anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Şeful judeţului, acuzat că repară drumurile în funcţie de cât de mare au gura primarii PSD

GALERIE
Alexe, Vatra si gropile din asfaltul DJ-urilor1
 • Alexe, Vatra si gropile din asfaltul DJ-urilor1
- +

Liberalii acuză „intervenţii“ la şeful CJ pentru repararea drumurilor.La Ţibăneşti, de exemplu, s-au aprobat reparaţii şi plombări imediat ce primăriţa i-a trimis poze lui Maricel Popa, apoi a postat pe Facebook mulţumiri. Între timp, cei nemulţumiţi de starea carosabilului pot doar să reclame Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor: lipsa lucrărilor de întreţinere se sancţionează cu amendă.

La şedinţa CJ de săptămâna aceasta, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor le-a răspuns consilierilor din opoziţie că urmează să fie întocmită o listă cu sectoarele de drum care necesită lucrări de întreţinere. La aceeaşi şedinţă, pe ordinea de zi au fost incluse doar plombări între Podu Iloaiei şi Henci şi turnarea de covoare bituminoase pe mai mult de jumătate din drumul de la Voineşti la Glodenii Gândului.

De menţionat că, în 2016, pentru refacerea aceloraşi sectoare de drum s-au cheltuit 6,1 milioane de lei - dar preşedintele CJ a acuzat atunci firma care a câştigat licitaţia că nu a respectat „nici caietul de sarcini, nici cartea tehnică, nici angajamentele constructorului, nici standardele tehnice“.

Acum, consilierul judeţean Romeo Vatră (PNL) susţine că proiectul pentru reparaţii pe drumul respectiv „s-a acordat pe sub mână“: „M-aş fi aşteptat să avem (la şedinţa CJ de marţi, n.r.) un calup de drumuri propuse pentru reparaţii. Din păcate, pe ultima sută de metri, ne-a fost strecurat un proiect pentru repararea celor două drumuri“.

Romeo Vatră a arătat pagina de Facebook a primăriţei comunei Ţibăneşti (care include satul Glodenii Gândului), unde Aurica Cobuz îi mulţumeşte public preşedintelui CJ:

„Alaltăieri, luni, i-am trimis pozele de mai jos domnului Maricel Popa! Ieri (marţi, n.r.), în şedinţa CJI, s-a aprobat începerea lucrărilor de reparaţie la această porţiune de drum (...). Era şi timpul! Mulţumim domnului Preşedinte, mulţumim doamnelor şi domnilor consilieri judeţeni! În discuţiile avute cu domnul director Babliuc, de la Direcţia judeţeană de drumuri, reparaţiile vor începe imediat ce se încălzeşte. Doamne ajută!“. „Când a avut timp domnul Babliuc să evalueze drumul spre Ţibăneşti şi de ce nu a găsit timp şi pentru cel de la Breazu?“, a întrebat consilierul liberal, referindu-se la DJ 282.

Dacă asfalt nu e, măcar amendă să fie

Până la completarea listei drumurilor care necesită reparaţii, cu sau fără cereri şi mulţumiri pe Facebook, menţionăm că, la nivelul DJADP există un acord cadru aprobat anul trecut, în vigoare din august, prin care lucrările de reparaţii sunt „acoperite“ inclusiv pentru 2018.

Cu alte cuvinte, conform celor spuse chiar de Sorin Babliuc, şeful DJADP, un ordin de începere a lucrărilor poate fi semnat practic oricând, fără să mai fie nevoie să treacă prin hăţişul birocratic al licitaţiilor. Legislaţia prevede că „drumurile trebuie să fie semnalizate şi menţinute în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă de către administratorul drumului“ (art. 40, OG 43/1997).

Mai mult, constituie contravenţie „neasigurarea stării de viabilitate a părţii carosabile potrivit standardelor în vigoare“ (art. 105, OUG 195/2002). Iar, „pentru menţinerea stării de viabilitate a drumului, în intervalul duratei normale de funcţionare (iniţială sau între două reparaţii capitale), se execută lucrări de întreţinere şi reparaţii curente“ (Decizia nr. 13 din 2002 a Administraţiei Naţionale a Drumurlor, actuala CNAIR).

Practic, până la atribuirea unor lucrări, răspunderea pentru starea proastă a drumurilor este a DJADP. Prin urmare, cei nemulţumiţi pot să depună plângere la Poliţie pentru drumurile prost întreţinute.  Am încercat ieri să obţinem un punct de vedere de la DJADP şi o estimare a termenului până la care va fi alcătuită lista drumurilor de reparat, dar fără succes.

Citadin s-a apucat de treabă prin oraş

Fenomenul „craterelor“ nu a ocolit străzile din municipiul Iaşi. „Am început deja plombările cu mixtură stocabilă“, ne-a declarat directorul Citadin, Marius Ionescu. „Vorbim de gropile adânci, nu de cele superficiale, respectiv cele mai mici de 2 cm“, a precizat el. Şeful Citadin a enumerat câteva dintre străzile pe care s-a intervenit: Petre Ispirescu, Stejar, Libertăţii, Iaşi - Voineşti, bd. Poitiers, varianta Rediu, Aurel Vlaicu.

„Începând de azi (ieri, n.r.), am scos mai multe echipe la treabă“, ne-a asigurat el în privinţa ritmului lucrărilor.

66 de morţi şi 375 de răniţi, în 2017, pe drumurile judeţului

Judeţul Iaşi se încadrează la categoria „Aşa nu“, când vine vorba de infrastructura rutieră. Deputatul Costel Alexe a argumentat această afirmaţie nu doar cu binecunoscuta lipsă a unei autostrăzi, a unei şosele de centură şi a unor drumuri bune, ci şi cu numeroasele accidente grave petrecute pe drumurile din judeţ: 399 pe parcursul anului trecut, soldate cu 66 de morţi şi 375 de răniţi. În ultimii cinci ani, au fost 1.893 de astfel de evenimente, în care au murit 258 de oameni, iar 1.889 au fost răniţi.

Ministerul Afacerilor Interne, care a furnizat datele citate de Costel Alexe, indică drept motive indisciplina pietonilor, neacordarea de prioritate şi viteza. Ultima cauză dispare însă, după iarna abia încheiată: starea deplorabilă a multor drumuri este cel mai bun „remediu“ contra vitezei excesive.

Deputatul liberal a făcut apel la Maricel Popa ca, în calitate de preşedinte al PSD Iaşi şi de preşedinte al CJ, să facă toate demersurile necesare pentru emiterea unei hotărâri de guvern pentru deblocarea fondurilor necesare construirii şoselei de centură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.