pretins şi primit, în mod individual sau împreună/pentru colega sa Florentina-Alina Andrei, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancţiuni ori pentru a aplica sancţiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

Marţi, cei cinci au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a lui Daniel Cojocaru, Iulian Răzvan Neagu şi a asociatului în cadrul unei societăţi comerciale, faţă de George Gavrilă a dispus măsura arestului la domiciliu, iar faţă de Florentina-Alina Andrei a fost dispusă măsura controlului judiciar, mai informează DNA. AGERPRES

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X