Seful OPC denunta presiunile tandemului Oprisan – Baesu

joi, 13 martie 2003, 00:00
4 MIN
 Seful OPC denunta presiunile tandemului Oprisan – Baesu

Un nou scandal politic ia amploare in Vrancea, odata cu solicitarea prefectului George Baesu, adresata Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, de eliberare din functie a inspectorului sef al OPC Vrancea, Dumitru Dila. Unul dintre opozantii recunoscuti ai ex-presedintelui PSD Vrancea, Marian Oprisan si prefectului Baesu, Dila este acuzat, in urma unui control al Directiei Sanitar Veterinare, ca ar fi comercializat, in magazinul pe care il detine in cartierul Sud, carne fara documente de provenienta si cu incalcarea normelor igienico-sanitare. In replica, Dumitru Dila declara ca este vorba despre o vendeta a celor doi sefi ai administratiei, pe care i-a criticat in mai multe rinduri si la ordinele carora nu s-a conformat. Azi este asteptata la Focsani, pentru a verifica situatia, insasi Rovana Plumb, ministru secretar de stat, sefa ANPC.
„Am cerut eliberarea din functie. Motivul este ca prin actiunile domniei sale din aceasta saptamina, cind s-a adresat directorului DSV Vrancea pentru a influenta verificarile in legatura cu o societate comerciala, pun intr-o lumina proasta intreaga institutie si activitatea OPC Vrancea. Eu, in calitate de prefect, nu pot permite acest lucru. Am avut anul trecut o discutie, dar de atunci lucrurile s-au schimbat mult in ceea ce-l priveste si am avut o colaborare buna”, declara prefectul George Baesu despre decizia pe care a luat-o in cazul colegului sau de partid, vicepresedinte al PSD Vrancea, Dumitru Dila. De mentionat ca numele sefului OPC a fost vehiculat in ultimele saptamini, ca posibil inlocuitor al prefectului in eventualitatea, tot mai probabila, a remanierii lui George Baesu. Intrat in PSD in urma fuziunii dintre PDSR si PSDR-ul vrincean pe care l-a condus, Dila se bucura la Bucuresti de sustinerea vicepresedintelui PSD Alexandru Athanasiu, fostul sau sef de partid. De altfel, la verificarea pe care grupul operativ al PSD „Rus-Athanasiu-Georgescu”, Dumitru Dila a fost unul dintre putinii membri ai Delegatiei Permanente a filialei Vrancea care a denuntat excesele liderului politic de la acea vreme, Marian Oprisan.
Dila contraataca
„Ceea ce s-a intimplat la Focsani in ultimele zile este o actiune dirijata, datorita faptului ca eu, ca sef al unei institutii, nu dau voie inspectorilor mei sa faca controale dirijate, la comanda unor interese meschine si a unor interese de grup. Este o actiune comandata, a unor cercuri din administratia judetului Vrancea, care m-au amenintat inca de acum doua saptamini ca-mi vor declara razboi deschis pentru ca nu raspund acestor interese”, spune Dumitru Dila.
Seful OPC Vrancea a declarat pentru „Ziarul de Vrancea” ca a fost amenintat de catre prefectul George Baesu cu „trimiterea pe cap a PNA-ului”. „Relatiile dintre mine si domnul George Baesu s-au inrautatit dupa ce dumnealui a ajuns prefect. Isi depaseste atributiile si, de multe ori, mi-a cerut lucruri imposibile”, declara Dila. Acuzele sefului OPC Vrancea se extind asupra celor doi cumetri din fruntea judetului, Marian Oprisan si George Baesu si a subprefectului Nicolae Marculescu.
Marian Oprisan: „Baiatule, iti declar razboi pe fata”
Dumitru Dila afirma ca acelasi tip de presiuni a fost exercitat asupra lui si de presedintele Consiliului Judetean. „Acum vreo zece zile am fost sunat de presedintele Consiliului Judetean si pus sa dau un drept la replica pentru ca mi-a aparut numele intr-un ziar local. Deci mi-a aparut doar numele si n-am considerat de cuviinta ca trebuie sa dau acel drept la replica. I-am spus: domnule presedinte, eu nu intru in jocuri meschine, nu vreau sa intru intr-un razboi cu presa si cu asta am terminat. Dupa citeva zile iar m-a sunat: ?Mitica, ai dat drept la replica?? (…) Mi-a spus: ?Atunci, baiatule, iti declar razboi pe fata?. Daca tot m-ati intrebat, v-am spus cine mi-a declarat razboi pe fata”, sustine Dumitru Dila.
Comenzi politice impotriva PD si PNL
Dumitru Dila a declarat ieri, pentru „Ziarul de Vrancea”, ca a intrat in colimatorul tandemului Baesu-Oprisan, pentru ca refuza sa foloseasca institutia pe care o conduce in razboaiele personale pe care le au cei doi cu diversi opozanti sau cu mediul de afaceri: „Mi-au spus sa-l execut pe Vraciu (Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea-n.r.), mi-au spus sa-l execut pe Zanfir (patronul Supermarket-ului din Sud). Dupa ce Zanfir a sponsorizat „Miss Vrancea 2002″ m-a sunat subprefectul si a spus sa fac ceva cu procesul verbal. Dupa ce a vazut ca a fost control, n-a platit controlul la mine, ci a sponsorizat Miss-ul. Imediat m-a sunat subprefectul si a spus sa rezolv procesul verbal al lui Zanfir. Pe corect i-am dat amenda. Tot George Baesu m-a trimis la firma lui Busca, sa-i spuna Busca lui ?cind s-a imbatat si a cazut sub bar, sub masa?”.
Noul scandal din curtea PSD Vrancea probeaza o data in plus problema „Oprisan” pe care o are filiala judeteana a partidului de guvernamint. Dumitru Dila pare sa fi intrat, alaturi de Ciprian Nica si Gheorghe Bercea, pe lista neagra a lui Oprisan, a carui autoritate a ramas nestirbita dupa ultima demisie din fruntea organizatiei judetene. Vizita de astazi de la Focsani a Rovanei Plumb, sefa lui Dila, are sanse egale sa simplifice sau sa complice situatia de la OPC Vrancea. „Ziarul de Vrancea” va dezvalui, in numerele sale viitoare, mecanismul prin care organele de control ale statului stau la cheremul sefilor administratiei, care le folosesc pentru a plati polite adversarilor politici. (Violeta DINU, Mircea NISTOR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii