Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Șeful PSD Iaşi a pariat corect: Dragnea rezistă. „Pentru Iaşi e foarte bun acest vot“

GALERIE
dragnea
  • dragnea
- +

După o şedinţă maraton, cu multe discuţii aprinse, liderul PSD a câştigat confortabil bătălia cu puciştii. O parte dintre cei care au susţinut scrisoarea de revoltă au fost convinşi în ultimul moment să treacă de partea lui Dragnea. Învinşii vorbesc despre unitatea partidului, dar şi despre faptul că îşi asumă în continuarea scrisoarea. Șeful PSD Iaşi a pariat corect.

Liderii PSD s-au reunit vineri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEX) pentru a decide dacă Liviu Dragnea mai rămâne sau nu şef al partidului. Social-democraţii au decis, după aproximativ 8 ore de consultări şi negocieri dure, să-i acorde un vot majoritar de încredere lui Dragnea. Astfel, liderul PSD şi-a reconfirmat susţinerea atât la şefia partidului, cât şi la Camera Deputaţilor. Au fost 60 de voturi „pentru“ şi opt „împotrivă“. Cei opt care au votat împotrivă sunt: Ga­briela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Adrian Ţuţuianu, Niculae Bădălău, Ion Mo­cioalcă, Robert Negoiţă şi Marian Neacşu. Dragnea a negociat om cu om înaintea şedinţei CEX ameninţând cu pierderea guvernării în cazul detronării sale de la şefia partidului. El a purtat negocieri până în ultimul moment cu opozanţii săi, reuşind să întoarcă din drum câteva dintre vocile importante ale disidenţei care s-a coagulat în ultimele zile.

Dragnea: Voi lupta pentru a „zdrobi acest sistem odios“

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a de­clarat, vineri seară, după CEx, că nu va putea să accepte ca cel mai mare partid social-democrat din Europa să redevină „o unealtă a sistemului odios“, el vorbind despre Klaus Iohannis, DNA, SPP. El a precizat că a spus o la o întâlnire cu toţi colegii săi a doua zi după condamnare că, atât cât va mai fi în această funcţie, va lupta pentru „a zdrobi acest sistem odios care distruge România“.

El a spus că în aceste zile majoritatea cole­gilor săi din CEx au avut întâlniri cu organizaţiile în judeţe, iar majoritea l-au sunat în timpul şedinţei şi l-au pus pe speaker să le spună câteva cuvinte şi să audă ce părere au. „Toţi de unde am fost sunat mi-au cerut să nu care cumva să renunţ la funcţia de preşedinte PSD“, a adăugat Dragnea. „Nu noi am deschis fronturile, ele erau des­chide. Tot unul dintre colegii mei spunea că protocoalele sunt legale. Apoi a spus că nu sunt, apoi a zis că să nu mai vorbim despre ele, că plictisim poporul. Dar dacă nu vorbim, nu vom putea elimina aceste probleme din România. Poate consideră normală implicarea SRI în actul de justiţie. (...) Al doilea motiv este faptul că aş fi vulnerabil. I-am întrebat: dacă eu de mâine nu mai exist, nu mai am CNP, nu mai exist, de a doua zi acest sistem o să ia în braţe PSD, o să sprijine finalizarea legilor justiţiei? Nu“, a mai declarat liderul PSD.

„Susţinem până la capăt, nu ne-am schimbat opinia“

Gabriela Firea a declarat, vineri seară, că a fost primul CEx al PSD în care s-a dezbătut serios, fără timorarea de până acum. Ea a precizat că un singur punct al scrisorii a fost supus votului, cel referitor la preşedintele PSD şi au fost 10 voturi ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, 39 să continue şi o abţinere. Ea a spus că a fost şi propunere pentru a se vota excluderea sa din partid, dar nu s-a supus la vot, Dragnea şi Dăncilă considerând că nu e oportun.

„Au fost opinii pro şi contra demersului nostru. Primul câştig este acela că cred că a fost prima şedinţă de CEx în care s-au dezbătut cu foarte multă sinceritate, cu argumente logice toate probemele care ne frământă, nu a mai avut nimeni acea timorare care a fost până acum“, a declarat Gabriela Firea după şedinţa CEx.

„Susţinem până la capăt, nu ne-am schimbat opinia“, a spus şi Paul Stănescu despre conţinutul scrisorii.

În schimb, Marian Neacşu, un alt susţinător al puciului, a spus că mesajul este de unitate a partidului.

Maricel Popa: Pentru Iaşi e foarte bine acest vot

Preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, a declarat vineri seară pentru „Ziarul de Iaşi“ că s-a numărat printre cei care i-au acordat votul de încredere lui Liviu Dragnea. Şeful PSD Iaşi a mai spus că mult-discutata scrisoare din ultimele zile a avut, de fapt, doar şase semnături.

„Contestatarii nu au mai fost atât de vehemenţi. Eu am militat pentru continuitate şi pentru susţinerea proiectelor Iaşului. Am votat pentru susţinerea domnului Drag­nea. Domnul preşedinte a răspuns punctual la toate întrebările pe parcursul a opt ore şi jumătate. Pentru Iaşi e foarte bun acest vot, în sensul sprijinului acordat pentru pro­iectele Iaşului“, a declarat Maricel Popa. „Nu trebuie să suferim toţi că doamna Firea nu are termoficarea şi centura la Primărie“, a ironizat-o el pe şefa PSD Bucureşti.

Ce s-a întâmplat în şedinţă

Potrivit unor surse din partid, Liviu Dragnea a luat primul cuvântul în şedinţa CEx şi ar fi făcut apel la unitate şi înţelegere. El le-ar mai fi spus membrilor Comitetului Executiv că nu renunţă la modificarea legilor justiţiei. Premierul Viorica Dăncilă a luat şi ea cuvântul în şedinţă şi ar fi spus că nu îşi dă demisia de la conducerea Execu­tivului.

Vicepremierul Paul Stănescu l-ar fi avertizat pe Liviu Dragnea că dacă Guvernul va da o OUG privind amnistia şi graţierea, Viorica Dăncilă ar putea răspunde penal. În acest context, Dăncilă ar fi refuzat ideea unei OUG, precizând că doreşte să fie ur­mată calea Parlamentului.

Mihai Tudose a criticat lipsa de comunicare din partid, în timp ce Adrian Ţuţuianu a prezentat un sondaj de opinie în care PSD este la scorul prezentat în scrisoarea nemulţumiţilor, fără a spune cine a realizat sondajul, au declarat surse politice.

În spatele uşilor închise, Mihai Tudose, Robert Negoiţă, Paul Stănescu , Adrian Ţuţuianu şi Gabriela Firea au spus că susţin toate cel 19 puncte din scrisoarea făcută public, implicit demisia lui Liviu Dragnea, susţin surse citate de Hotnews.ro.

Una dintre cele mai aprinse discuţii din CEx a avut loc între primarul Capitalei, Gabriela Firea şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Astfel, cea din urmă ar fi prezentat în şedinţă o serie de mesaje schimbate cu primarul Bucureştiului, demonstrând că îl susţine în continuare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Firea s-a plâns că şeful PSD îi blochează proiectele pentru Capitală.

De asemenea, deputatul PSD Cătălin Rădulescu l-a atacat dur pe primarul Sec­torului 3 Robert Negoiţă, spunând că, din punctul lui de vedere, este un „zero barat“, în condiţiile în care a dat examenul de Bacalaureat la vârsta de 30 de ani pentru că „înainte punea mochetă pe jos“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri