anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Semn rău: frica de investiţii în construcţii. Scădere semnificativă a autorizaţiilor emise în Iaşi în octombrie

GALERIE
autorizatii_constructii
 • autorizatii_constructii
- +

Se accentuează frica de investiţii în construcţii. În luna octombrie, în Judeţul Iaşi a scăzut din nou numărul autorizaţiilor de construire eliberate de autorităţi, iar scăderea s-a manifestat în special la construcţiile rezidenţiale. În total, în cea de-a zecea lună din an au fost eliberate 167 de autorizaţii de construire, adică 70% din numărul autorizaţiilor emise în urmă cu un an, în aceeaşi perioadă. Iar 90% dintre autorizaţiile de construire, adică 150 de autorizaţii, au fost pentru mediul rural.

În oraşele judeţului Iaşi s-au emis în total, în luna octombrie, 12 autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale (exclusiv cele pentru colectivităţi), una pentru categoria „clădiri administrative” şi trei pentru alte clădiri.

Clădirea rezidenţială este, potrivit Institutului Naţional de Statistică, “acea clădire care este folosită integral sau în cea mai mare parte (peste 50% din spaţiul locuibil sau din volumul construit) pentru locuit”, în timp ce „în categoria clădirilor rezidenţiale pentru colectivităţi sunt cuprinse acele clădiri rezidenţiale utilizate drept locuinţe pentru colectivităţi, cum ar fi: leagăne si case pentru copii, cămine şi cămine spital pentru bătrâni, etc”. În ce priveşte clădirile nerezidenţiale, acestea sunt împărţite în clădiri administrative şi în “alte clădiri” (hoteluri şi clădiri similare, clădiri pentru comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pentru transport şi comunicaţii, clădiri industriale şi agricole, pentru învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, cultură fizică şi agrement).

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în judeţul Iaşi în octombrie a fost în scădere şi în comparaţie cu luna septembrie a acestui an, când s-au emis la Iaşi 173 de autorizaţii de construire, din care 151 erau pentru mediul rural şi 22 pentru urban.

Măsurat în metri pătraţi de suprafaţă locuibilă, diferenţa dintre octombrie 2021 şi octombrie 2022 este şi mai clară. Autorizaţiile eliberate luna trecută în Judeţul Iaşi pentru clădirile rezidenţiale au reprezentat doar 55% din suprafaţa de 40.394 mp pentru care s-au eliberat autorizaţii în octombrie 2021. Iar scăderea a fost mai accentuată în mediul urban, de la 10.866 mp în octombrie 2021, la 2.093 mp în octombrie 2022.

În primele zece luni ale anului, numărul autorizaţiilor de construire a înregistrat o tendinţă în scădere, atât în mediul urban cât şi în cel rural. Lunile de vârf s-au înregistrat în martie pentru mediul urban, când în Judeţul Iaşi s-au eliberat 30 de autorizaţii de construire, şi în aprilie pentru mediul rural, când s-au eliberat 236 de autorizaţii.

Datele oficiale privind autorizaţiile de construire emise anual în Judeţul Iaşi, din 2007 şi până în 2021, lasă să se vadă cum ruralul începe să se urbanizeze. De la 1.365 de autorizaţii emise în 2007 pentru mediul rural, s-a ajuns la 2.450 autorizaţii în 2021. Iar în anii de criză 2008 - 2010 şi 2020 - 2021 au fost eliberate mai multe autorizaţii de construire la sate, decât în anii anteriori crizei, 2007, respectiv 2018. La oraşe se observă, în schimb, opusul. Dacă în 2007 autorizaţiile de construire pentru mediul urban reprezentau mai mult de jumătate din numărul celor pentru mediul rural, în 2021 au fost de aproape zece ori mai puţine autorizaţii pentru mediul urban, decât pentru ruralul judeţului Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.