anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Şeful ONU avertizează că există riscul extinderii războiului din Ucraina

GALERIE
Guterres
  • Guterres
- +

Pe măsură ce "riscul de escaladare" în Ucraina creşte, lumea se îndreaptă "cu ochii larg deschişi" spre "un război mai amplu", a avertizat luni secretarul general al ONU într-un discurs lipsit de optimism, în care şi-a prezentat priorităţile pentru 2023, relatează AFP.

Războiul din Ucraina, criza climatică, sărăcia extremă sunt câteva dintre marile teme de îngrijorare. "Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaiîntâlnite în timpul vieţii noastre", a declarat Antonio Guterres în faţa Adunării Generale a ONU.

Potrivit oamenilor de ştiinţă care gestionează ceasul apocaliptic, omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârşitul ei, acul ceasului metaforic fiind acum cu 90 de secunde înainte de miezul nopţii, a menţionat secretarul general al ONU, considerând că este un semnal de alarmă.

"Trebuie să ne trezim şi să ne apucăm de treabă", a insistat el, prezentând o listă de probleme urgente pentru 2023.

În fruntea listei se afla războiul din Ucraina. "Perspectivele de pace se diminuează tot mai mult. Riscurile unei noi escaladări şi a vărsării de sânge continuă să crească. Mă tem că lumea nu se îndreaptă ca somnambulul spre un război mai amplu, ci mă tem că de fapt o face cu ochii larg deschişi", a spus Guterres. El este îngrijorat şi din cauza altor ameninţări la adresa păcii, de la conflictul israeliano-palestinian la Afganistan, Myanmar, Sahel şi Haiti.

"Dacă toate ţările şi-ar îndeplini obligaţiile care le revin în temeiul Cartei ONU, dreptul la pace ar fi garantat", a insistat el, plasând respectul pentru drepturile omului în centrul acestor valori.

În sens mai larg, Guterres a denunţat lipsa de "viziune strategică" şi "înclinaţia" factorilor de decizie politică şi economică de a avea obiective pe termen scurt: următoarele alegeri, următoarea manevră politică pentru a se agăţa de putere sau preţul acţiunilor de a doua zi: "Această gândire pe termen scurt nu este doar profund iresponsabilă, ci şi imorală", a spus Guterres.

Subliniind, în schimb, necesitatea de a se gândi la generaţiile viitoare, el şi-a reiterat apelul pentru o "transformare radicală" a arhitecturii financiare globale. "Este ceva fundamental în neregulă cu sistemul nostru economic şi financiar", a insistat el, arătând responsabilitatea acestuia pentru creşterea sărăciei şi a foametei, pentru decalajul dintre bogaţi şi săraci sau pentru povara datoriei ţărilor în curs de dezvoltare. "Fără reforme fundamentale, cele mai bogate ţări şi persoane vor continua să acumuleze bogăţie, lăsând doar firimituri pentru comunităţile şi ţările din Sud”, a arătat Antonio Guterres.

De asemenea, acesta a atacat din nou sectorul combustibililor fosili: "Dacă nu puteţi planifica o cale credibilă către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, cu obiective pentru 2025 şi 2030 care să acopere toate operaţiunile dumneavoastră, nu ar trebui să fiţi în afaceri”, a spus secretarul general al ONU.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.