Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Seism în Haiti: Aproape 2.200 de morţi, potrivit unui nou bilanţ

GALERIE
haiti
  • haiti
- +

La cinci zile după seismul care a devastat sud-vestul Haiti şi a lăsat în urmă aproape 2.200 de morţi, provocarea constă în furnizarea în condiţii de siguranţă a ajutoarelor umanitare sutelor de mii de sinistraţi, dintre care unii se află în zone izolate, relatează joi AFP.

Potrivit Protecţiei Civile haitiene, bilanţul cutremurului a crescut miercuri seara la 2.189 de morţi, 332 de dispăruţi şi peste 12.000 de răniţi.

"Operaţiunile de salvare continuă", a indicat Protecţia Civilă pe Twitter.

Sud-vestul ţării este cuprins de haos, sinistraţii fiind nevoiţi să facă faţă şi intemperiilor provocate de trecerea uraganului Grace.

Statele Unite au închiriat opt elicoptere ale armatei din Honduras pentru a continua eforturile de evacuare medicală. USS Arlington, o navă de transport a marinei americane urma să sosească miercuri în Haiti având la bord o echipă de medici chirurgi.

"Avem aproximativ 600.000 de persoane direct afectate şi care necesită asistenţă umanitară imediată", a declarat Jerry Chandler, directorul Protecţiei Civile haitiene.

''A trebuit să găsim modalităţi pentru a asigura securitatea, ceea ce continuă să fie o mare provocare. Ştim că a existat o problemă legată de ieşirea sudică din Port-au-Prince, la Martissant, dar se pare că a fost rezolvată pentru că în ultimele două zile am putut trece'', a precizat el.

Armistiţiu informal

De la începutul lunii iunie circulaţia în condiţii de siguranţă a fost imposibilă pe o distanţă de doi kilometri din drumul naţional care traversează zona Martissant, cartierul sărac al capitalei haitiene, răvăşit de ciocnirile dintre bande.

În urma cutremurului care a devastat ţara, focurile de armă sporadice şi atacurile aleatorii cu vehicule au încetat, potrivit autorităţilor, fără a avea loc o tentativă a poliţiei de a recâştiga controlul asupra cartierului.

Dacă acest armistiţiu informal observat de trupele armate reprezintă o uşurare pentru lucrătorii angajaţi în operaţiunile umanitare, distribuirea ajutoarelor către victimele cutremurului rămâne problematică.

''S-a întâmplat să ne confruntăm cu populaţii frustrate şi nerăbdătoare, care cauzează probleme şi care blochează convoaiele'', a declarat Jerry Chandler, precizând că ''ideea este de a putea ajunge cât mai repede posibil şi de a deservi cât mai mulţi oameni''.

''Unii lipsesc''

La peste 200 de kilometri distanţă, în mica localitate Maniche, locuitorii speră să primească sprijinul de care au nevoie disperată după cutremurul cu magnitudinea 7,2.

''Toate instituţiile pe care le-am avut în oraş sunt în ruină: nu mai avem biserică, sala parohială şi dispensarul sunt complet prăbuşite...'', a povestit cu tristeţe Rose Hurguelle Point du Jour.

Geordany Bellevue îi împărtăşeşte tristeţea şi îşi face griji în special pentru zonele izolate din localitatea sa. ''Au avut loc o mulţime de alunecări de teren în munţi, omorând şi rănind mulţi oameni. Unii lipsesc şi nu avem capacitatea de a merge să-i găsim pe culmi'', a explicat bărbatul de 32 de ani.

''Este deja complicat să obţii ajutor aici, în centrul oraşului Maniche, pentru că atunci când vine nu ajunge niciodată la sinistraţii din zonele izolate'', a adăugat el amintind de gestionarea ajutoarelor umanitare după trecerea uraganului Matthew prin regiune, în octombrie 2016.

Potrivit unui corespondent Reuters, replici seismice au zguduit clădirile în localitatea Les Cayes din sudul Haiti miercuri seară, la câteva zile după seismul devastator cu magnitudinea 7,2 produs sâmbătă. În urma replicilor recente nu au fost raportate imediat alte decese sau pagube în regiune. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri