VIDEO&FOTO: Bubuitură urmată de apariția unui nor imens de fum în Copou
Iesenii au auzit o bubuitura la ora 11:00. Imediat, în zona Copou spre Breazu s-a ridicat un n (...)
citeste totmarti, 19.01.2021
Autorul articolului respinge speculaţiile pseudo-ştiinţifice referitoare la armanele din comuna dobrogeană Seimeni, explicând semnificaţiile reale ale acestor incinte agricole, amenajate pentru treieratul cerealelor.
Cunoaşterea pe care o numim ştiinţifică a istoriei este fundamentată pe adecvarea strictă la obiect şi pe analiza critică a documentelor istorice scrise şi, mai ales pentru epocile mai vechi, a artefactelor umane (locuinţe, morminte, unelte, arme, obiecte de podoabă, opere artistice etc.). Ca şi istoriografia propriu‑zisă, arheologia ştiinţifică se bazează pe o serie de principii, metode specifice, tehnici şi proceduri care se însuşesc prin studiu, în procesul formării unui specialist. Numim specialist sau expert persoana care, prin studii superioare complete şi prin acumularea de experienţă în activităţi de cercetare, a dobândit o competenţă relativ certă într‑un domeniu oarecare al cunoaşterii umane. Numim impostor persoana care, fără să posede competenţele necesare, pretinde că părerile sau impresiile sale au o valoare de adevăr, în ciuda argumentelor contrare ale experţilor şi, adesea, împotriva bunului simţ.
A fost nevoie să formulez aceste adevăruri banale, pentru a atrage atenţia asupra uneia dintre componentele fenomenului mai amplu pe care îl putem numi neo‑barbarie postmodernă, şi anume proliferarea fără precedent, la televizor şi la radio, în presă şi pe net, a unor teorii aiuritoare şi absurde despre locuri, epoci, personalităţi sau evenimente istorice. Veleitari şi impostori au exitat întotdeauna, unii dintre ei cu intuiţii fabuloase, verificate ulterior, cum a fost cazul lui Heinrich Schliemann (1822‑1890), ale cărui „idei fixe” din adolescenţă s‑au dovedit intuiţii geniale care l‑au condus la descoperirea cetăţilor homerice Troia şi Micene. Nou este astăzi, pe de o parte, numărul foarte mare al credulilor şi, pe de altă parte, o creştere a desconsiderării, în publicul larg, a cunoaşterii ştiinţifice şi a celor care o reprezintă. În fond, este mult mai uşor să laşi frâu liber imaginaţiei, decât să‑ţi însuşeşti poziţiile prudente şi, aparent, terne, ale specialiştilor adevăraţi. La vremea lui, Mihail Kogălniceanu a inventat termenul latinomanie pentru a denumi tendinţa, larg răspândită în publicul needucat sau semidioct, de a explica totul (în limbă, toponimie, obiceiuri etc.) prin limba latină. Târgovişte, un evident derivat slav cu sensul „locul unde a fost (sau este) un târg”, devenea Tergum Vestae „spatele zeiţei Vesta”, numele oraşului Caracal, un împrumut dintr‑o limbă turcică, foarte probabil cumană, cu sensul „cetate neagră”, trimitea direct la împăratul roman omonim din secolul al II‑lea, străzile urbane erau botezate Strada Sapienţii sau Strada Pacienţii (vezi şarjele umoristice ale lui Caragiale!) etc. A urmat apoi tracomania, devenită virulentă în ultimele decenii comuniste, larg finanţată de „patriotul” român din exil Iosif Constantin Drăgan, prieten al lui Nicolae Ceauşescu. De la el ne‑am pricopsit şi cu oroarea de la Cazane, un pretins portret al lui Decebal, sculptat în stâncă, de dimensiuni uriaşe! La modă acum este dacopatia, ca să o numesc cu termenul inspirat inventat de scriitorul Dan Alexe. Secta dacopaţilor este numeroasă, liturghia acestui cult fiind oficiată, între alţii, de un oarecare Daniel Roxin, om de afaceri şi personaj mediatic cu studii obscure şi cu o sănătate mentală chestionabilă, la care nu ştii ce „să admiri” mai degrabă: monumentala incultură, impertinenţa sau obstinaţia manipulativă! Deplorabil este că, în turma zeloţilor, constaţi uneori cu surprindere şi prezenţa unor oameni „serioşi”, unul dintre ei înfăţişându‑se la petreceri amicale falnic împopoţonat cu costumaţia nobililor daci (tarabostes) de odinioară, y compris vestitul pileus Dacicus, întocmai ca pe Columna lui Traian.
