Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şeful Termoservice a învins Volksbank în instanţă

GALERIE
foto DAN LUCA  - Ciprian Chirita -  4441
  • foto DAN LUCA  - Ciprian Chirita -  4441
- +

Ciprian Chiriţa (FOTO) împreună cu soţia sa a contractat două credite în franci elveţieni de la Volksbank. Creditele au fost acordate cu o dobândă preferenţială fiindcă soţia lucra la bancă. In momentul în care a plecat de acolo, instituţia a impus o dobândă mai mare, dar peste nivelul standard care era prevăzut în contract.

Noul director de la Termoservice, Ciprian Chiriţa, a învins definitiv în instanţă instituţia bancară Volksbank după ce i-a fost impusă o dobândă mai mare decât prevedea contractul. Chiriţia a contractat două credite cu o valoare totală de peste 140.000 de franci elveţieni de la Volksbank când soţia sa, Genoveva, era angajată a băncii şi, prin urmare, beneficia de unele „discounturi”. Cu alte cuvinte, la momentul semnării contractului, în 2008, s-a stabilit ca familia Chiriţa să plătească o dobândă mai mică decât alţi clienţi ai băncii, însă în cazul demiterii sau demisiei angajatei, se trecea la o dobândă standard. Însă, după ce Genoveva Chiriţa a plecat de la Volksbank, banca a decis unilateral să stabilească un cuantum al dobânzii care era mai mare decât dobânda standard de la momentul contractării creditului. „Noi am beneficiat de o dobândă preferenţială pentru că soţia mea lucra în momentul contractării creditului la Volksbank. În contract, a fost specificat că dacă soţia mea va părăsi compania, se va reveni la dobânda standard. Această dobândă standard era de 3,99% la momentul contractării, însă noi ne-am trezit cu o dobândă de 6% stabilită de bancă unilateral, iar acesta a fost motivul pentru care s-a ajuns la instanţele de judecată. Dobânda pe care o plăteam era aceeaşi, de fapt, doar că noi n-am plătit evaluarea apartamentului şi alte facilităţi pe care dacă le plăteam ajungeam la  4.35%” , a explicat Ciprian Chiriţa.

 
 Două procese
 
Când au văzut ce dobândă le-a pregătit unilateral Volksbank, soţii Chiriţa s-au adresat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Iaşi care a solicitat documente, a făcut verificări şi a considerat că acea clauză din contract care i-a permis instituţiei bancare să  impună acea dobândă este abuzivă. În aceste condiţii, CJPC Iaşi a amendat Volksbank cu 10.000 lei, cu posibilitatea plăţii a doar 1000 lei în 48 de ore, şi a dispus impunerea dobânzii standard. Volksbank a plătit a doua zi, dar a contestat ulterior în instanţă procesul verbal de contravenţie. După zece luni de judecată, respectiv în octombrie 2014, magistraţii Judecătoriei Iaşi au respins solicitarea Volksbank şi au dispus revenirea la dobânda din momentul semnării contractului şi restituirea sumelor achitate de soţii Chiriţa cu dobândă mărită. Între timp, însă, soţii Chiriţa au decis să acţioneze banca în instanţă şi în nume propriu, deschizând un proces cu obligaţia de a face – constatare clauză abuzivă - restituire sumă, dar procesul a fost suspendat până ce judecătorii de la Tribunal aveau să rezolve recursul declarat de bancă la sentinţa Judecătoriei.
 
 Banca a înapoiat sumele plătite în plus
 
 În această vară, sentinţa prin care soţii Chiriţa şi CJPC aveau dreptate a fost menţinută de Tribunal, astfel că banca a înapoiat toate sumele restante şi a impus dobânda existentă la semnarea contractului. „Sumele plătite în plus cu dobânda mărită le-am reprimit, dar nu le-am luat acasă, ci le-am plătit ca avans la Volksbank ca să îmi scadă din sumă. Noi am apelat la Protecţia Consumatorului, care a considerat că este o clauză abuzivă aceasta, şi a amendat instituţia bancară, care a plătit amenda a doua zi şi apoi a contestat procesul verbal de contravenţie. Eu şi soţia mea suntem intervenienţi în acest proces. Acum plătim o dobândă de 4,25 – 4.30%, mai mare decât era la momentul contractării, când era 3,99%, dar având în vedere că atunci am avut nişte beneficii, măcar este una corectă”, a încheiat Chiriţa.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri