Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari
Bugetul Iasului pe anul în curs va fi aprobat la mijlocul acestei saptamâni. Municipalit (...)
citeste totluni, 19.04.2021
Zilele acestea s-a discutat pe larg despre decizia tânărului vlogger Selly de a-și sărbători ziua de naștere prin invitarea unui manelist cu succes la publicul acestui gen muzical. Dincolo de tabloidizarea scandalului și atacurile pe această temă la adresa vloggerului, tocmai la televiziunile care au promovat manelele ca divertisment în programele lor, incidentul e un prilej de redeschidere a subiectului dintr-o altă perspectivă: înseamnă automat asumarea preferinței pentru manele inadecvarea ca participant într-o discuție despre reforma educației?
Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, e necesară o incursiune în istoria acestui gen muzical. Încă din 2006, în două ediții succesive ale Suplimentului de cultură, Cristian Neagoe a adunat mai multe materiale care au abordat fenomenul pe larg.
Andrei Oișteanu menționează originea turcească a manelelor, cântate de muzicanții din Meterhanea (fanfara sultanului). Însuși Dimitrie Cantemir, școlit la Stambul, a compus nu mai puțin de 35 de manele culte. Ceva mai târziu, Anton Pann a cules într-o carte intitulată „Spitalul amorului” numeroase manele, pe care le-a și interpretat. Epoca fanariotă și-a adus și ea aportul la răspândirea manelelor, prin intermediul lăutarilor români sau romi.
Revenind la actualitate, în primul capitol al doctoratului său despre manele, scriitorul Adrian Șchiop explică de ce maneaua este ascultată, în primul rând, de tineri, deși, conform studiilor culturale, nu aparține unei culturi a tinerilor. Explicația ar consta în faptul că, în anii ‘80, odată cu primele manele (denumite „etnopop” în literatura de specialitate) cântate pe instrumente electrice, regimul comunist nu permisese apariția unei scene alternative la cea oficială. Cu excepția Cenaclului Flacăra, valorile tinerilor nu se regăseau în muzica difuzată pe scară largă, fapt care justifică atracția exercitată de muzica orientală și manele. Versurile directe, neaoșe, abordează probleme reale cu care se confruntau tinerii, spre deosebire de discursul fad, artificial, al muzicii pop a vremii.
După căderea comunismului, manelele au rămas „folclorul ghetoului”, prin care s-au cântat spaimele și aventurile din tranziție ale unor categorii de oameni care au fost printre cei mai afectați. De ce nu a devenit hip-hop-ul (un gen muzical de import) muzica ghetoului românesc? Cu toate că la început au existat câteva colaborări de succes între manele și hip-hop, genul apărut inițial în anii ‘70 în Bronx (New York) a fost la noi adoptat treptat de tinerii urbanizați, odată cu intelectualizarea și clonarea lui după modelele de import și îndepărtarea de problemele periferiei pe care ar fi trebuit să o reprezinte.
Într-un alt articol foarte comentat din 2011, Șchiop afirmă chiar că, deși inițial tolerant față de manele, hip-hop-ul devine ironic, condescendent și apoi rasist (vezi Paraziții). Rasismul mascat ar fi explicația intoleranței publicului larg față de manele, care sunt interpretate în principal de romi. Intelectualii conservatori, prin vocea lui Gabriel Liiceanu, sunt primii care remarcă „manelizarea” României, iar cei de stânga copiază doar modele vestice, fiind inițial rezervați față de manele, pe care le tolerează cel mult din empatie față de situația precară a romilor, fapt ce ascunde tot o poziție de (ne)asumată superioritate. Preferința pentru manele e văzută ca un semn al unei occidentalizări insuficiente sau al unei reticențe față de modelele civilizației vestice, iar fanii acestora sunt denumiți cocalari, cuvânt care devine un brand de țară. Șchiop, un fan declarat al manelelor, subiect și al romanului ecranizat „Soldați: poveste din Ferentari” e de părere că „reacția antimanele vine din complexe supracompensate”.
Pe de altă parte, folclorul, sub toate formele sale, rămâne un element important în cadrul unui popor mai degrabă conservator, tradiționalist, fiind transmis din generație în generație prin intermediul participărilor la evenimente importante pentru comunități, fie ele rurale sau urbane: nunți, botezuri, cumătrii etc. Din mimetism, dorința de a face pe plac părinților sau rudelor mai în vârstă sau dintr-o preferință reală a organizatorilor, folclorul nu lipsește nici de la astfel de evenimente de familie în care difuzarea de manele este interzisă.
De altfel, ca răspuns la fenomenul de globalizare, căutarea „autenticității”, a trăsăturilor originale ale națiunii de către unele audiențe a făcut ca elementele etno să devină din ce în ce mai prezente și apreciate în diverse genuri muzicale. Fuziunea dintre tradiţional şi modern determină apariția unor forme hibride precum pop-folk, etnopop, etno-jazz, etno-rock, balkan-etno, electro-folk, hip-hop cu influențe folclorice ș.a. Printre proiectele muzicale cu succes la public care au valorificat filonul etno sunt Phoenix, Zdob și Zdub (+ DJ Vasile), Subcarpați, Argatu’, Balkan Tacsim.
După o scădere a popularității la începutul decadei 2010, manelele revin în forță în preferințele publicului tânăr. Hipsterii români, care la început le ascultă „ironic”, organizează petreceri în cluburi din București sau la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF, iar stângiștii și le asumă deschis ca o formă de solidarizare cu Celălalt, după modelul adoptării culturii negre de către albii dominați de sentimente de vinovăție în America anilor ‘50. Ipocrizia discursului antimanele la o parte dintre amatorii de muzică electro transpare succesiv odată cu difuzarea în cadrul mai multor festivaluri mari din țară a piesei „Așa sunt zilele mele”, interpretată de celebrul Adrian Minune, și fredonată de majoritatea participanților aflați la acele concerte.
Trending-ul de pe youtube certifică în ultimii ani popularitatea manelelor în rândul internauților români, jumătate din primele 20 de poziții fiind legate de fenomen. Comparativ cu alte țări din Occident, unde hip-hop-ul și subgenurile lui domină, această tendință arată că, așa cum anticipa Șchiop, manelele au devenit, din folclorul ghetoului, folclorul pop actual. Iar explozia Tik Tok și a clipurilor scurte cu milioane de vizualizări i-au garantat aderența în rândul Generației Z (sub 30 de ani), numită inspirat o armată de editori video, care le-a lăsat Facebook-ul părinților pentru a se refugia într-o rețea socială în care se simt bine, fără riscul de a fi judecați.
De altfel, în justificarea opțiunii sale de a chema un interpret de manele la ziua lui, Selly face comparația dintre versurile manelelor și trap-ului, un subgen al muzicii hip-hop apărut în SUA în anii ‘90 și care a căpătat o popularitate ridicată în rândul Generației Z. În timp ce nimeni n-ar fi protestat față de un artist trap, anvergura scandalului a fost potențată, spune el, de prezența unui manelist și a trupei sale.
Implicat într-o dezbatere despre reforma educației, Selly a ridicat nivelul așteptărilor celor care l-au văzut ca un posibil reprezentant al generației sale și și-au proiectat speranțele într-o tânără figură populară, cu un discurs foarte coerent pentru vârsta lui (abia a împlinit 20 de ani), susținut de o platformă proprie, independentă de mass-media, dar cu milioane de urmăritori. În urma explicațiilor ușor arogante oferite post-eveniment, s-au adunat sute de comentarii din partea celor din generațiile X și milenialilor, dezamăgiți că Andrei Șelaru a.k.a. Selly s-a dovedit a nu fi eroul pe care toți aceștia îl așteptau.
