Semafoarele sonore revin la Iaşi. Primul va fi montat într-o intersecție aglomerată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Semafoarele sonore revin la Iaşi. Primul va fi montat într-o intersecție aglomerată

GALERIE
semafor orbi
  • semafor orbi
- +

Primul va fi amplasat la Gară. Înainte de 2012, semafoarele sonore erau adesea vandalizate de locatari din vecinătate, deranjaţi de zgomot.

Primăria Iaşi a promis nevăzătorilor din oraş că va amplasa primul semafor acustic în aproximativ o lună de zile. Sistemul va fi amplasat în cea mai aglomerată zonă din Iaşi, şi anume Gara Centrală, pentru a deservi şi nevăzătorii din judeţ. În total, anul trecut Asociaţia pentru Protecţia Rutieră „WorldStreet“ şi Asociaţia Nevăzătorilor din România - Filiala Iaşi au cerut Primăriei să amplaseze sisteme acustice pentru nevăzători în aproximativ 20 de locuri din municipiu. În acest sens, anul acesta, Primăria Iaşi a alocat un buget mic pentru sistemele acustice, adică 3.000 lei, cu promisiunea că vor fi achiziţionate mai multe.

„Am demarat procedura de achiziţie şi într-o lună de zile va fi amplasat sistemul la semafoarele din zona Gării. Această zonă era prima pe lista cu punctele de amplasament“, au precizat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

Solicitarea de a amplasa sisteme acustice pentru nevăzători a fost formulată anul trecut de către cele două asociaţii, iar părţile s-au întâlnit la discuţii de mai multe ori. Celelalte locuri unde s-au cerut sisteme acustice sunt, printre altele: intersecţiile din zonele Spitalul „Sf. Spiridon“, Moara de Foc cu Păcurari, Munca Invalizilor, fostul magazin Minerva din Alexandru cel Bun, Ţesătura, pasajul Octav Băncilă - sediul filialei Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Spitalul de Recuperare din Nicolina, intersecţia Podu Roş, bulevardul Carol I (trei zone), Tudor Vladimirescu, intrare Carrefour Felicia, traversare Calea Chişinăului lal Baza 3, Anastasie Panu în dreptul Moldova Center, traversare strada Palat la Sala Polivalentă.

Sisteme acustice pentru nevăzători au existat în municipiul Iaşi, în număr de aproximativ 40, însă o mare parte dintre ele au fost avariate de locatarii din vecinătate ce s-au arătat deranjaţi de suntele scoase de dispozitive. Ca urmare, aceste sisteme au fost scoase cu totul din funcţiune în 2012, iar la finalizarea Sistemului de Management al Traficului, adică noul sistem de semaforizare, municipalitatea „a uitat“ de doleanţele nevăzătorilor. În Bucureşti, Braşov şi Timişoara, edilii au achiziţionat inclusiv covoraşe tactile pentru nevăzători, care uşurează inclusiv deplasarea pensionarilor.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: Cum e să fii fără vedere în Iași? Orb nevoit să calce în bălți, mizerii, gropi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.