Şeful PNL Iaşi sare la „beregata” lui Vladimir Putin: „Un semnificativ război hibrid”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Şeful PNL Iaşi sare la „beregata” lui Vladimir Putin: „Un semnificativ război hibrid”

GALERIE
muraru putin
  • muraru putin
- +

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, susţine că Basarabia nu a fost ocupată de România în 1918, aşa cum afirmă preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice şi realităţi istorice.

Deputatul liberal Alexandru Muraru precizează, într-un comunicat de presă, că "revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut şi denaturarea adevărului istoric nu fac decât să consolideze realitatea că naraţiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federaţia Rusă".

"Articolul de opinie al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, intitulat «Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainenilor» (articol publicat pe 12 iulie pe site-ul oficial al preşedinţiei ruse – n.r.), în care face trimitere şi la Bucovina de Nord şi Basarabia, iar despre cea din urmă spune că «a fost ocupată de către România în 1918», la finalul Primului Război Mondial - reprezintă o altă denaturare semnificativă a adevărului istoric şi o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate şi democraţie pentru Basarabia. Bucovina a făcut parte din ţinutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la Bucureşti din 1812 de către Imperiul Rus”, afirmă deputatul Alexandru Muraru, lider al PNL Iasi.

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei adaugă că "desăvârşirea unităţii naţionale a românilor la 1918 s-a înfăptuit prin actele de unire de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în timp ce tratatele de pace care le-au dat consacrarea internaţională au fost semnate în anii 1919-1920".

"Aşadar, România nu a «ocupat» Basarabia şi nici Bucovina de Nord în 1918, ci le-a realipit în urma unor procese democratice prin care populaţia majoritar românească din aceste provincii şi-a exprimat dorinţa de unire cu Regatul României. Spre deosebire de raptul teritorial la care ruşii au recurs atunci când au anexat samavolnic teritoriul dintre Prut şi Nistru, unirea cu Regatul României de la 1918 s-a realizat pe baza dreptului autodeterminării şi în urma votului Sfatului Ţării care era cel mai reprezentativ organism politic al cetăţenilor din Basarabia. Acest vot a fost liber şi democratic”, mai precizează Alexandru Muraru.

El consideră că Bucovina de Nord şi Basarabia au fost anexate de către Rusia sovietică în urma pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939 pe care "tezele centrale şi discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească".

"Aceste puncte de vedere enunţate de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care utilizează revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut şi denaturarea adevărului istoric fac parte din recuzita istoriografică cunoscută post-sovietică rusă de aproape 100 ani, un semnificativ război hibrid, şi au rolul de a construi naraţiuni istorice false pentru a-şi justifica visele post-imperiale, expansioniste, care încearcă să conteste realităţile geopolitice stabilite prin tratatele internaţionale şi principiile democratice pe baza cărora s-au construit şi funcţionează statele şi instituţiile secolelor XX-XXI”, adaugă deputatul Alexandru Muraru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.