anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Şeful PNL Iaşi, Alexandru Muraru, a sesizat Poliţia şi Parchetul în cazul demolării Hanului Trei Sarmale

GALERIE
demolare trei sarmale
 • demolare trei sarmale
- +

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susţine că a primit cu indignare vestea demolării Hanului Trei Sarmale din Iaşi şi a anunţat că a sesizat Poliţia şi Parchetul în acest caz. Totodată, el cere Primăriei să facă ordine în cadrul Departamentului de urbanism al municipalităţii.

"Am sesizat oficial Poliţia si Parchetul pentru demolarea ilegală şi barbară a imobilului simbol a istoriei Iaşului - Hanul Trei Sarmale. Ca ieşean şi ca fost director al Institutului Naţional al Patrimoniului, am primit cu indignare vestea demolării Hanului Trei Sarmale, clădire cu puternică încărcătură simbolistică pentru istoria culturală a Iaşului. Chiar dacă această construcţie nu a fost clasificată în categoria monumentelor istorice, aceasta a fost mereu parte a tezaurului arhitectural şi contribuit la identitatea patrimonială a Iaşului", se arată într-un comunicat transmis de liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

El consideră că "intrarea abuzivă şi neautorizată cu buldozerul peste unul din cele mai emblematice repere istorice ale Iaşului trebuie supusă rigorilor legii" şi cere autorităţilor să elucideze cât mai repede circumstanţele în care s-a produs "actul de distrugere iremediabilă" a Hanului Trei Sarmale.

Cititi si:  Iată ce a mai rămas din vestitul Han Trei Sarmale

"Luând în considerare faptul că proprietarul nu avea autorizaţie de demolare, iar prin actele emise de autorităţile locale acesta era răspunzător pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale, reabilitare, extindere şi refuncţionalizare, se întrunesc elemente de suspiciune pentru încălcarea legii", susţine deputatul liberal Alexandru Muraru.

Totodată, Muraru consideră că Primăria Municipiului Iaşi trebuie să facă ordine în cadrul Departamentului de urbanism, astfel încât acest serviciu să iasă din pasivitate şi să pună de urgenţă toate documentele de interes la dispoziţia publicului şi a organelor de anchetă pentru a face claritate în acest caz.

Cititi si: Bogdan Cojocaru, prefect de Iaşi, a cerut instituţiilor să verifice legalitatea demolării Hanului Trei Sarmale

Tot miercuri, prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut instituţiilor deconcentrate din Iaşi să verifice legalitatea demolării Hanului Trei Sarmale din municipiu, el precizând că haosul din zona de urbanism a Iaşiului trebuie să înceteze. Hanul Trei Sarmale din Iaşi, unul din cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei, frecventat de-a lungul timpului de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Păstorel Teodoreanu, a fost demolat de proprietarul actual al clădirii, fără a exista vreo autorizaţie în acest sens din partea primăriei.

Clădirea în care funcţiona Hanul Trei Sarmale, situată în zona Bucium din municipiul Iaşi, a fost demolată marţi seară cu un buldozer, edilul Mihai Chirica afirmând că nu a fost emisă vreo autorizaţie de demolare din partea Primăriei.

Cititi si: Ce se întâmplă? Hanul Trei Sarmale a fost demolat fără autorizație!

Imagini surprinse în timpul demolării clădirii au apărut pe reţelele sociale, stârnind critici vehemente din partea ieşenilor. Oamenii au comentat că este vorba despre o clădire emblematică a Iaşiului şi că ar fi trebuit refăcută, nu demolată. Primarul Iaşiului Mihai Chirica a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Hanul Trei Sarmale nu era o colibă, ci o construcţe emblematică pentru Iaşi şi că această clădire nu trebuia demolată.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.