***
De câţiva ani, o întreagă cohortă de asemenea impostori, mediatizaţi de nişte pseudo‑ziarişti la fel de inculţi şi impertinenţi ca şi aceştia, construiesc o poveste fantasmagorică, al cărei obiect este satul Seimeni de pe malul dobrogean al Dunării. Locul acesta este realmente „miraculos”, dar din pricini, cum voi arăta în săptămânile care urmează, reale şi palpabile! Satul în care m‑am născut a fost declarat un fel de axis mundi, unul dintre leagănele străvechi ale civilizaţiei umane. Numai că, în loc să mă umflu în pene de mândrie, ca patriot local, resimt toată poliloghia mediatică pe această temă ca pe o insultă! A trebuit deci să încep seria de foiletoane pe care îmi propusesem să o scriu despre satul meu natal cu o necesară clarificare. Punctul de plecare al speculaţiilor îl constituie o serie de imagini luate din satelit şi uşor accesibile pe Google Maps, unde se văd câteva zeci („experţii” noştri au numărat 53) de ligheane uriaşe săpate în pământ, circulare şi aşezate într‑o ordine evidentă. Minţile turmentate ale, cum să le spun, diverşilor antropologi, istorici sau arheologi de ocazie nu au reuşit să se pună de acord dacă este vorba despre un cosmodrom străvechi, unul din punctele de contact ale omenirii cu extratereştrii fondatori ai civilizaţiei noastre, incintele unor locuinţe megalitice, o necropolă neolitică sau un sanctuar daco-getic.
Buclucaşa alcătuire se află pe dealul din spatele gospodăriei părinţilor mei, la vreo sută de metri de casa în care m‑am născut, şi a fost în copilărie unul dintre locurile mele de joacă preferate. Acolo pe magnificul deal care domina satul, înălţam zmeie de hârtie cu trudă confecţionate. Prin multele râpi săpate de torente ne jucam de‑a hoţii şi vardiştii, construiam cazemate în lutul galben şi moale, capturam, la întrecere, în găurile din pământ, cu o bucată de ceară atârnată la capătul unui fir de aţă, gărgăuni, pe care îi încarceram apoi în borcane cu capac, spre a putea fi număraţi; după omologarea de către juriul ad hoc, bietele insecte erau eliberate. Numeam adânciturile respective, atrăgătoare prin forma lor rotundă perfectă, pline de iarbă şi de alior, dar şi, toamna, de mărăcini şi de ciulini, prin uşurinţa pe care ţi‑o ofereau de a te face nevăzut pitindu‑te instantaneu într‑una din ele, aşa cum le numea toată lumea, armane. Am îndoieli serioase că astăzi, în sat, în afară de vreunul dintre foştii mei colegi de şcoală, câţi vor fi mai trăind, mai cunoaşte cineva acest cuvânt şi mai ştie despre ce este vorba. Imaginea de mai jos înfățișează unul dintre aceste armane.
Vechimea lor nu este mai mare de 100 de ani. Acoperite de multe decenii de vegetaţia locului, ca parte a izlazului comunal, aceste gropi circulare regulate, cu diametrul de 15-20 de metri şi adâncimea de circa 150-180 cm, au fost iniţial amenajate de sătenii plugari de odinioară ca incinte de treierat cerealele. Plasarea lor pe buza dealului de la marginea satului nu era deloc întâmplătoare, căci acolo se afla... polul vânturilor, aşadar punctul ideal de a vântura grâul, separând boabele de pleavă! (Va urma)
Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Partenera unei tenisman, supărată ca trebuie să se spele singură pe cap în pandemie
Un deputat ieşean bate obrazul profesorilor care refuză vaccinarea. Ce propunere face
Reţeaua Parler, preferată de fanii lui Trump, s-a relansat cu ajutorul Rusiei
Vă mai amintiţi de Ponta şi partidul PRO România? Încă mai există
Surse Antena3 : Iohannis intervine în scandalul PNL. Preşedintele s-a întâlnit în taină cu Orban
O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO: „Avea dreptul să cerşească”
Căprioară blocată într-un sloi de gheaţă, salvată de pompieri şi eliberată în pădure
REVOLTĂTOR Un ”gherțoi” a blocat o ambulanţă care urma să preia un pacient în comă
Un nou sezon al serialului „Las Fierbinţi” va debuta pe 2 februarie
Noua Inițiativă Bauhaus a Comisiei Europene perfectă pentru programul ECIPES!
Actorii Ben Affleck şi Ana De Armas s-au despărţit după aproximativ un an de relaţie
Fosta jucătoare de fotbal Georgiana Onea a decedat la vârsta de doar 21 de ani
Pașaport de vaccinare: Europa consideră că subiectul poate să mai aștepte
Care este jurământul pe care îl va rosti Joe Biden la învestitură
Iașul revine în TOP după o zi de pauză. Pe locul 5 ca număr de cazuri noi
2.745 cazuri noi și 98 de decese din cauza COVID raportate în ultimele 24 de ore
Ninsori, intensificări ale vântului şi polei la munte, până miercuri la prânz
Emil Boc: Cred că PNL are nevoie și de Rareș Bogdan, și de Ludovic Orban
Discuție spumoasă între liderul profesorilor din Iași și un fost ministru al Educației
De ce să-ți iei un televizor Philips Ambilight? Ce avantaje are? (P)
Nivelul de anticorpi după vaccin este mai mare ca cel după o formă severă de COVID
Activistul de mediu Daniel Bodnar, adus în stare gravă la Iași. Victimă a unui accident rutier
Profesor: „Credeam că trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul”
Ludovic Orban: Tot ce am de discutat, discut în interiorul PNL
Conflictul din PNL. Falcă: Nu e nevoie ca Ludovic Orban să-și dea demisia acum
Spaniolii pregătesc un medicament cu efect rapid împotriva COVID-19
Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii de iarnă. Întârzieri de sute de minute
Ninsori, intensificări ale vântului şi polei, până miercuri la prânz
IPS Calinic le cere preoților ”să nu mai deschidă cartea” dacă nu vor să fie caterisiți
Cel puţin 15 muncitori au murit călcaţi de un camion, în timp ce dormeau pe marginea unui drum
“Latitudine zero. 40.000 de km pentru a descoperi lumea” – de Mike Horn
VIDEO&FOTO: Bubuitură urmată de apariția unui nor imens de fum în Copou
Mușchii președintelul Iohannis riscă să fie detronați. Amenințarea vine din Croația
VIDEO: Un ieșean nu a băut apă de șase zile. "Țin un post special. Trebuia să fiu mort"
O treime din polițiștii suceveni au picat examenul psihologic
Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice
Blat liberal. Nevasta vicelui de la judeţ, detaşată pe ochi frumoşi la Palatul Culturii
Cuibușorul pesedist unde s-a refugiat Teodorovici: buget dublu față de DNA
Israelul anunţă că palestinienii vor primi marţi primul lot de vaccin din Rusia
Comisia Europeană doreşte ca până în vară rata vaccinării în UE să ajungă la 70%
TABEL: Zece comune ieșene rămân în scenariul roșu. Dar incidențele mai scad
Anca Dragu și Ludovic Orban se vaccinează marți contra Covid-19
Nouriel Roubini: „Twitter și alte platforme sunt rele, Facebook e și mai rea”
Arafat: Va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii
Cătălin ONOFREIJoaca de-a reformaÎmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup! |
Briscan ZARAMake Romania Great Again! |
Mihai DORINBunul păstor |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.