Însă, dintr-un calcul cinic sau din convingere, Selly nu poate fi altceva decât portavocea cohortei sale de urmăritori, care îl validează ca exponent și care n-au nicio problemă în a-și asuma preferințele pentru un anumit gen muzical. Dacă ne dorim, ca societate, să oferim celor tineri posibilitatea de a descoperi și îmbrățișa și alte genuri muzicale, nu putem să-l excludem pe Selly din dezbatere pentru că nu corespunde așteptărilor unora, deoarece n-am face altceva decât să închidem simbolic ușa dialogului cu toți cei care se simt reprezentați de el. Primul pas către schimbarea stării de fapt este acceptarea și asumarea ei.
George PLEȘU este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Danemarca s-a sucit şi va permite vaccinarea voluntară cu vaccinul AstraZeneca-Oxford
Opozantul rus Navalnîi, transferat la un spital de deţinuţi în colonia penitenciară
Tumoră de 6 cm pe creier, extirpată la Neurochirurgie. O nouă șansă la viață
VIDEO Scotoceală printre hainele donate de ieșeni. Se pleacă cu sacii încărcați
Mâncarea de la fast-food prostește. Ce a descoperit un studiu efectuat pe șoareci
Masca galbenă a lui Orban, subiect de glume pe rețelele de socializare
Iranul susține că suspectul care a pus explozibil la centrala nucleară Natanz a fost în România
Cercetătorii oferă 5.800 de euro tinerilor care acceptă să se reinfecteze cu coronavirus
Bâtrân de 80 de ani, ucis în curtea unei femei din Stolniceni-Prăjescu
Videochatista cu sparanghel anti-mască, faliment: datorii de zeci de mii de lei, credit Prima casă
Ratele de infectare COVID în Iași, în scădere. Ce localități au mai rămas în scenariul roșu
VIDEO Un cățel accidentat a învățat să meargă ca un om. A topit inimile internauților
VIDEO Imagini care îți taie respirația: Coregrafa Ariadna Hafez dansează tango la 10 metri sub apă
Prorector, ”prins” când căra saci de gunoaie dintr-un parc sucevean
Muguri de cântec românesc - Ansamblul CJ Iași promovează copii talentați
VIDEO La un pas de tragedie. Un avion a aterizat forțat pe malul mării, printre turiști
Medicul Emilian Imbri: Bătălia cu virusul am pierdut-o. Ce se întâmplă acum e triumful virusului
Iaşi: Două pistoale, descoperite într-un rucsac aruncat lângă o ghenă de gunoi
România, campioană la scumpirea energiei electrice. De ce plătim facturi uriaşe la energie
Meseriile exotice pe care le-au avut membrii AUR inainte de a intra in politica
Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!
Zece cărţi pentru premiul de proză "Ziarul de Iaşi". Academia Română este partener de onoare
Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari
Un ieşean a reuşit să oprescă ridicarea unui bloc lângă casa sa. Cum a convins judecătorii
Studiu: Ivermectina nu are efecte semnificative în tratarea bolnavilor de COVID
(VIDEO) Ce pedeapsă a primit proprietara câinilor Amstaff care au rănit mai mulţi ieşeni
S-a publicat calendarul înscrierilor: câte locuri sunt la creşe, pe cartiere?
Un caz interesant: dacă cel care te-a accidentat moare, rămâi nedespăgubit de asiguratori
Un revoluţionar ieşean „cu rol determinant”, refuzat de Primărie. Ceruse 1 ha de teren
Dosar penal pentru un şofer de BMW pentru că a vrut să dea prioritate. Cum e posibil?
Paturile libere de ATI se umplu cu pacienţi aduşi din toată ţara
Ingratitudine: părinţii şi-au luat înapoi casa donată fiicei şi ginerelui
Rezultate bune pentru elevi la simularea Evaluării Naţionale: au promovat 63% dintre candidaţi
Condamnată pentru că a rănit-o cu o piatră pe concubina fostului soţ
Medicii de familie vor putea monta dispozitive Holter pentru monitorizarea tensiunii
Peste două mii de locuri libere pentru vaccinare cu Pfizer şi Moderna în tot judeţul
Nichita DANILOVŞerban Axinte şi anxietăţile sale |
Dana ȚABREANoii infractori |
Michael ASTNER„Absolutismul” libertăţii de expresie |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.