Şeful PNL susţine că nu este împotriva înfiinţării Agenţiei Naţionale pentru Infrastructura în Sănătate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Şeful PNL susţine că nu este împotriva înfiinţării Agenţiei Naţionale pentru Infrastructura în Sănătate

GALERIE
constructie spital
  • constructie spital
- +

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, a declarat că în Programul de guvernare este prevăzută înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru Infrastructura în Sănătate şi că aceasta va furniza asistenţă tehnică entităţilor care au nevoie de acest serviciu. Deocamdată nu s-a stabilit cum va fi înfiinţată şi nici cine o va coordona.

”Am discutat de acea Agenţie, din punctul nostru de vedere nu suntem împotrivă, Agenţia este inclusă în Programul nostru de guvernare, dar ca să furnizeze asistenţă tehnică. Ceea ce am solicitat noi este ca să nu existe nicio legătură cu privire la proiectele de reconstrucţie a spitalelor sau de modernizare a spitalelor, între această Agenţie care se înfiinţează şi proiectele care se finanţează. Punctul nostru de vedere e foarte clar şi asta a fost şi înţelegerea pe care am avut-o la nivelul coaliţie, este acela că proiectele de spitale noi, toate procedurile pentru construcţia de spitale noi vor fi derulate de entităţile care au în subordine spitalele respective: consilii judeţene, consilii municipale, Ministerul Sănătăţii. Eu am spus un lucru foarte simplu, noi nu putem să implementăm proiectele din PNRR prin intermediul unei Agenţii care are ca deadline finalul anului 2022 în condiţiile în care obligaţia noastră, conform regulamentului privind PNRR este acela de a contracta 70 la sută din valoarea sumelor care ne sunt alocate, semnarea contractelor de finanţare până la finele 2022”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă această Agenţie va fi înfiinţată prin Ordonanţă de Urgenţă, Orban a precizat că urmează să se ia o decizie în acest sens.

”Noi am primit un proiect de lege, adoptat de Guvern, cu privire la dreptul de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare. Le-am comunicat colegilor de la USR care au venit cu un amendament ca să includă în proiectul de lege, noi nu am putut să susţinem un astfel de amendament atâta timp cât nu am avut un punct de vedere al Guvernului, în condiţiile în care, la nivelul Guvernului, între premier şi vicepremier, se cade de comun acord asupra posibilităţii introducerii în legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe şi acest punct, dar repet, punctul de vedere trebuie să vină de la guvern, nu de la un partid aflat în coaliţie şi care nu a discutat cu noi subiectul respectiv”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a mai precizat că această Agenţie va furniza asistenţă tehnică: ”Furnizează asistenţă tehnică pentru toate entităţile care apelează la această agenţie. Aceasta va face obiectul unui proiect de ordonanţă care va fi supus dezbaterii publice şi va fi adoptat de guvern, dacă se agrează, la nivelul Guvernului, să fie trecută în legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe. Dacă guvernul nu va accepta includerea în lege, probabil se va adopta un proiect de lege care va fi dezbătut în parlament”.

Întrebat, de asemenea, cine va conduce această Agenţie, Orban a declarat că nu doreşte să se pronunţe în acest sens.

”Aş prefera să nu mă pronunţ. Noi am discutat la nivelul coaliţiei ca implementarea proiectelor de construcţie sau modernizare a spitalelor să fie derulate de entităţile care au spitalele în subordine şi aşa rămâne. Înfiinţarea Agenţiei este trecută în programul de guvernare, aşa cum este trecută, o agenţie care oferă sistenţă tehnică la cerere. Forma acestei agenţii va fi stabilită în cadrul proiectului de lege sau în proiectul OUG care se va dezbate şi apoi va fi adoptat de guvern”, a declarat Orban.

Premierul Florin Cîţu (PNL) şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă (USR PLUS), au făcut declaraţii contradictorii despre Agenţia Naţională pentru Infrastructura în Sănătate. În timp ce premierul afirmă că nu s-a ajuns la un acord în coaliţie, Mihăilă susţine că proiectul face parte din Programul de guvernare, negociat în coaliţie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Tokyo – motivul nostalgiei

Victor BEJAN

Tokyo – motivul nostalgiei

Trăgând cu ochiul, prin televizor, către Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu se poate să nu mă ducă memoria și la lumea sportului nostru bahluian „oropsât”, vorba lui Creangă.

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

Propunere de nou sport olimpic

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.