Șeful NATO le cere aliaţilor să dea voie Ucrainei să atace ținte din Rusia cu armament primit din Occident. „Autoapărarea este legală”

sâmbătă, 25 mai 2024, 15:50
3 MIN
 Șeful NATO le cere aliaţilor să dea voie Ucrainei să atace ținte din Rusia cu armament primit din Occident. „Autoapărarea este legală”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor să ridice interdicţiile impuse Ucrainei de a efectua atacuri pe teritoriul Rusiei cu armament primit din Occident. Autoapărarea Ucrainei este ligitimă și legală, afirmă Stoltenberg. Ucraina le cere aliaţilor săi, în special Statelor Unite, să o autorizeze să folosească armamentul pe care aceştia i-l furnizează împotriva unor ţinte militare pe teritoriul rus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu acordat revistei britanice The Economist că este de aceeaşi părere cu ucrainenii. „A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, „aproape de frontieră”, a declarat Stoltenberg în interviu, potrivit Le Monde, preluată de News.ro. „Luarea Ucrainei posibilităţii de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere”, a pledat șeful NATO. „Unii aliaţi au ridicat deja aceste restricţii”, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la Marea Britanie.

Însă mai mulţi aliaţi ai Kievului, ca Statele Unite, refuză în continuare acest lucru. „Dacă refuzaţi Ucrainei dreptul de a lovi ţinte militare pe teritoriul (rus), atunci le devine complicat să-şi impună respectarea dreptului de a se apăra”, subliniază Stoltenberg. „Această autoapărare este înscrisă în Carta ONU, ea este legală şi este legitimă”, iar NATO vrea să ajute Ucraina să-şi impună respectarea acestui drept, anunţă el. „Acest lucru include posibilitatea de a lovi ţinte pe teritoriul rus, atunci când sunt ţinte militare şi legitime”, argumentează secretrul general al NATO.

Marea Britanie și-a dat acceptul

Liniile roşii impuse Ucrainei de către aliaţii săi au început să se şteargă una câte una. Ţările din Occident interzic Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, în 2022, să folosească armamentul pe care îl furnizează pentru a ataca teritoriul rus, pentru a reduce riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare. Însă, la începutul lui mai, Marea Britanie a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic – rachetele de croazieră de tip Storm Shadow – pentru a lovi pe teritoriul rus. Statele Unite ar putea lua, la rândul lor, această decizie, potrivit The New York Times (NYT). Vineri, deputatul MoDem Jean-Louis Bourlanges, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Adunarea Naţională, a îndemnat Franţa să „iasă din rezervă” şi să-şi schimbe poziţia în această chestiune, scrie Le Figaro. „Această schimbare de doctrină este perfect legitimă, în măsura în care pune capăt unei asimetrii inacceptabile între situaţia agresatului şi cea a agresorului”, a justificat el. Franţa livrează Ucrainei rachete de croazieră de tip Scalp – versiunea franceză a Storm Shadow.

„Nu suntem implicaţi în mod direct”

Ucraina a folosit, în ultimele luni, în principal drone produse local, cu capacităţi limitate, în atacuri pe teritoriul Rusiei. Într-un interviu acordat AFP vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat, la rândul său ca aliaţii Ucrainei să îl autorizeze să folosească armele furnizate aşa cum doreşte. Volodimir Zelenski dă asigurări că acest armament va fi folosit ca armament defensiv. Rusia ia această ameninţare în serios. După ce Londra a autorizat Kievul, Kremlinul a ameninţat să lovească ţinte militare britanice „pe teritoriul Ucrainei şi nu numai”.

Joi, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, avertiza că o decizie asemănătoare a Statelor Unite ar reprezenta o „escaladare”. Jens Stolteberg este, de altfel, conştient de acest lucru. „Trebuie să împiedicăm acest război să devină un conflict între Rusia şi NATO în Europa”, a declarat el pentru The Economist. „Însă noi nu suntem implicaţi în mod direct de pe teritoriul NATO în operţiuni de luptă în Ucraina”, a mai subliniat secretarul general al NATO.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii