Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şeful PNL susţine că nu este împotriva înfiinţării Agenţiei Naţionale pentru Infrastructura în Sănătate

GALERIE
constructie spital
  • constructie spital
- +

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, a declarat că în Programul de guvernare este prevăzută înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru Infrastructura în Sănătate şi că aceasta va furniza asistenţă tehnică entităţilor care au nevoie de acest serviciu. Deocamdată nu s-a stabilit cum va fi înfiinţată şi nici cine o va coordona.

”Am discutat de acea Agenţie, din punctul nostru de vedere nu suntem împotrivă, Agenţia este inclusă în Programul nostru de guvernare, dar ca să furnizeze asistenţă tehnică. Ceea ce am solicitat noi este ca să nu existe nicio legătură cu privire la proiectele de reconstrucţie a spitalelor sau de modernizare a spitalelor, între această Agenţie care se înfiinţează şi proiectele care se finanţează. Punctul nostru de vedere e foarte clar şi asta a fost şi înţelegerea pe care am avut-o la nivelul coaliţie, este acela că proiectele de spitale noi, toate procedurile pentru construcţia de spitale noi vor fi derulate de entităţile care au în subordine spitalele respective: consilii judeţene, consilii municipale, Ministerul Sănătăţii. Eu am spus un lucru foarte simplu, noi nu putem să implementăm proiectele din PNRR prin intermediul unei Agenţii care are ca deadline finalul anului 2022 în condiţiile în care obligaţia noastră, conform regulamentului privind PNRR este acela de a contracta 70 la sută din valoarea sumelor care ne sunt alocate, semnarea contractelor de finanţare până la finele 2022”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă această Agenţie va fi înfiinţată prin Ordonanţă de Urgenţă, Orban a precizat că urmează să se ia o decizie în acest sens.

”Noi am primit un proiect de lege, adoptat de Guvern, cu privire la dreptul de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare. Le-am comunicat colegilor de la USR care au venit cu un amendament ca să includă în proiectul de lege, noi nu am putut să susţinem un astfel de amendament atâta timp cât nu am avut un punct de vedere al Guvernului, în condiţiile în care, la nivelul Guvernului, între premier şi vicepremier, se cade de comun acord asupra posibilităţii introducerii în legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe şi acest punct, dar repet, punctul de vedere trebuie să vină de la guvern, nu de la un partid aflat în coaliţie şi care nu a discutat cu noi subiectul respectiv”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a mai precizat că această Agenţie va furniza asistenţă tehnică: ”Furnizează asistenţă tehnică pentru toate entităţile care apelează la această agenţie. Aceasta va face obiectul unui proiect de ordonanţă care va fi supus dezbaterii publice şi va fi adoptat de guvern, dacă se agrează, la nivelul Guvernului, să fie trecută în legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe. Dacă guvernul nu va accepta includerea în lege, probabil se va adopta un proiect de lege care va fi dezbătut în parlament”.

Întrebat, de asemenea, cine va conduce această Agenţie, Orban a declarat că nu doreşte să se pronunţe în acest sens.

”Aş prefera să nu mă pronunţ. Noi am discutat la nivelul coaliţiei ca implementarea proiectelor de construcţie sau modernizare a spitalelor să fie derulate de entităţile care au spitalele în subordine şi aşa rămâne. Înfiinţarea Agenţiei este trecută în programul de guvernare, aşa cum este trecută, o agenţie care oferă sistenţă tehnică la cerere. Forma acestei agenţii va fi stabilită în cadrul proiectului de lege sau în proiectul OUG care se va dezbate şi apoi va fi adoptat de guvern”, a declarat Orban.

Premierul Florin Cîţu (PNL) şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă (USR PLUS), au făcut declaraţii contradictorii despre Agenţia Naţională pentru Infrastructura în Sănătate. În timp ce premierul afirmă că nu s-a ajuns la un acord în coaliţie, Mihăilă susţine că proiectul face parte din Programul de guvernare, negociat în coaliţie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri